| |

Avstralsko parlamentarno nasprotovanje širitvi pristojnosti Svetovne zdravstvene organizacije

Vir: TKP.at, Thomas Oysmüller, 15. maj 2024

Parlamentarna opozicija poziva avstralsko vlado, naj ponovno preuči odobritev pogodbe o pandemiji in reforme Svetovne zdravstvene organizacije.

Po vsem svetu se pojavlja odpor do novih pogodb SZO, ki naj bi bile podpisane konec maja. Tudi v Avstraliji je 14 poslancev pisalo predsedniku vlade in ga pozvalo, naj zavrne pogodbo o pandemiji in nov Mednarodni zdravstveni pravilnik.

Neodvisnost ogrožena

Medtem ko pravijo, da so kritike načrtov SZO “ustvarjanje zarote”, pa uradni politiki po vsem svetu na to gledajo drugače: bodisi slovaška vlada, “gospod Brexit” Nigel Farage, 49 senatorjev v ZDA ali zdaj 14 najvišjih politikov v Avstraliji – in to je le seznam z “globalnega severa” – več si preberite tukaj .

Štirinajst avstralskih senatorjev in poslancev izraža predsedniku vlade “globoko zaskrbljenost”, saj vlada trdi, da so pandemska pogodba in spremembe Mednarodnega zdravstvenega pravilnika(MZP -IHR) “potrebni za preprečevanje prihodnjih pandemij in drugih mednarodnih zdravstvenih kriz”.

Vendar pa besedilo z dne 14. maja meni, da načrti Svetovne zdravstvene organizacije “predstavljajo veliko grožnjo avstralski samostojnosti in neodvisnosti na svetovnem prizorišču”.

Pismo, ki so ga podpisali tako “levi” kot “desni” člani opozicije, nadaljuje:

“Če bodo pogodbe SZO sprejete in prenesene v avstralsko zakonodajo, bo Svetovna zdravstvena organizacija pod pretvezo razglasitve ‘izrednih razmer’ imela nesprejemljivo raven pristojnosti, moči in vpliva na avstralske zadeve.”

Člani opozicije predsedniku vlade sporočajo, da so prejeli veliko število pisem zaskrbljenih Avstralcev in da je njihova zaskrbljenost povsem upravičena. Načrtovana reforma SZO bi specializirano agencijo ZN-ja preoblikovala iz posvetovalne organizacije v nadnacionalni zdravstveni organ.

Avstralska novinarka Rebekah Barnett na svojem blogu piše:

V pismu je tudi poudarila, da bo glasovanje o reformi, ki bo potekalo konec tega meseca, v nasprotju z lastnimi smernicami Svetovne zdravstvene organizacije. Končne spremembe MZP-ja je treba razposlati štiri mesece pred glasovanjem, da ima 194 držav članic čas za njihovo preučitev (Priloga 2, člen 55). Vendar so bile posodobljene različice sprememb MZP-ja, predložene aprila 2024, še vedno v fazi osnutka in se je o njih prejšnji teden delovna skupina še vedno pogajala.

To pomeni, da države članice v nasprotju s smernicami SZO še vedno niso prejele končnih različic dokumentov in imajo le nekaj tednov časa, da pred glasovanjem na Svetovni zdravstveni skupščini, ki bo potekalo od 27. maja do 1. junija, preučijo, kako zapletene spremembe vplivajo na predlagano pandemsko pogodbo SZO in nacionalno zakonodajo.

“Vlado pozivamo, naj na 77. Svetovni zdravstveni skupščini zavrne spremembe MZP=ja in pogodbo SZO o pandemiji,” je jasno zapisano v pismu.

Suggest a correction

Similar Posts