| | |

Utvecklingsmässiga milstolpar hos små barn minskade under COVID-pandemin, visar studie

I en nyligen publicerad studie konstaterades en betydande minskning av kommunikation, problemlösning och personlig-social kompetens hos barn upp till 5 års ålder.

Källa: The Epoch Times, Megan Redshaw, J.D.

En ny studie som publicerades av forskare vid Johns Hopkins fann nedgångar i utvecklingsmässiga milstolpar bland små barn i USA under COVID-19-pandemin.

I studien som publicerades den 22 april i JAMA Pediatrics analyserades data från mer än 50 000 barn, inklusive spädbarn och barn upp till 5 år, för att avgöra om pandemin påverkade deras utvecklingsmässiga milstolpar negativt inom fem områden. Dessa områden omfattade språk och kommunikation, problemlösning, grovmotorik, finmotorik och personligt-socialt beteende.

Forskarna använde Ages and Stages Questionnaire (ASQ) från American Academy of Pediatrics för att utvärdera utvecklingen hos barn i åldrarna 1 till 66 månader. Under primärvårdsbesöken ställde de sex frågor inom vart och ett av de fem viktigaste utvecklingsområdena för att bedöma barnets utveckling.

Varje fråga som besvarades av en vårdgivare bedömdes som ”ja”, ”ibland” eller ”ännu inte”, och respondenterna ombads att uppge oro eller funderingar kring barnets beteende. Poängsättningen avgör om ett barn utvecklas normalt eller om det behöver remitteras för tidiga insatser.

I studiens urval ingick 29 277 barn med ASQ endast under perioden före pandemin, 1 657 med ASQ under perioden före pandemin och under avbrottsperioden samt 19 271 barn med ASQ före och under perioden före pandemin och under pandemin.

Studiens resultat

Studien visade på signifikanta åldersspecifika försämringar inom kommunikation, problemlösning och personlig-sociala områden från perioden före pandemin till perioden under pandemin, där kommunikationsförmågan var det som oroade vårdnadshavarna mest och grovmotoriken det som oroade dem minst.

Poängen för kommunikation minskade med cirka 3 procent och poängen för personlig-social förmåga och problemlösning minskade med cirka 2 procent, vilket skulle ha en nationell inverkan på cirka 1 500 ytterligare månatliga hänvisningar till tjänster jämfört med baslinjen.

Poängen för fin- och grovmotorik förblev stabila mellan perioderna före och under pandemin, även om poängen för grovmotorik minskade under avbrottsperioden jämfört med perioden före pandemin. Medan det fanns liknande minskningar i kommunikations- och problemlösningspoäng bland spädbarn, fanns det inga förändringar i personliga sociala poäng.

Trots resultaten drog författarna slutsatsen att förändringarna i utvecklingsscreening endast var blygsamma och visade sig vara lugnande på kort sikt men ”kan beskatta en redan överbelastad infrastruktur för beteendemässig utvecklingspediatrik”.

Andra studier visar negativ inverkan på barns utveckling

Även om uppgifterna är begränsade har andra studier visat att små barn påverkades negativt av pandemiåtgärderna och nedstängningen av ställen som de normalt skulle besökt under sina tidiga år.

I en studie som publicerades i JAMA Pediatrics i december 2023 använde forskare samma ASQ som i den nyligen publicerade studien i samma tidskrift och fann att faktorer i samhället, familjen och hos barnet som påverkades av pandemin bidrog till förseningar i små barns socioemotionella utveckling, särskilt under det första levnadsåret.

I en preprintstudie från augusti 2022 som publicerades i medRxiv fann forskare en ”slående nedgång” i kognitiv prestanda bland spädbarn som föddes under COVID-19-pandemin. Forskare undersökte allmänna kognitiva poäng för barndomen 2020 och 2021 och jämförde dem med poäng före pandemin från barn födda 2011 till 2019. De fann att barn som föddes i mitten av 2020 hade en genomsnittlig minskning på 27 till 37 poäng och signifikant försämrad verbal, motorisk och övergripande kognitiv prestanda jämfört med barn som föddes före pandemin.

”Resultaten belyser att även i avsaknad av direkt SARS-CoV-2-infektion och COVID-19-sjukdom påverkar miljöförändringarna i samband med COVID-19-pandemin signifikant och negativt spädbarns och barns utveckling”, skrev författarna.

I en ledare i juni 2023 i Pediatric Research uppgav forskare att COVID-19-pandemin hade ”betydande indirekta effekter” på många områden av barns utveckling, inklusive skolberedskap, utbildningsnivå, socialiseringsförmåga och mental hälsa. Framför allt var handskrivning en finmotorisk färdighet som påverkades negativt eftersom barn hade färre möjligheter att läsa och skriva på papper.

En explorativ studie som publicerades i maj 2022 av National Institute of Economic and Social Research visade att det var mindre sannolikt att 4- och 5-åringar skulle uppnå förväntade utvecklingsnivåer 2021 än före pandemin, då samma barn skulle ha varit 3-4 år gamla.

Enkätdata som samlades in som en del av studien och som omfattade 94 skolor, 1.105 familjer och 3.253 barn visade att föräldrar och skolor ansåg att barnen var missgynnade när det gällde socioemotionellt välbefinnande, kommunikation och språkutveckling, läs- och skrivkunnighet samt räknefärdigheter när de började skolan. Mer än hälften av skolorna rapporterade att barnen fortfarande behövde stöd i slutet av läsåret.

Dessutom rapporterade lärarna en ökning av beteendeproblem som bitande, slagsmål och oförmåga att dela med sig bland samma barn.

Suggest a correction

Similar Posts