|

Domstol ger en spansk region 10 dagar på sig att överlämna hemliga avtal mellan EU och läkemedelsindustrin: varför och hur?

Bevisning krävdes som en del av en åtalan som väckts av medborgarrättsorganisationen Liberum och 549 baleariska öbor som motsatte sig dom pandemiska åtgärder.

I vad man skulle kunna kalla en uppgång för lagböckerna har Balearernas högsta domstol(Tribunal Superior de Justicia de las Islas Baleares, TSJB) gett den spanska autonoma regionens regering 10 dagar på sig att överlämna, bland andra handlingar, en kopia av kontrakt som undertecknats med läkemedelsföretagen Pfizer, AstraZeneca, Moderna och Janssen för covidvacciner.

Bevismaterialet har begärts som en del av en administrativ talan som väckts av en nationell medborgarrättsorganisation, Liberum, med stöd av 549 baleariska medborgare. Liberum är känt för sitt motstånd mot de hälsoåtgärder som infördes under covidpandemin.

Den 28 juli, vid sitt eleganta säte i regionhuvudstaden Palma de Mallorca, mittemot ett stort och gammalt olivträd, accepterade TSJB att vaccinkontrakten var relevanta för tillvägagångssätt. Den högsta domstolen i den autonoma regionen beslutade att kontrakten skulle överlämnas som bevis, tillsammans med kopior av studier om vaccinernas effektivitet och en rapport om antalet personer som skadats eller dödats av vaccinerna, som ska tillhandahållas av Consejo Interterritorial de Salud(Interregionala hälsorådet).

När det gäller avtalen kräver domstolen att få veta deras värde, förekomsten av eventuella klausuler om ersättning för skador och ”alla klausuler som anges i dessa”. Såvitt vi på SCALED känner till är detta första gången som en europeisk domstol, och en domstol med betydande ställning, har fattat ett sådant fullständigt beslut.

Liberums juridiska team leds av en energisk Madridbaserad abogado, Luis María Pardo från Pardo & Associates. Pardo hävdar på föreningens vägnar att pandemiska åtgärder, inklusive det så kallade covidpasset, kränkte medborgarnas grundläggande rättigheter (vilket hävdades i EUobserver av din ödmjuka skribent i april förra året).

Statliga avtal med läkemedelsföretag, som en kollektiv nyttighet med konsekvenser för medborgarnas hälsa, bör vara föremål för rättslig tillsyn, hävdar Pardo. Avtalssekretessen leder till en kränkning av medborgarnas rättigheter och ett brott mot legalitetsprincipen. TSJB kommer att utvärdera bevisen innan ett beslut fattas om Liberums materiella krav.

Den baleariska regeringen hade motsatt sig att dessa bevis accepterades och kan överklaga till samma kammare, även om den temperamentsfulla Pardo anser att det är osannolikt. ”Om Palma, som företräds av hälsoministeriet, överklagar domstolens beslut, kommer domarna då att vända sig till de 549 framställarna och säga, ’vid närmare eftertanke, i det här fallet spelar kontrakten ingen roll’? Jag tvivlar på det, så det är inte värt statens tid”, sa han till SCALED över ett telefonsamtal. Den normala tidsfristen för ett överklagande har faktiskt löpt ut sedan dess, utan att Pardo har fått något meddelande om detta.

En annan fråga är att vaccinkontrakten inte undertecknades av den regionala regeringen, eller nödvändigtvis av Madrid, utan snarare av Europeiska kommissionen på uppdrag av alla EU:s medlemsstater, inklusive Spanien. Har nu en regional domstol i en berömd semesterdestination tillräckligt inflytande för att säkra dokument som staten kan hävda är i klorna på kommissionen i Bryssel? Pardo tror på det.

Luis María Pardo på sitt kontor i Madrid

”Det är den högsta domstolen i en region som åtnjuter ett stort mått av självstyre, och kan därför jämföras med en federal domstol i ett land som Tyskland. Dessutom är en av motparterna den regionala hälsovårdsmyndigheten. De måste följa TSJB:s beslut. Om inte, som ett regionalt organ helt inom domstolens jurisdiktion, riskerar departementet enorma böter eller till och med en polisrazzia i sina lokaler.”

Pardo medger att det fortfarande är möjligt att staten åberopar oförmåga att följa beslutet. Men eftersom advokaten är så stridsberedd och fantasifull verkar det osannolikt att detta skulle utgöra ett hinder för hans ambition att främja frihetens sak.

SCALED kommer att fortsätta att följa detta spännande fall.

Ursprungligen publicerad i SCALED.


…🌍
Följ @CHDEurope
Nyheter | Community | Donera | Prenumerera

  • Centralicing information
Suggest a correction

Similar Posts