| | | | |

Israel kontrollerade inte de flesta rapporter om biverkningar av COVID-vaccin: Watchdog

Statlig tillsynsman undersökte hur Israels hälsoministerium hanterade biverkningsrapporter.

Publicerad i The Epoch Times 29 maj 2024 av Zachary Stieber, Senior Reporter

Israeliska hälsotjänstemän undersökte inte hundratusentals rapporter om problem efter COVID-19-vaccination, fann en Watchdog.

Människor skickade in cirka 354,200 rapporter om biverkningar efter COVID-19-vaccination till det israeliska hälsovårdsministeriet, men 82 procent av rapporterna gick förlorade, enligt State Comptroller Matanyahu Englman. Tjänstemännen skyllde på tekniska fel.

Enligt Englmans studie undersökte hälsoministeriet inte heller 33 000 ytterligare rapporter som lämnades in anonymt, även om några av de anonyma reportrarna tillhandahöll kontaktinformation. Ministeriet berättade för en Watchdog att det inte hade tillräckligt med arbetskraft för att kontakta de personer som rapporterade biverkningar.

På grund av de saknade uppgifterna och bristen på uppföljning av anonyma rapporter baserades hälsoministeriets kommunikation om biverkningarna av COVID-19-vacciner – främst Pfizer-BioNTech COVID-19-vaccin som används i landet – på bara 55 000 rapporter.

De flesta rapporterna lämnades in till hälsoorganisationer, som administrerar Israels universella hälso- och sjukvårdssystem.

Clalit Health Services, som försäkrar ungefär hälften av landets befolkning, rapporterade att 279.300 rapporter om biverkningar av vaccin inte togs emot av hälsoministeriet.

Leumit Health Services rapporterade inga biverkningar efter covid-19-vaccination fram till maj 2022, eftersom hälsoministeriet aldrig kontaktade organisationen för att skapa åtkomst till dess system, sade tillsynsmannen.

Maccabi Health Services skickade cirka 3 000 rapporter i december 2021, men ministeriet fick dem inte. Hälsotjänstemän bad Maccabi att skicka rapporterna igen i korrigerad form men Maccabi gjorde inte det och ministeriet ”krävde inte att få dem”, sa herr Englman.

I en tidigare läckt video sa experter på uppdrag av hälsoministeriet vid ett privat möte att organisationerna ”håller informationen nära bröstet”, vilket gör analysen av rapporterna svår.

Av de 55.000 rapporterna handlade de flesta om mindre allvarliga symtom som förkylningar, men vissa förmedlade allvarliga problem som menstruationsstörningar. Medan myndigheterna undersökte rapporter om hjärtinflammation – Israel var det första landet i världen som undersökte myokardit efter vaccination – undersökte de inte några av de andra rapporterade allvarliga problemen, såsom menstruationsstörningar, sade tillsysnmannen.

Kontoret nämnde inte den tidigare läckta videon, som visade att experter på uppdrag av hälsoministeriet bestämde att Pfizers vaccin orsakade menstruationsproblem och andra allvarliga problem. Tjänstemän gömde dock resultaten från allmänheten efter att ha varnats för att de kunde ställas inför rättstvister.

Endast ett av de 114 mötena med de experter som ministeriet utsåg med fokus på COVID-19-vaccinerna var öppet för allmänheten, jämfört med alla möten i den rådgivande kommittén för immuniseringspraxis, USA: s Centers for Disease Control and Prevention’s vaccinrådgivare, noterade Statre Comptroller.

Granskningen visade också att hälsoministeriet förvarade uppgifter om biverkningar som rapporterats efter covid-19-vaccination i Excel-filer i stället för i ett särskilt system. Vissa personer hade behörighet att komma åt filerna utan att något lösenord krävdes, vilket väckte säkerhetsproblem, och inga loggar fördes över redigeringar.

Hanteringen av problemen efter vaccinering kan ha bidragit till ett lågt förtroende för ministeriet, där en majoritet av de svarande i en undersökning i mitten av 2022 sa att de inte betraktar ministeriet som tillförlitligt, enligt revisorns rapport. Hans kontor sa att det låga förtroendet kan ha bidragit till nedgången i icke-COVID-vaccinationer bland barn de senaste åren.

Bland de positiva resultaten kan nämnas att ministeriet samarbetade väl med hälsoorganisationer för att behandla COVID-19-patienter och främja vaccination.

Revisorn rekommenderade att man skulle förbättra systemet för rapportering av biverkningar, se till att det finns tillräckligt med personal för att följa upp rapporterade biverkningar och samla in de rapporter som saknas för att analysera dem.

Hälsoministeriet sade i ett uttalande att dess system för rapportering av biverkningar gjorde det möjligt för tjänstemännen att vara de första i världen att identifiera hjärtinflammation som en biverkning av COVID-19-vaccinerna och att ministeriet ”fortfarande arbetar med att förbättra det datoriserade systemet för att underlätta rapporteringen av biverkningar.”

Lia Onely bidrog till denna rapport.

Suggest a correction

Similar Posts