| | | | |

Kmetje v protestih dosegli veliko popuščanj, a voditelji EU si prizadevajo za podnebni cilj z ničelno vrednostjo emisij

Po protestih kmetov v Bruslju prejšnji teden so voditelji Evropske komisije napovedali popuščanje, da bi zmanjšali breme zmanjšanja toplogrednih plinov za pridelovalce, vendar so vztrajali pri načrtih za zmanjšanje 90 % emisij do leta 2040.

Po protestih kmetov iz vse Evropske unije (EU), ki so prejšnji teden potekali v Bruslju, je Evropska komisija nekoliko popustila kmetijskemu sektorju, vendar je sporočila, da ne bo zmanjšala svojega načrta za zmanjšanje 90 % emisij toplogrednih plinov do leta 2040, je v torek poročala agencija Reuters.

Novi načrt Komisije opušča zahtevo po tretjinskem zmanjšanju emisij, povezanih s kmetijami, kot so dušik, dušikov oksid in metan, ter odpravlja priporočilo, naj državljani EU jedo manj mesa, je poročal The Telegraph.

Predsednica Komisije Ursula von der Leyen je v torek prav tako ponudila opustitev svojega predloga, po katerem bi morali kmetje do leta 2030 za polovico zmanjšati uporabo pesticidov, češ da je ta predlog postal “ simbol polarizacije“, je poročal The Guardian.

Druga popuščanja so vključevala omejitev uvoza ukrajinskih kmetijskih proizvodov in odložitev pravil za rezervacijo več zemljišč za spodbujanje zdravja tal in biotske raznovrstnosti.

Na zahtevo desnosredinske Evropske ljudske stranke von der Leyenove je v revidiranem načrtu Komisije uporabljen jezik, ki hvali vrednost kmetijskega sektorja in poudarja njegov pomen za doseganje cilja EU, tj. prehranske neodvisnosti, piše Politico.

Do kompromisa je prišlo po tednih vse večjih demonstracij kmetov v Franciji, Španiji, Nemčiji, na Portugalskem, v Italiji, na Poljskem, Nizozemskem, v Belgiji, Litvi in drugih državah EU proti številnim politikam – od subvencij za goriva in nepoštenih trgovinskih praks do pravil in davkov na zelene emisije -, ki po njihovem mnenju ogrožajo njihovo preživetje.

Kmetje so trdili, da so jih podnebni predpisi nepravično izločili in jim naložili nesorazmerno breme v primerjavi z drugimi panogami, ki prav tako škodujejo okolju, navaja Washington Examiner.

V zadnjih nekaj tednih so traktorji v več evropskih mestih blokirali glavne avtoceste in mestne ulice – celo letališče – in tako prisilili nacionalne vlade, da so se pred vrhom Parlamenta EU v Bruslju prejšnji teden usedle za pogajalsko mizo.

Koalicija nemškega kanclerja Olafa Scholza se je prejšnji mesec dogovorila, da ne bo odpravila davčne olajšave za nova kmetijska vozila in da bo postopneje ukinila subvencije za dizelsko gorivo za kmetijske namene.

V Franciji je vlada premiera Gabriela Attala januarja povečala subvencije živinorejcem, umaknila načrte za povišanje davka na gorivo, obljubila jasno opredelitev laboratorijsko pridelanega mesa, prepovedala uvoz hrane, pridelane z neonikotinoidnim pesticidom, ki je v državi že prepovedan, in ustavila svoj načrt za zmanjšanje uporabe pesticidov.

Kljub popuščanju se protesti nadaljujejo

Kljub popuščanju – in ob izjavah članov Evropske komisije v podporo kmetom in njihovi stiski – kmetje v številnih evropskih državah pred junijskimi volitvami v EU še naprej protestirajo.

Kmetje v Španiji so ta teden z vrsto protestov blokirali glavne ceste v večjih mestih in okolici, kmetijski lobi pa je razpravo v EU označil za “igro krivde”.

Italijanski kmetje so se v Rimu zbrali na protestu proti poceni uvozu iz držav zunaj EU s transparenti z gesli, kot je “Ni kmeta, ni hrane”.

Na desetine grških kmetijskih organizacij je v torek izglasovalo, da se bodo s traktorji spustile v Atene in blokirale avtoceste, da bi dosegle vladne koncesije. Te vključujejo pospešitev obnove po hudih poplavah, ki so septembra lani prizadele Tesalijo, središče grške kmetijske proizvodnje.

Celo hrvaški kmetje razmišljajo o tem, da bi se pridružili ukrepom na ravni EU, pri čemer se sklicujejo na zeleno politiko in trgovinske sporazume.

“Menimo, da se z zahtevami, o katerih se razpravlja na protestih v EU, strinjamo in da gre za težave, s katerimi se sooča celotna EU,” je v torek dejal Mladen Jakopović, predsednik hrvaške kmetijske zbornice.

Voditelji EU upajo, da bodo v mesecih pred junijskimi volitvami v Evropski parlament zajezili proteste kmetov, saj se bojijo, da bi nemiri lahko prinesli val populističnih kandidatov, ki bi bili manj naklonjeni sprejemanju podnebnih ukrepov.

Podnebne politike EU ostajajo večinoma nespremenjene

Nedavne prilagoditve za kmete, ki jih je ponudila Evropska komisija, niso spremenile njenega splošnega cilja doseganja podnebne nevtralnosti (ničelne vrednosti emisij) do leta 2050 ali njenih vmesnih ciljev 55-odstotnega zmanjšanja emisij toplogrednih plinov do leta 2030 in 90-odstotnega zmanjšanja do leta 2040, navaja Politico.

Evropski komisar za podnebne ukrepe Wopke Hoekstra je cilje napovedal v torek na zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu.

Predstavnik Evropske ljudske stranke Peter Liese je v ponedeljek dejal, da je podpora njegove stranke tem ciljem odvisna od večjega poudarka na “pozitivnih priložnostih” za kmete in manj na “novih instrumentih, ki kmete prej vidijo kot sovražnike podnebne politike”.

Priporočila komisije še niso zakoni, ki jih bo obravnavala naslednja komisija po volitvah v EU, ki bodo potekale letos poleti. Preden bodo takšni predlogi zacementirani, se bodo morali z njimi strinjati Parlament EU in članice EU.

Priporočila o podnebnih ciljih prihajajo v času, ko je nemška vlada po opustitvi jedrskih reaktorjev prejšnji mesec objavila načrte, da bo porabila več milijard za nove plinske elektrarne, da bi zagotovila dolgoročno energetsko varnost.

Suggest a correction

Similar Posts