| |

„Periculos”: Un gigant PR global lansează reclame provocatoare ale vaccinului HPV care vizează generația Z

Publicis Groupe, o multinațională specializată în relații publice, a lansat săptămâna trecută o campanie publicitară provocatoare – sub sloganul „HPV Fucks Everybody” – menită să convingă generația Z să se vaccineze împotriva virusului papilomei umane, sau HPV. Criticii au calificat campania drept „periculoasă”.

O multinațională specializată în relații publice a lansat săptămâna trecută o campanie publicitară provocatoare – sub sloganul „HPV Fucks Everybody” – menită să convingă generația Z să se vaccineze împotriva virusului papilomei umane (HPV).

Firma de PR, Publicis Groupe, a lansat această campanie în colaborare cu organizația non-profit Fuck Cancer. Campania nu menționează o marcă specifică de vaccin HPV. Cu toate acestea, vaccinul Gardasil de la Merck este singura marcă de vaccin HPV accesibilă în SUA, iar Merck este clientul Publicis Groupe.

Când a fost întrebat dacă Merck finanțează campania, un purtător de cuvânt al Fuck Cancer a declarat pentru The Defender: „Această campanie nu are nicio legătură cu Merck și este o colaborare între Publicis Health Media și Fuck Cancer (o organizație nonprofit). Vă rugăm să rețineți că promovăm un vaccin care este sigur și salvează vieți”

În prezent, există 80 de cazuri pendinte în instanța federală împotriva Merck, în care se pretinde că Gardasil a provocat leziuni, iar Curtea Federală pentru Vaccinuri a plătit peste 70 de milioane de dolari persoanelor care au făcut reclamații referitoare la Gardasil.

National Institutes of Health (NIH), alt client al Publicis, a dezvoltat tehnologia vaccinului HPV, pe care o licențiază, pentru SUA, exclusiv către Merck.

Pe lângă Merck și NIH, alți clienți ai Publicis Groupe sunt și Forumul Economic Mondial (WEF), giganți farmaceutici, printre care Pfizer, GSK, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Purdue Pharma și mai multe lanțuri de farmacii care administrează vaccinurile HPV, printre care Walmart, Rite Aid și CVS Health (proprietarii farmaciilor și clinicilor Target).

Campania „se folosește de sex pentru a-și vinde cazul

Noua campanie se adresează direct tinerilor adulți printr-o serie de reclame care prezintă „imagini diverse și sexy” și o muzică tensionată, însoțind mesajul că nu contează cine ești, ești la risc, deoarece „HPV Fucks Everybody”

Fotografiile unui cuplu de culoare, ale unui cuplu de albi și ale unui cuplu de imblăniți care se sărută, precum și ale unui grup multirasial de tineri care petrec sunt prezentate pe site-ul web și vor fi prezentate în reclame.

Imaginile sunt însoțite de replici precum: „Opriți răspândirea. Faceți o poză. Continuă să te faci pe tine”, potrivit „Pharma & Health Insider” – un site de PR care publică povești promoționale cu aspect de știri.

Transmiterea HPV este probabil să aibă loc prin intermediul sexului, a spus povestea PR, astfel încât campania „folosește sexul pentru a-și vinde cazul”

„Vizând toate persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani care sunt (sau care doresc să fie) active sexual , campania se comportă exact ca și publicul său: onestă, îndrăzneață și nelimitată de tradiție”, a declarat Alison McConnell, director de marketing la Publicis Health Media – unul dintre „hub-urile de soluții” ale Publicis

Michelle Stiles, autoarea cărții „One Idea To Rule Them All: Reverse Engineering American Propaganda”, a declarat pentru The Defender că campaniile conduse de firme de PR de elită la nivel mondial pot părea absurde pentru un observator sceptic, dar au o putere imensă de a modela agendele de sănătate publică la nivel mondial.

Ea a spus:

„Mesajele la modă și provocatoare care vizează tinerii activi din punct de vedere sexual pentru încă o campanie de vaccinare ar trebui, sperăm, să fie întâmpinate cu o cantitate amplă de scepticism sau cu un râs sincer de către cei care au fost atenți în timpul lansării anterioare a vaccinurilor COVID-19.

„Din nefericire, aceste campanii de milioane de dolari sunt extrem de periculoase, deoarece sunt atât de eficiente.”

Ben Mallory, vicepreședinte executiv/director creativ al Digitas Health, o altă filială Publicis care colaborează la această campanie, a declarat că această campanie este concepută pentru a-i informa pe tineri că vor fi infectați cu HPV, că o astfel de infecție va fi riscantă și că vaccinarea reprezintă soluția.

„Pentru o generație care nu discriminează, este important ca ei să realizeze că nici HPV-ul nu o face”, a spus el. „Asta este ceea ce comunică campania [sic]: Nu contează cine ești sau în ce te bagi, dacă nu ești vaccinat, ești în pericol”

Încercarea de a ajunge la „cea mai mare și mai influentă generație

Campania va difuza reclame de 30 de secunde și de un minut în 150 de campusuri universitare și în 150 de centre comerciale din piețele importante și, de asemenea, va fi postată pe site-uri de lifestyle precum Thrillist, PopSugar, site-ul de întâlniri Grindr.

Va urma o campanie audio, alături de publicitate în „puncte de îngrijire”, care pot include clinici sau farmacii.

Pe site-ul web al campaniei, oamenii se pot înscrie, de asemenea, pentru a „primi injecția” la principalele farmacii de vânzare cu amănuntul, inclusiv Walgreens, CVS, Rite Aid, Walmart, Target și Kroger – companii pe care le reprezintă același Publicis Groupe.

McConnell, directorul de marketing al Publicis pentru această campanie, a declarat că încearcă să ajungă la Generația Z deoarece este „cea mai mare și mai influentă generație”

Acest lucru face ca această campanie să fie diferită de majoritatea campaniilor anterioare de PR pentru vaccinarea împotriva HPV care au vizat părinții.

Această schimbare de accent reflectă recentele schimbări în publicitatea directă a producătorului Gardasil, Merck.

Primele reclame ale Merck au vizat părinții adolescenților, dar în 2022 au schimbat viteza și au început să vizeze părinții copiilor mici cu reclame precum aceasta, care se adresează părinților copiilor de școală primară.

Aceste reclame s-au axat pe comercializarea vaccinului ca „prevenire a cancerului”, mai degrabă decât ca acționând asupra unei boli cu transmitere sexuală, o strategie promovată de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC ) pentru a încuraja mai mulți tineri să se vaccineze.

Anul trecut, Merck și-a extins campania publicitară pentru a viza adulții până la vârsta de 45 de ani, în reclame precum aceasta, comercializând vaccinul ca protejând împotriva unei liste lungi de cancere.

Merck a investit masiv în modelarea pieței de când Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a aprobat medicamentul în 2006. În octombrie, a anunțat că vânzările sale de Gardasil din al treilea trimestru al anului 2023 au crescut cu 13%, ajungând la 2,6 miliarde de dolari.

Verificarea faptelor susținute în cadrul campaniei

Exemplarul de publicitate al campaniei și site-ul său web, care nu oferă nicio sursă, fac multe afirmații înșelătoare sau eronate.

Abordarea campaniei pare a fi înrădăcinată în mesajele „bazate pe frică” sau ” care impun frica „, menite să „împingă” oamenii să se vaccineze, utilizate în mod obișnuit în timpul pandemiei COVID-19 și, în general, în domeniul sănătății publice globale.

Potrivit CDC, HPV este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală din SUA și majoritatea persoanelor active sexual o vor contracta la un moment dat în viață, chiar dacă au doar un singur sau foarte puțini parteneri sexuali.

Dar marea majoritate a infecțiilor cu HPV sunt eliminate de sistemul imunitar și mai puțin de 10% dintre infecții sunt legate de orice simptom clinic. Simptomele clinice pot include o varietate de negi și displazie cervicală, care poate fi benignă sau precanceroasă.

Cu toate acestea, site-ul campaniei susține că „infecția HPV se transformă în cancer în aproximativ 10% din cazuri”, o afirmație pe care agențiile de sănătate publică nu o fac.

Există peste 200 de tulpini ale virusului HPV, dintre care un subset este considerat „cu risc ridicat” HPV poate provoca negi genitali, iar unele tulpini au fost asociate cu unele tipuri de cancer. Cu toate acestea, HPV nu este singurul factor de risc pentru orice tip de cancer, iar cancerele asociate cu HPV se pot dezvolta uneori și fără prezența virusului.

Metode precum depistarea regulată a cancerului de col uterin sunt foarte eficiente și s-a constatat că reduc incidența și mortalitatea cancerului de col uterin în rândul femeilor cu cel puțin 80%.

Dar exemplul de reclamă de pe site prezintă HPV ca fiind ceva întotdeauna înfricoșător și periculos.

Acesta spune:

„HPV le-o trage tuturor. De fapt, sunt peste 14 milioane de noi infecții cu HPV în SUA în fiecare an, deoarece HPV nu face discriminare. Nu-i pasă cine ești, cum arăți, pe cine iubești sau ce îți place. HPV va infecta mai mult de 85% dintre persoanele active din punct de vedere sexual de toate rasele, etniile și genurile. Poate duce la apariția verucilor genitale sau, mai rău, la peste zece tipuri de cancer. Așa că nu contează dacă statutul tău este celibatar, intr-o relație sau complicat. Nu contează nici măcar dacă nu sunteți activi sexual în prezent.”

Site-ul susține, de asemenea, că vaccinul anti-HPV poate preveni un număr impresionant de 33.700 de tipuri de cancere legate de HPV. Chiar și prospectul lui Gardasil 9 și site-ul web al CDC indică vaccinul HPV doar pentru unele cancere ale colului uterin, vaginului, vulvei, penisului, anusului și părții din spate a gâtului cu virusul HPV.

Campania repetă, de asemenea, afirmațiile Merck conform cărora vaccinul este „sigur și eficient” și că efectele secundare sunt „ușoare”.

Dar o serie de procese în curs de desfășurare împotriva Merck susțin că producătorul de medicamente a trecut rapid Gardasil prin procesul de aprobare al FDA și a efectuat studii clinice înșelătoare pentru a masca efectele secundare grave și a exagera eficacitatea vaccinului.

Unele dintre efectele caracteristice observate în urma vaccinării anti-HPV în mii de rapoarte de evenimente adverse din întreaga lume includ afecțiuni autoimune și neurologice permanent invalidante, cum ar fi sindromul de tahicardie posturală ortostatică, fibromialgia și encefalomielita mialgică/sindromul oboselii cronice.

Până în prezent, nu există studii valide care să demonstreze că vaccinul HPV previne cancerul de col uterin. Cu toate acestea, există studii care sugerează că vaccinul ar putea crește riscul de cancer.

În cele din urmă, campania promite că vaccinarea poate „pune capăt HPV-ului. Pentru tine, pentru noi, pentru ei. Pentru toată lumea”.

Cu toate acestea, vaccinul Gardasil 9 este conceput pentru a suprima doar nouă din cele peste 200 de tulpini de HPV, iar cercetări recente au arătat că atunci când vaccinul HPV suprimă anumite tipuri de tulpini HPV „cu risc ridicat”, aceste tulpini sunt înlocuite cu alte tulpini asociate cu unele tipuri de cancer.

În timp ce Organizația Mondială a Sănătății a lansat o campanie globală de eradicare a cancerului de col uterin ca amenințare la adresa sănătății publice, aceasta nu a indicat un proiect similar pentru HPV.

Publicis face parte din „brațul de propagandă al elitei globale

Campania este condusă de Publicis Health Media și Digitas Health, care fac parte din Publicis, împreună cu Fuck Cancer.

Potrivit publicității campaniei, Publicis Health Media este preocupată în mod special de HPV deoarece directorul general al companiei, Arthur Sadoun, a fost diagnosticat și tratat pentru un cancer asociat cu HPV.

Anul trecut, compania a publicat un videoclip de sărbători în care președintele consiliului de administrație, Maurice Lévy, și Sadoun au fost însoțiți de actorul Michael Douglas, care a fost diagnosticat și tratat de cancer la gât în urmă cu zece ani, pentru a promova vaccinul HPV și Publicis Groupe.

Ca parte a atenției pe care o acordă marketingului împotriva cancerului, Publicis Groupe a lansat inițiativa „Working with Cancer„, în cadrul WEF. În parteneriat cu 30 dintre cele mai mari companii globale, printre care Pfizer, Sanofi, PepsiCola, Meta și altele, campania încearcă să „elimine stigmatizarea și nesiguranța care există la locul de muncă pentru persoanele cu cancer”, potrivit site-ului campaniei.

În timpul Super Bowl LVII din februarie, a fost difuzat un spot publicitar despre campanie, care a câștigat un Leu de Aur din partea juriului pentru sănătate și bunăstare la Festivalul Internațional de Creativitate Cannes Lions 2023 din iunie.

Publicis Groupe este un holding de publicitate, care și-a schimbat recent brandul „pentru era conectată”, devenind el însuși o „platformă”, potrivit site-ului său web.

După cum detaliază Stiles în cartea sa, doar câteva astfel de companii – printre care Publicis, Omnicom, WPP și Interpublic Group – domină peisajul media global.

Fiecare companie deținătoare de publicitate are venituri de miliarde de dolari și deservește mii de clienți corporativi, alături de universități, organizații nonprofit și organizații guvernamentale și neguvernamentale.

În calitate de firme de relații publice, acestea proiectează campanii publicitare și dezvoltă și plasează în mod strategic conținut media tipărit și difuzat în principalele publicații de știri și de relații publice pentru clienții lor. De asemenea, acestea creează campanii de relații publice precum cele descrise aici pentru a dezvolta, promova și apăra reputația clienților lor.

Aceștia își elaborează strategiile în parte prin colectarea de date „despre aproape fiecare consumator american” și despre jurnaliști, politicieni și oameni de știință.

Alte tactici includ inundarea peisajului mediatic cu interpretări, elaborarea de puncte de discuție pentru ca „experții” să le folosească în aparițiile publice și, în general, „folosirea unor tactici sub centură pentru a-și promova și apăra clienții”, potrivit Ecowatch.

Potrivitlui Stiles, se estimează că între două treimi și 80% din conținutul difuzat și publicat de mass-media corporativă provine de la firmele de relații publice.

Ea a spus:

„Nu există nicio îndoială că primele trei holdinguri de PR WPP, Omnicom și Publicis, ale căror venituri colective depășesc 44 de miliarde, funcționează și ar trebui să fie considerate ca fiind brațul de propagandă al elitei globale.

„Mesajele bine gândite și direcționate nu numai că generează venituri pentru clasa capitalistă transnațională, dar, la fel de important, definesc problemele globale care necesită rezolvare și modul în care acestea trebuie rezolvate, lăsând foarte puțin loc pentru alte opțiuni creative.”

Fiecare agenție are subsidiare mai mici și filiale de PR sub aceeași proprietate corporativă, creând aparența că există mai mulți jucători în domeniul media decât sunt în realitate. Mai recent, acestea au început, de asemenea, să „înghită” companii de date.

De exemplu, în această campanie, doi dintre cei trei colaboratori fac parte din Publicis Groupe.

Site-ul de relații publice Pharma & Health, unde una dintre „poveștile” despre campania „HPV Fucks Everybody” a fost postată de MediaPost Inc. o companie de marketing care postează până la 50 de bloguri diferite din industrie.

„Dacă adunăm veniturile globale ale primelor 250 de firme independente de relații publice (17 miliarde de dolari) cu cele ale holdingurilor de relații publice (44 de miliarde de dolari), înotăm literalmente în mesaje de marketing menite să consolideze capitalul pentru mega-corporații”, a declarat Stiles.

„Mesajele medicale ne sfătuiesc în mod repetat să externalizăm sănătatea și bunăstarea către medicamente sau vaccinuri, alegeri proaste, într-adevăr”, a adăugat ea.

O investigație a Defender privind clienții Publicis de anul trecut, a constatat că aceasta deservește o gamă largă de agenții corporative, guvernamentale și supraguvernamentale, inclusiv WEF și agenții guvernamentale americane precum National Security Agency, giganți din domeniul tehnologiei precum Google, Amazon, Disney, Microsoft și Meta, precum și clienți corporativi precum PepsiCo, Phillip Morris și Saudi Aramco.

Publicis Groupe a fost implicat în scandalul „Dosarul Monsanto”, în care s-a constatat că societatea a folosit Publicis Consultants și FleishmanHillard, o filială a Omnicom, pentru a lansa o ofensivă de PR în vederea reabilitării imaginii organismelor modificate genetic și a pesticidelor.

Newsguard, o organizație de verificare a faptelor cu scop lucrativ susținută de Big Pharma, Big Tech, guvernul SUA și Federația Americană a Profesorilor – un susținător fervent al vaccinării obligatorii împotriva COVID-19 și al măștilor pentru elevi – este, de asemenea, un client.

La fel și Centrul pentru combaterea urii digitale (Center for Countering Digital Hate – CCDH), un serviciu orientat politic care atacă în mod constant pe oricine ridică întrebări cu privire la eficacitatea sau siguranța vaccinurilor și organizația responsabilă pentru crearea așa-numitei liste „Disinformation Dozen”.

În cartea sa, Stiles explică, de asemenea, că firmele de gestionare a activelor Vanguard și BlackRock se află printre primii 10 acționari ai primelor patru holdinguri de agenții de publicitate.

Acest articol a fost publicat inițial de The Defender

Suggest a correction

Similar Posts