| | | | | |

Nova študija: Dolgoročna škoda zaradi strupenih sestavin pri nošenju mask

Vir: Peter F. Mayer, prvotno objavljeno 06. maj 2024

V zadnjih štirih letih se je pojavila trajna zahteva po nošenju mask brez primere. Te so izdelane iz plastike in cele vrste toksinov. Politiki in oblasti niso upoštevali opozoril o pričakovani škodi za zdravje. Nova študija povzema potencialno škodo.

Avtorji Kai Kisielinski, Stefan Hockertz, Oliver Hirsch, Stefan Korupp, Bernd Klosterhalfen, Andreas Schnepf in Gerald Dyker so v zadnjih štirih letih pripravili več študij na to temo. Študija, ki je bila objavljena 15. aprila 2024, nosi naslov “Nošenje obraznih mask kot potencialni vir za vdihavanje in oralno sprejemanje toksinov neživih snovi – pregled obsega ” Povzetek).

Pri pregledu 24-ih študij so avtorji ugotovili, da je prisilno nošenje maske izpostavilo prebivalstvo več kot ducatu organskih in anorganskih toksinov. V povprečju so bili ubogljivi uporabniki maske izpostavljeni 43-krat več rakotvornim ftalatom, 227-krat več rakotvornim hlapnim organskim spojinam in 1220-krat več titanovemu dioksidu od ustrezne priporočene mejne vrednosti. Poleg tega so maske povzročile absorpcijo mikroplastike in mikrovlaken v pljuča in prebavni trakt.

Pregledanih je bilo 1003 študij, vključenih pa 24 študij (trajanje preskusa od 17 minut do 15 dni), v katerih je bila preučena vsebnost in/ali sproščanje v 631-ih maskah (273 kirurških, 228 tekstilnih in 130 mask N95).

“Večina študij (63%) je pokazala zaskrbljujoče rezultate z visokimi izpusti mikro- in nanoplastike (MP in NP), presežene pa so bile tudi hlapne organske spojine (VOC), ksilen, akrolein, per-/polifluoroalkilne snovi (PFAS), ftalati (vključno z di(2-etilheksil) ftalatom, DEHP) in zaznane vrednosti Pb, Cd, Co, Cu, Sb in TiO2.”

Ocenjene toksikante in naše raziskovalno vprašanje so povzeti na sliki 2.

Slika 2. Grafični prikaz, ki povzema razrede strupenih snovi, ovrednotenih v vključenih študijah, in naše raziskovalno vprašanje o strupenosti.

Različne strupene snovi so podrobno ovrednotene, absorpcija pa je količinsko opredeljena v povprečnem obdobju nošenja.

Slika 5 povzema strupene snovi in razrede, ki so lahko odgovorni za preseganje mejnih vrednosti s posledičnimi učinki, ki lahko skrajšajo življenje.

Slika 5. Povzetek strupenih snovi in razredov iz preglednic 3A, 3B in 3C z možnimi prekoračitvami mejnih vrednosti, ki so lahko odgovorne za morebitno toksičnost pri uporabniku maske in – v najslabšem primeru – prispevajo k skrajšanju življenja.

Poleg tega so možne kemijske reakcije vseh navedenih kemikalij med seboj in z izdihanimi spojinami, ki so posledica človeške presnove (Zannoni et al., 2022), v dihalnem območju maske (mrtvi prostor maske), npr. B. Oksidacija. Zaradi tega bi lahko dihalni del maske deloval kot “kemični reaktor” na vhodu v dihalne poti. Ta pojav bi lahko povzročil nastanek dodatnih strupenih spojin, ki predstavljajo novo vrsto nevarnosti za zdravje ljudi. Ne smemo pozabiti, da v mrtvem prostoru maske ni le višja temperatura, temveč tudi večja vlažnost (Kisielinski et al., 2021), kar spodbuja številne kemijske reakcije. Opozorimo tudi, da obstaja možnost povečanja toksičnih učinkov, ki so posledica mešanja toksinov.

Tudi uporaba mask lahko – tudi če mejne vrednosti niso presežene – poveča obremenitev dihalnih poti, pljuč in organov s kemičnimi spojinami, težkimi kovinami ter mikro- in nanoplastiko. Pri uporabi mask v zaprtih prostorih pa lahko pride do kumulativnega učinka …

Kljub obsežnemu poročanju med pandemijo SARS-CoV-2, ki je podpiralo učinkovitost obraznih mask proti prenosu virusov (Kisielinski et al., 2023a), obstajajo le šibki dokazi o učinkovitosti proti virusnim okužbam dihal celo iz najvišjih institucij, ki temeljijo na dokazih (Jefferson et al., 2023). Glede na naše rezultate o številnih strupenih snoveh, ki se sproščajo iz obraznih mask in jih je mogoče vdihniti (preglednica 2, preglednica 3A, preglednica 3B in preglednica 3C; sliki 4 in 5), se zdi uvedba zakonske zahteve za nošenje mask za splošno prebivalstvo v številnih državah med pandemijo SARS-CoV-2 2020-2023 vprašljiva z empiričnega in znanstvenega vidika.

…..

Brez temeljite analize koristi in tveganj se zakonske zahteve po maskah, kot so bile uvedene med pandemijo SARS-CoV2 v nasprotju z znanstvenimi ugotovitvami (glede učinkovitosti mask in standardizacije vsebnosti onesnaževal v maskah), v prihodnosti ne bi smele ponoviti.

Suggest a correction

Similar Posts