|

Evropska “groza 48-ih stopinj Celzija, ki je ni bilo”… ESA in mediji ostro kritizirani zaradi manipulativnega poročanja

“Najhujša podnebna laž”: Prejšnji teden je bilo o tem govora v vseh novicah: Temperature v južni Evropi so se povzpele na 48°C! A nič od tega ni bilo res.

Histerija se je začela, ko so podnebni senzacionalistični mediji v Nemčiji in drugod, kot je Relotius Spiegel, nekritično navajali površno in manipulativno oblikovano poročilo Evropske vesoljske agencije (ESA) z dne 13. julija, ki je najprej omenjalo temperaturo “zraka”:

Ta teden so temperature po vsej Evropi visoke zaradi intenzivne in dolgotrajne vročine. In to se je šele začetek. Italija, Španija, Francija, Nemčija in Poljska se soočajo z velikim vročinskim valom, v katerem se pričakuje, da se bodo temperature zraka na Siciliji in Sardiniji povzpele do 48 °C, kar so potencialno najvišje temperature, kar so jih kdajkoli zabeležili v Evropi.”

Prvotno poročilo ESA se je nadaljevalo, šele pozneje pa je bilo pojasnjeno, da se dejansko nanaša na temperaturo površja (poudarek dodan):

V spodnji animaciji so uporabljeni podatki misije Copernicus Sentinel-3 in prikazuje temperaturo zemeljskega površja, ki jo je izmeril radiometer misije v Italiji med 9. in 10. julijem. Kot je razvidno iz slike, je v nekaterih mestih površje kopnega preseglo 45 °C, med drugim v Rimu, Neaplju, Tarantu in Foggii. Na vzhodnih pobočjih Etne na Siciliji so bile zabeležene številne temperature nad 50 °C.”

Pri tem niso bile mišljene standardne temperature, zabeležene 2 metra nad tlemi, o katerih vedno slišimo v dnevnih vremenskih poročilih, saj so veliko nižje, temveč tiste tik ob površini tal. Mediji in novinarji, ki so poročali o novih rekordno visokih temperaturah, te bistvene razlike sploh niso opazili. Ko so pozorni bralci razkrili zvijačo, je novica že obkrožila svet.

Včeraj je ESA izdala (nejasno) pojasnilo, v katerem je razložila razliko med temperaturo na površju in temperaturo zraka na dveh metrih nad tlemi, vendar je še naprej zavajala:

Temperatura zemeljskega površja je, kako vroče je “površje” Zemlje na otip. Temperatura zraka, ki jo navajamo v dnevnih vremenskih napovedih, pa je merilo, kako vroč je zrak nad tlemi.”

ESA se ni potrudila omeniti, kako je temperatura površja veliko bolj vroča od temperature zraka na 2 metrih.

“Najintenzivnejša podnebna laž”

“Kar smo doživeli v preteklih dneh, je bila najintenzivnejša podnebna laž od začetka beleženja temperature,” je o posledicah površnega in manipulativnega sporočila za javnost ESA ter medijskem viharju, ki je sledil, poročal nemški Achtung Reichelt: “Težava tega poročila je, da nič od tega ni res.”

Na Siciliji je temperatura konec tedna dosegla le 32 °C – daleč od 48 °C, kar kaže na veliko razliko med temperaturo na površini tal in temperaturo, odčitano 2 metra nad tlemi.

Ko je bila zvijača razkrita, je Spiegel tiho spremenil besedilo v svojem poročilu z dne 14. julija:

Slika je bila izrezana iz Achtung Reichelt.

Spiegel je spremenil besedilo (levo) iz 48 °C s “številnimi smrtnimi primeri zaradi vročine” v (desno): “48 °C … vendar meritve niso bile običajna temperatura zraka, ki je lahko precej nižja.”

Jasno je, da so oblasti in mediji skušali javnost pretentati, vendar so bili po zaslugi pozornih bralcev ponovno ujeti.

Prvotno objavljeno na Watts Up With That

Suggest a correction

Similar Posts