| |

Vissa vaccintyper kopplade till ökad risk för andra infektioner

Forskare fann att vaccin som inte innehåller en levande eller försvagad patogen, även om de är effektiva mot den riktade infektionen, också kan öka risken för icke riktade infektioner, särskilt hos flickor.

Författarna till en preprint review fann ”övertygande bevis” för att icke-specifika effekter (NSE) på immunsystemet som uppstår efter vaccination kan öka risken för infektion från patogener som vaccinet inte var avsett att skydda mot, och även kan öka risken för infektion från till synes orelaterade orsaker.

Enligt översynen av vaccin som används för närvarande var vaccin mot levande patogener förknippade med positiva NSE – förbättrat skydd mot icke-målriktade infektioner.

Forskarna fann dock att andra vaccintyper tenderar att framkalla negativa NSE, inklusive högre mottaglighet för andra infektioner och därmed sammanhängande dödsfall. Denna effekt var mest märkbar i utvecklingsländer.

Granskningen, av Alberto Rubio-Casillas et al, är i tryck och den korrekturlästa forskningsartikeln publicerades online 29 december 2023 i Vaccine.

Historiskt sett har utvärderingen av ett vaccins effektivitet enbart fokuserat på produktens förmåga att skydda mot en specifik sjukdom (eller flera specifika sjukdomar i fallet med multivalenta vaccin). I detta sammanhang kallas den infektiösa agens som är målet för vaccinet för ”homologt” mål eller patogen, medan patogener som inte är målet för vaccinet är ”heterologa”.

Denna metod för att utvärdera vacciners effektivitet håller dock på att försvinna, eftersom anekdotiska, epidemiologiska och immunologiska bevis ackumuleras som visar att många vaccin också har positiva eller negativa NSE.

Många icke-vaccinläkemedel har också positiva och negativa NSE som kallas ”off-target-effekter”. Negativa off-target-effekter – biverkningar – innebär vanligtvis toxicitet som i många fall begränsar läkemedlets användning, säker dosering eller vilka läkemedel som kan förskrivas tillsammans med det. Många cancerläkemedel har negativa off-target-effekter.

Positiva off-target-effekter är också vanliga och leder ofta till att ett läkemedel som utvecklats för ett visst tillstånd används informellt eller ”off-label” för ett annat tillstånd. Företag söker ofta andra eller tredje godkännanden för läkemedel med omfattande off-label-användning.

Alla läkemedel har inneboende positiva och negativa effekter

Alla läkemedel har inneboende positiva och negativa effekter som definieras av deras effektivitet och toxicitet.

Positiva NCE:er uppstår inte avsiktligt utan av en slump. Tidiga rapporter omfattar vanligtvis fallstudier och små, okontrollerade studier eller observationsstudier snarare än stora, kontrollerade kliniska prövningar.

I en artikel från 2004 konstateras att detta har hänt sedan smittkoppsvaccinationen infördes i slutet av 1790-talet.

Det finns många exempel på anekdotiska upptäckter. Albert Calmette, en av de som upptäckte Bacillus Calmette-Guérin-vaccinet (BCG) för att förebygga tuberkulos, observerade till exempel att barn som fick hans vaccin löpte 75 % mindre risk att dö än ovaccinerade barn – en fördel som inte kunde förklaras med en minskning av tuberkulosfallen.

Världshälsoorganisationen rekommenderar att BCG-vaccin administreras tillsammans med DTP-vaccin och vid födseln tillsammans med poliovaccin i låginkomstländer. BCG används inte i någon större utsträckning i USA, men används i rutinmässiga vaccinationer av spädbarn och barn i andra länder där tuberkulos är vanligare.

Calmette kan ha varit den förste som antog att ett vaccin mot en infektionssjukdom skyddade mottagarna från andra infektioner.

På samma sätt upptäckte den ryska virologen Marina Voroshilova 1960-1970 att poliovaccination också förhindrade influensa. Trots betydelsen av denna upptäckt och dess relevans för det nuvarande vaccinadministrationslandskapet fick Voroshilovas artikel inga citeringar före 2021 och endast 21 citeringar sedan dess.

Levande vacciner rapporteras ha mer positiva effekter

Enligt Rubio-Casillas et al. rapporteras levande eller levande attenuerade (försvagade) vaccin ha fler positiva än negativa NSE.

Exempel är vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund (som tillsammans utgör det pediatriska vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund, eller MPR-vaccinet), plus gula febern, varicella-zoster (vattkoppor), BCG och vissa poliovaccin.

Liknande berättelser har utvecklats kring andra vanliga vaccin.

Det orala poliovaccinet minskade sjukdom och dödsfall till följd av diarré i Latinamerika på 1960-talet, och forskning från Sovjetunionen rapporterade att det förhindrade luftvägsinfektioner. Studier från utvecklingsländer kopplade också denna produkt till betydligt lägre barnadödlighet, och en studie i Bangladesh hävdade att det orala poliovaccinet minskade dödsfallen i samband med luftvägssjukdomar med 62%.

Det levande, försvagade tuberkulosvaccinet BCG har administrerats mer än 4 miljarder gånger världen över, och 100 miljoner nya neonatala immuniseringar sker varje år.

Strax efter BCG:s debut på 1920-talet noterade epidemiologer att barnadödligheten minskade i en utsträckning som inte kunde förklaras enbart med förebyggande av tuberkulos. Denna effekt sågs i flera andra studier som citeras av Rubio-Casillas et al.

En 50-procentig minskning av spädbarnsdödligheten sågs också i observationsundersökningar i Västafrika. Som ofta är fallet ledde observationer och enstaka erfarenheter till tre randomiserade kontrollerade försök och en metaanalys av dessa studier, där man drog slutsatsen att BCG-vaccinet skyddar mot icke relaterade patogener och har en positiv NSE på barns överlevnad.

Brian Hooker, Ph.D., senior chef för vetenskap och forskning för Children’s Health Defense, säger att alla bevis för positiva NSE i samband med levande virusvaccin måste vägas mot de kända negativa biverkningarna av dessa vaccin.

Hooker, medförfattare till ”Vax-Unvax: Let the Science Speak”, citerar studier som kopplar vaccin mot levande virus till allvarliga biverkningar. Bland dessa kan nämnas

Icke-levande vaccin kan öka risken för andra sjukdomar, särskilt hos flickor

Vaccin som inte innehåller en levande eller försvagad patogen (”icke-levande vaccin”) skyddar mot den sjukdom som de är avsedda för, men är också förknippade med negativa NSE. I vissa fall kan de öka risken för andra sjukdomar, särskilt hos kvinnor.

Exempelvis dog flickor som fick det avdödade DTP-vaccinet dubbelt så ofta som ovaccinerade flickor enligt en studie, med en jämförbar nackdel jämfört med vaccinerade pojkar.

En liknande NSE har observerats för DTP plus hepatit B-sprutan och Haemophilus influenzae typ B, hepatit B, malaria och inaktiverat poliovaccin.

Dessa effekter är tydligast när ett av dessa vaccin var det sista vaccinet som gavs till ett barn. Forskning om hur länge denna effekt kvarstår är i de flesta fall svår eftersom försökspersonerna är mycket och ofta vaccinerade. Enligt Rubio-Casillas et al. kvarstår dessa effekter i minst sex månader och ibland i flera år.

Dessa effekter noterades först i utvecklingsländer. NSE har dock på senare tid väckt intresse i första världens sjukvårdssystem som oroar sig för vårdkostnaderna. Europeiska och amerikanska studier har rapporterat att levande vaccin tenderar att minska sjukhusinläggningar för orelaterade sjukdomar, medan icke-levande vaccin ökar sjukhusinläggningarna.

DPT-vaccinet har varit det främsta undersökningsobjektet för NSE sedan 1980-talet, då dess samband med ökad dödlighet av alla orsaker fastställdes.

Senare studier har bekräftat dessa resultat, särskilt hos flickor. Men en rapport från Världshälsoorganisationen från 2016 kunde inte bekräfta sambandet mellan DPT-vaccination och negativa NSE trots att man citerade flera studier som enligt Rubio-Casillas et al. led av ”allvarlig överlevnadsbias” – den oundvikliga konsekvensen att personer som överlever längre vanligtvis får mer behandling och är överrepresenterade när de rapporterar positiva resultat.

På denna punkt skrev författarna att när denna typ av bias elimineras ”hade barn som fick DTP-immunisering en dödlighet som var dubbelt så hög som hos spädbarn som inte fick DTP-vaccinet.”

Andra vaccinationer följer liknande mönster, även om resultaten inte alltid är lika entydiga. Sponsorer av det icke-levande malariavaccinet RTS, S/AS01 hävdar att det är 18-36% effektivt för att förebygga malaria, en blygsam skyddsnivå, men med liten effekt på dödligheten av alla orsaker hos alla barn, och en negativ effekt hos flickor.

Andra faktorer som ledde till NSE och som nämndes av Rubio-Casillas et al. var vaccinationssekvens eller -ordning, antigendos och upprepad vaccination med samma produkt.

Rubio-Casillas et al. avslutar sin studie med rekommendationer för att minimera NSE-relaterade dödsfall och sjukdomar genom att främja positiva NSE-produkter – och går så långt som att rekommendera BCG-vaccination för alla afrikanska spädbarn för att förebygga inte bara tuberkulos utan även andra infektioner.

Hooker säger till The Defender att han inte håller med om författarnas rekommendation, baserat på studierna (listade ovan) som kopplar BCG-vaccinet till högre dödlighet.

De uppmanade också forskare och andra intressenter att erkänna att negativa NSE är problematiska:

”Det kan vara förståeligt att många forskare, i en tid av ökad tveksamhet till vaccination, är ovilliga att ens överväga möjligheten att sådana skadliga NSE kan uppstå … [Men] att erkänna att icke-levande vaccin har negativa effekter betyder inte att de bör sluta användas, och bör inte uppmuntra människor som tror att vaccin bara orsakar skada att fortsätta att vägra dem.”

Suggest a correction

Similar Posts