| | | | |

Livsmedelstillsats i pizza och pannkakor kopplad till lägre spermieantal

Dr. Naomi Wolf slog larm om natriumaluminiumfosfat, en livsmedelstillsats som finns i många bakverk och processade livsmedel, med hänvisning till peer-reviewed studier som tyder på att intag av aluminiumföreningar kan leda till oxidativ stress, DNA-skador och minskade testosteronnivåer och spermier hos manliga däggdjur.

En ingrediens som vanligtvis finns i många bakverk och bearbetade livsmedel – inklusive skolluncher – kan orsaka oxidativ stress, DNA-skador och sänkta testosteronnivåer och spermier hos manliga däggdjur, enligt Dr. Naomi Wolf.

I en Substack-artikel och en video från den 7 mars lyfter Wolf fram den utbredda användningen av natriumaluminiumfosfat i vardagliga livsmedelsprodukter, från pannkaksmixer och bakpulver till bearbetade ostar och frysta pizzor.

Wolf citerar peer-reviewed studier och kopplar de vetenskapliga rönen till bredare trender inom reproduktiv hälsa och maskulinitet.

”Testosteron i blodet, mina damer och herrar, det är er libido”, säger hon. ”Och antalet spermier är fertilitet.”

Vad är natriumaluminiumfosfat och var finns det?

Natriumaluminiumfosfat är en tillsats som används i livsmedelsprodukter som emulgeringsmedel, jästsyra och stabilisator. Det är ett vitt, luktfritt fast ämne som är lättlösligt i vatten.

Ingrediensen är vanligt förekommande i kommersiella bakverk som kakor, muffins och kex, samt i självjäsande mjöl och bakpulver. Den används också i vissa ostar för att förbättra textur och smältegenskaper.

Förekomsten av natriumaluminiumfosfat i skolluncher och snabbmatsprodukter, som pizzadeg och hamburgerbröd, är oroande, säger Wolf.

”Det här är vad ditt barn äter”, säger hon. ”Det här är vad du stoppar i dig när du äter muffins, snabbmat, hamburgerbröd, fryst pizza, flingor och nästan alla typer av processade bakverk.”

”Varför finns detta i vår mat?” frågar Wolf i sin video. ”Det måste bort från vår livsmedelsförsörjning.”

Säkerhetsfrågor och försiktighetsåtgärder vid hantering

Innophos säkerhetsdatablad för Actif-8 klassificerar natriumaluminiumfosfat som ett ”farligt ämne eller preparat” som kan orsaka allvarliga ögonskador, hudirritation och irritation i andningsvägarna.

Säkerhetsdatabladet varnar också användarna för att ”undvika inandning av damm/rök/gas/dimma/ångor/spray” och att ”tvätta noggrant efter hantering”. Det rekommenderas också att man använder skyddshandskar och ögon- eller ansiktsskydd vid hantering av ämnet.

Vid inandning kan natriumaluminiumfosfat ”orsaka irritation i de övre luftvägarna”. Förtäring av stora mängder kan också leda till magkramper, illamående, kräkningar och diarré.

Trots dessa varningar noterar Wolf att samma ämne används i stor utsträckning i livsmedelsprodukter utan några uppenbara säkerhetsåtgärder för konsumenterna.

”Människor som hanterar den här produkten måste vara utrustade och ventilera och undvika ögon-, hud- och lungirritation”, säger hon. ”Så det här är vad ditt barn äter.”

Studier om aluminiums reproduktionstoxicitet

Wolf citerar en sammanfattning av peer-reviewed vetenskaplig litteratur om aluminiums reproduktionstoxicitet av Robert A. Yokel, Ph.D., publicerad i Critical Reviews in Toxicology. I översikten konstaterades att exponering för aluminium kan leda till negativa reproduktionsresultat hos manliga och kvinnliga däggdjur.

Yokels analys visade att ”manliga reproduktiva slutpunkter påverkades signifikant efter exponering för lägre nivåer av Al [aluminium] än honor.” Hos både han- och honmöss och råttor resulterade ökat aluminiumintag i högre koncentrationer av metallen i fostret, moderkakan och testiklarna.

Den föreslagna mekanismen för aluminiums reproduktionstoxicitet involverar oxidativ stress som den initierande händelsen, följt av ökad DNA-skada, försämrad spermatogenes och minskade testosteronnivåer och spermier.

Men Yokels granskning noterade också bristen på kontrollerade exponeringsstudier på människor om aluminiums reproduktionseffekter, på grund av etiska problem. De flesta av de tillgängliga bevisen kommer från djurstudier.

Christopher Exley, Ph.D., en forskare på aluminiumtoxicitet och författare till ”Imagine You are Aluminium Atom: Discussions with Mr. Aluminium”, berömmer Wolfs ansträngningar att sprida kunskapen om de toxiska effekterna av aluminium till en bredare publik. Men han säger också att hennes påstående (i hennes video) att aluminium finns i mRNA-injektionerna är falskt.

”Vi lever i aluminiumåldern och vi kan inte undvika att komma i kontakt med det”, säger Exley till The Defender. ”Det har en betydande inverkan på människors hälsa – inklusive det manliga reproduktionssystemet.”

Exley, en ledande expert på aluminiumtoxicitet, har under nästan tre decennier studerat effekterna av aluminiumexponering på människors hälsa med sitt team vid Keele University i Storbritannien – inklusive aluminiums koppling till autism.

I en studie från 2014 som publicerades i Reproductive Toxicology gav Exley och hans kollegor ”otvetydiga bevis för höga koncentrationer av aluminium i mänsklig sperma”, med oroande konsekvenser för spermatogenes och spermiernas antal.

År 2017 publicerade han en studie som visade att två månaders aluminiumexponering vid mänskliga kostnivåer försämrade spermatogenesen och spermiekvaliteten hos råttor.

Exley, som är författare till en Substack om effekterna av aluminium på människors hälsa, säger att frågan har fått liten uppmärksamhet från folkhälsomyndigheter eller media. Han noterar också att aluminiumindustrin har ägnat sig åt ”censur före och efter publicering” för att tysta avvikande vetenskap.

I en nyligen publicerad artikel, ”Thou Shalt Not Publish”, berättade Exley om hur ett ”känt troll från aluminiumindustrin” inbjöds att kritisera hans banbrytande forskning om aluminiums roll vid Alzheimers sjukdom – flera år efter publiceringen – i ett aldrig tidigare skådat avsteg från normerna för peer review.

Keele University, som får finansiering från Bill & Melinda Gates Foundation, stängde 2021 ner Exleys webbplats och blockerade finansieringen av hans forskning, vilket tvingade honom att lämna.

”Ett kemiskt krig mot män

Wolf säger att effekterna av att inta aluminium överensstämmer med observerade minskningar av maskulinitet, muskelmassa och libido bland yngre män.

Hon föreslår att miljöfaktorer som aluminiumexponering kan hjälpa till att förklara ökade nivåer av depression, viktökning och ointresse för sex bland män.

”Denna tillsats orsakar inte bara hormonella skador på män, den orsakar också hjärninflammation och är kopplad till demenssjukdomar och Parkinsons sjukdom”, säger hon.

Andra potentiella källor till aluminiumexponering som Wolf noterar inkluderar antacida, vaccin, köksredskap och till och med geoengineering-projekt som sprutar aluminiumpartiklar i atmosfären.

Hon pekar på en artikel om ”snabb respons” som publicerades i BMJ av Dr. Giovanni Ghirga med titeln ”Solar geoengineering by injecting aluminium oxide aerosol into the lower stratosphere is a serious threat to global mental health.”

”Är tillflödet av olika varianter av aluminium i system överallt runtomkring oss – särskilt i Nordamerika … inte ett fel, utan en funktion?” undrar Wolf.

Wolf berättar att hon blev ”förskräckt” över sina upptäckter av ett ”kemiskt krig mot män” som syftar till att minska traditionell maskulinitet ”inklusive förmågan att stärka en fysisk relation, och därmed en familj” eller att slåss i ett ”vilt krig”.

”Och en sak som du verkligen vill göra med ett fiendeland innan du invaderar dem formellt är att utarma männen”, säger hon.

Detta krig riktar in sig på ”våra mest sårbara män, våra pojkar i förskoleåldern – i våra skolmatsalar”, tillägger hon.

FDA ”inte ansvarig längre

Wolf kritiserar den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndighetens (FDA) tillsyn över livsmedelstillsatser, inklusive natriumaluminiumfosfat, med hänvisning till myndighetens ”utomordentligt korrupta och försumliga” hantering av Pfizers COVID-19-vaccinförsök.

Hon påpekar också att FDA inte har återkallat blykontaminerade kaneläppelmosprodukter, utan istället lagt bördan på tillverkare och distributörer för att säkerställa att deras produkter inte är förfalskade med skadliga kemikalier.

”De [FDA-tjänstemän] meddelar att de inte längre är ansvariga för att se till att produkter som importeras från utlandet är säkra att inta”, säger Wolf. ”Så … köparen får se upp.”

Wolf uppmanar konsumenterna att ta ett proaktivt grepp för att undvika livsmedelstillsatser som innehåller aluminium. Hon rekommenderar att man läser ingrediensförteckningarna noggrant och tar bort produkter med aluminium från våra skafferier.

Som ett alternativ till aluminiuminnehållande bakpulver föreslår Wolf att man använder aluminiumfria alternativ som Rumford och Bob’s Red Mill bakpulver.

”Vänner, läs på förpackningarna. Rensa ut dina skåp. Baka från grunden och rädda våra mäns hormonnivåer”, säger hon.

Suggest a correction

Similar Posts