| | |

Håller den nya italienska alliansen vad den lovat i sin kampanj?

Brothers of Italys (Italiens Bröder) talesman i hälsofrågor, Marcello Gemmato, sade i en intervju att skyldigheten för vårdpersonal att vaccinera sig inte får förnyas när den löper ut i december, och att vaccin endast bör ges för att skydda äldre och sjuka.

”Det är rätt att rekommendera men det bör inte finnas någon skyldighet att vaccinera längre”, sade han.

AV Hannah Roberts

Hälsotalesman Marcello Gemmato säger att det inte borde finnas någon skyldighet att vaccinera.

ROM – Italiens nya högerkoalition verkar redo att rulla tillbaka några av landets rigorösa COVID-19-regler som infördes under pandemin, efter att ha vunnit förra söndagens val.

Alliansen som leds av Giorgia Melonis Brothers of Italy fick 44 procent av rösterna och förväntas bilda regering. I opposition motsatte sig Bröderna många av premiärminister Mario Draghis tuffa COVID-regler, som krävde att italienarna skulle vaccineras för att kunna gå till jobbet, använda kollektivtrafiken eller komma in i butiker och restauranger.

Brothers of Italys talesman för hälsofrågor, Marcello Gemmato, sa i en intervju att skyldigheten för vårdpersonal att vaccineras inte får förnyas när den löper ut i december, och att vacciner endast bör ges för att skydda äldre och sjuka.

”Det är rätt att rekommendera men det bör inte längre finnas någon skyldighet att vaccinera”, sade han.

Gemmato ifrågasatte nyttan av vaccinrestriktionerna. ”Det gröna passet var inte en hälsoåtgärd … och det var inte baserat på vetenskapliga principer”, sa han till La Repubblica. Han hävdade att eftersom vaccinerade personer fortfarande kan överföra infektionen skapade det gröna passet, som intygade att innehavaren hade vaccinerats mot eller hade återhämtat sig från covid-19, ”en falsk känsla av säkerhet.”

Virologen och den nyvalda demokratiska parlamentsledamoten Andrea Crisanti sa till POLITICO: ”Dessa kommentarer är demagogi utan någon vetenskaplig grund. Vaccinerade personer är mindre benägna att sprida covid-19. Det gröna passet infördes för att uppmuntra människor att vaccinera sig, om du har en politik som inte driver människor att vaccinera sig, då blir det naturligtvis värdelöst.”

Italiens Bröders inställning till abort väcker också oro.

Medan den blivande premiärministern Meloni står fast vid att hennes regering inte kommer att förbjuda abort, säger hon att hon vill tillämpa den befintliga lagen fullt ut, inklusive en bestämmelse som kräver att regionala myndigheter, som ansvarar för hälsovården, ska erbjuda kvinnor alternativ. Kvinnorättsaktivister säger att dessa åtgärder är utformade för att förvirra kvinnor och utöva psykologisk press.

Under kampanjen sade Meloni: ”Vi vill ge kvinnor som tror att abort är det enda val de har rätt att göra ett annat val. Vi tar inte bort en rättighet, utan vi lägger till en.”

En grupp rådsmedlemmar från Italiens Bröder i regionen Ligurien föreslog denna vecka att anti-abortorganisationer ska ha filialer på varje sjukhus där aborter utförs.

Förslaget löd: ”På varje sjukhus där abort utförs ska ett lämpligt rum för frivilligorganisationer som arbetar med att främja rätten till liv ställas till förfogande kostnadsfritt och tydligt skyltas för att göra det lättillgängligt.”

Regionfullmäktigeledamöterna bakom förslaget hade tidigare i veckan avstått från att rösta i en omröstning som genomfördes av demokrater för att ålägga regionen att garantera kvinnor tillgång till abort. Förslaget från demokraterna antogs av regionförsamlingen.

Kvinnorättsgruppen Non Una di Meno organiserade protester efter omröstningen i Ligurien.

Riccardo Magi, tidigare ledare för Radikala partiet, som 1978 kampanjade för rätten till abort i Italien, sa till POLITICO: ”Den oroande aspekten är att de kommer att försöka avskräcka kvinnor, som bör ha valfriheten. Detta är ett oacceptabelt psykologiskt tryck. De inkräktar också på förhållandet mellan patient och läkare. Även om Meloni sa att hon inte skulle ändra lagen är det inte tillräckligt, regeringen måste också garantera tillgång till abort.”

Ursprungligen publicerat i Politico.

Suggest a correction

Similar Posts