Opt elemente de îngrijorare majoră cu privire la tratatul propus de OMS și la amendamentele propuse la Regulamentul sanitar internațional (RSI)

1. Proliferarea agenților de război biologic.

Tratatul și amendamentele propuse instruiesc națiunile că trebuie să supravegheze potențialii agenți patogeni pandemici, să construiască sau să întrețină laboratoare de secvențiere și să împărtășească specimene reale cu OMS (unde a fost creat un BioHub în acest scop) și, de asemenea, să împărtășească secvențele online. Acest lucru cere proliferarea agenților de arme biologice – ceea ce cred că este o infracțiune (pe baza interpretării mele a Rezoluției 1540 a Consiliului de Securitate și a Convenției privind armele biologice din 1972).

1 a. Versiunea „textului Biroului” din 2 iunie 2023 a tratatului a cerut, de asemenea, ca națiunile care efectuează cercetări de obținere a funcțiilor să reducă „impedimentele administrative” în calea activității. Cu alte cuvinte, restricțiile privind cercetarea ar trebui să fie relaxate, ceea ce ar face ca scurgerile din laboratoare să fie mai probabile. Acest paragraf a fost eliminat din versiunea din 30 octombrie 2023 a tratatului.

2. Acordarea unui cec în alb OMS-ului pentru a crea noi reguli în viitor

Tratatul prevede crearea în viitor a unei Conferințe a părților și a unui nou secretariat al OMS care va elabora reguli pentru modul în care va funcționa aparatul de prevenire și răspuns la pandemii – ceea ce oferă practic un contract în alb, semnat, pentru ca OMS să creeze orice reguli dorește.

3. Vor fi produse vaccinuri fără răspundere, dezvoltate cu o viteză foarte mare

Tratatul prevede dezvoltarea/producția rapidă a vaccinurilor și reducerea timpului de dezvoltare, testare și fabricare a vaccinurilor. Acest lucru presupune ca vaccinurile să fie utilizate fără licențe, iar tratatul solicită ca națiunile să aibă legi care să emită autorizații de utilizare de urgență în acest scop și să „gestioneze” problemele legate de răspundere. Consultați „Tratatul propus de OMS va crește numărul pandemiilor provocate de om” pentru mai multe informații despre acest subiect. SUA, UE și alte state membre au solicitat în mod special o perioadă de 100 de zile pentru dezvoltarea de vaccinuri și încă 30 de zile pentru producția de vaccinuri pandemice. Acest lucru nu ar permite efectuarea de teste semnificative pe oameni.

4. Garanțiile privind drepturile omului au fost eliminate în noile modificări

Amendamentele au eliminat „drepturile omului, demnitatea și libertatea persoanelor” din formularea existentă a RSI. În urma plângerilor, această frază a fost introdusă ulterior în tratat – dar este posibil ca tratatul să nu fie acceptat în 2024. Între timp, amendamentele necesită doar o majoritate simplă pentru a fi adoptate, sunt redactate în secret și, prin urmare, este probabil ca cele mai problematice aspecte să se regăsească în amendamente.

5. Este necesară supravegherea și cenzurarea cetățenilor prin intermediul rețelelor sociale

Atât amendamentele, cât și tratatul cer ca statele naționale să efectueze supravegherea rețelelor sociale ale cetățenilor lor, precum și să cenzureze și să împiedice răspândirea informațiilor care nu sunt conforme cu narațiunile de sănătate publică ale OMS. Cu toate acestea, tratatul solicită, de asemenea, ca cetățenii să fie liberi să aibă acces la informații, în timp ce aceștia trebuie să fie protejați de „infodemică”, care este definită ca fiind prea multă informație. Cetățenii trebuie, de asemenea, să fie împiedicați să răspândească informații eronate și dezinformări.

6. S-ar putea să aflăm ce conțin amendamentele abia după ce vor fi adoptate

Amendamentele au fost negociate în întregime în secret în ultimele nouă luni, în timp ce, în acest timp, au existat mai multe proiecte consecutive ale tratatului privind pandemia care au fost făcute publice. Și în timp ce amendamentele negociate urmau să fie prezentate pentru examinare publică în ianuarie, principalul responsabil juridic al OMS a oferit o acoperire juridică pentru a evita obligația de a le face publice cu 4 luni înainte de vot. Va vedea publicul măcar amendamentele înainte ca acestea să fie supuse la vot?

De ce există atâta secret în ceea ce privește amendamentele propuse?

7. Directorul general al OMS ar putea deveni medicul dumneavoastră personal

Conform amendamentelor propuse, directorul general al OMS ar putea să rechiziționeze și să mute materiale medicale dintr-o țară în alta, să decidă ce tratamente pot fi folosite și să restricționeze utilizarea altor tratamente.

8. Când va putea OMS să își folosească puterile nou-înființate?

Modificările vor intra în vigoare după declararea unei urgențe de sănătate publică de interes internațional (PHEIC). Cu toate acestea, o declarație a unei potențiale PHEIC va declanșa, de asemenea, aceste competențe. Competențele pot fi extinse chiar și după încheierea unei PHEIC, după cum am văzut în cazul declarațiilor COVID și MPOX (monkeypox) făcute de către D-G.

Tratatul va fi în vigoare în permanență, nefiind nevoie de nicio declarație sau pandemie pentru a conferi noi competențe OMS.

Meryl Nass, MD

Suggest a correction

Similar Posts