Finger scan
| | | | | | | |

Biometrisk-digital märkning av alla världens medborgare på väg att bli verklighet

Kort efter att det blev känt att hackare lagt ut till försäljning identitetsuppgifterna från de flesta indier från världens största databas för digitala identiteter, har Europaparlamentet och rådet enats om att införa något liknande för européer, medan Washington hyllar den ukrainska versionen som en exportmodell och Bill Gates vill införa en biometrisk digital markör på varje nyfött barn i Kenya för resten av livet.

I början av oktober meddelade IT-säkerhetsföretaget Resecurity att hackare hade stulit biometriska identitetsuppgifter för över 800 miljoner indier från regeringens Aadhaar-databas och erbjöd dem till försäljning. Resecurity förvärvade 400 000 dataposter och verifierade deras äkthet. De drabbade hade inte informerats om stölden av den okända organisation varifrån datauppgifterna stulits. Förutom Aadhaar-numret ska datafilerna innehålla namn, faderns namn, adress, passnummer, ålder och kön.

Enligt Rescurity kan potentiella köpare använda dessa uppgifter för att plundra de drabbades bankkonton online och begå skatteåterbäringsbedrägerier på deras bekostnad.

Händelsen visar vilka enorma problem för skyddet av medborgerliga rättigheter som är förknippade med en sådan databas, vars uppgifter används för alla tänkbara identifieringsändamål. Försäkringar om att systemet är säkert har visat sig vara grovt felaktiga, och det inte för första gången. Säkerhetsnivån bestäms av de plattformar som har tillgång till uppgifterna, som har den minsta expertisen och den slarvigaste datahanteringen. I det här fallet är porten för datastölden okänd. Vid andra stora datastölder i år misstänktes inkörsporten ha varit Indian Council of Medical Researchs (ICMR) Covid-testdatabas kopplad till de testades Aadhaar-nummer, respektive en databas som identifierade kunder med förbetalda telefoner.

Om samma databas används av ett stort antal myndigheter och leverantörer för alla möjliga ändamål ökar risken för datastöld mycket och även skadan för de drabbade. Om även de uppgifter som används för biometrisk identifiering stjäls, dvs. fingeravtryck och irisskanning i Aadhaar, står ingenting i vägen för en omfattande identitetsstöld. Eftersom läsare för biometrisk data används överallt för att verifiera identiteter kan brottslingar relativt enkelt komma över sådan data. Eftersom man inte kan ändra sina biometriska kännetecken som man kan med ett lösenord, kan detta vara förödande för de drabbade.

Den indiska regeringen hävdar att registreras i databasen är frivillig. Men alla typer av statliga tjänster kräver registrering och så många privata leverantörer använder systemet att icke-registrering innebär uteslutning från många tjänster och statliga allmosor. .

Europas Aadhaar kallas Digital Identity Wallet

Helt oberörda av dessa händelser, som praktiskt taget inte har rapporterats i Europa, meddelade EU-rådet och EU-parlamentet den 8 november att de hade enats om en plan för att kräva att alla EU-länder ska erbjuda digitala identitetsplånböcker i ett standardiserat format. Precis som i Indien kommer användningen av dessa naturligtvis att vara helt frivillig för medborgarna och endast till deras fördel. Naturligtvis lovar man att denna databas ska vara 100 procent säker och inte användas av myndigheterna i övervakningssyfte.

Men det har aldrig rapporterats om något missnöje med att medborgarna inte har tillgång till en sådan statskontrollerad digital identitet. I själva verket införs detta för att gynna globalt verksamma amerikanska företag som Microsoft och Google och Washingtons och de andra berörda regeringarnas övervakningsagenda. De vill inrätta ett globalt system som oundvikligen kopplar alla människor till det datorövervakade digitala systemet. Detta kommer i slutändan att göra det möjligt att övervaka och kontrollera alla aktiviteter som utförs av vem som helst var som helst.

Denna dagordning drivs av WEF (Världsekonomiskt forum), Gates Foundation och Rockefeller Foundation, med stöd från Washington och internationella organisationer som kontrolleras av Washington.

Antingen känner vi till alla dessa regeringsstyrda identitetsdatabaser i Indien, Europa och Afrika, eller så antar vi att de stora amerikanska IT-företagen med stor sannolikhet är inblandade och att NSA har tillgång till databaserna.

Ukrainas Diia som exportmodell, Kenya som importör

Också Ukraina har en allmänt använd statlig identitetsdatabas som heter Diia, som introducerades med officiellt amerikanskt stöd. Liksom den indiska modellen erbjuds den till andra länder för imitation. Ministern med ansvar för digitalisering, Mykhailo Fedorov, är en av World Economic Forums unga globala ledare. Branschtidningen Biometric Update rapporterar:

”Omkring 70 procent av medborgarna har nu ett digitalt ID, som används för att lagra biometriska pass, skatte-ID och körkort, få tillgång till offentliga tjänster – och till och med dela militär underrättelseinformation: Användare kan skicka geolokalisering av fientliga stridsvagnar via appen. Diia-projektet, som skapades i samarbete med USAID, Eurasia Foundation och partners från den privata sektorn, väcker också intresse i andra länder som lär sig av Ukrainas erfarenheter. (…) I januari i år meddelade USAID att man skulle stödja partnerländer som inspireras av Diia.”

Passande nog rapporterade Kenyan Post nyligen:

”Bill och Melinda Gates stiftelse har ingått ett avtal med den kenyanska regeringen för att ge råd om den planerade lanseringen av den digitala identitetshandlingen (ID) som kallas Maisha Namba. Maisha Namba blir den tredje generationens ID-handling med ett unikt nummer som tilldelas varje kenyan vid födseln och som kommer att användas från födseln till döden. ”Vår roll är alltid som rådgivare. Vi kan sammanföra regeringen med viktiga tekniska experter och partners, men vi är mycket uppmuntrade av vad vi ser och av presidentens engagemang”, säger stiftelsens VD Mark Suzman till en lokal tidning. ”Vi har ett antal specifika investeringsstöd för digital identitet. Vi tillhandahåller det faktiskt till bredare plattformar.” Miljardären har träffat Ruto i en rad möten sedan han kom till makten och de flesta av mötena har varit omgärdade av sekretess.”

De biometriska databaserna för digitala identiteter exporteras till många andra länder enligt indisk modell. Bland dessa länder finns Nigeria, Etiopien och Kazakstan, Pakistan och Thailand. Det dröjer inte länge förrän de amerikanska säkerhetstjänsterna från sina datorer i Langley eller Fort Meade kommer att kunna övervaka nästan vem som helst på jorden (utom Kina). De som befinner sig i Kina kommer naturligtvis att övervakas ännu noggrannare av de kinesiska myndigheterna.

Denna artikel publicerades ursprungligen den 12 november 2023 av MONEY AND MORE, Blogg av Norbert Häring

Suggest a correction

Similar Posts