| | | | |

Fermierii protestatari obțin mari concesii, dar liderii UE se țin de cuvânt în privința obiectivului net zero pentru climă

După protestele fermierilor de săptămâna trecută de la Bruxelles, liderii Comisiei Europene au anunțat concesii pentru a ușura povara reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră pentru agricultori, dar au menținut cursul planurilor de reducere cu 90% a emisiilor până în 2040.

În urma protestelor de săptămâna trecută de la Bruxelles ale fermierilor din întreaga Uniune Europeană (UE), Comisia Europeană a oferit unele concesii sectorului agricol – dar a declarat că nu va reduce planul de reducere cu 90% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2040, relatează marți Reuters.

Noul plan al Comisiei renunță la cerința de a reduce cu o treime emisiile legate de agricultură, cum ar fi azotul, oxidul de azot și metanul, și elimină recomandarea ca cetățenii UE să mănânce mai puțină carne, potrivit The Telegraph.

De asemenea, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, s-a oferit marți să renunțe la propunerea sa prin care le cerea fermierilor să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor până în 2030, afirmând că aceasta a devenit „un simbol al polarizării„, potrivit The Guardian.

Alte concesii au inclus limitarea importurilor de produse agricole ucrainene și amânarea regulilor pentru scoaterea din circuitul agricol a mai multor terenuri pentru a promova sănătatea solului și biodiversitatea.

La îndemnul Partidului Popular European de centru-dreapta al lui von der Leyen, planul revizuit al Comisiei conține un limbaj care laudă valoarea sectorului agricol, subliniind importanța acestuia pentru atingerea obiectivului UE de suveranitate alimentară, scrie Politico.

Compromisul survine după săptămâni de demonstrații tot mai intense ale fermierilor din Franța, Spania, Germania, Portugalia, Italia, Polonia, Olanda, Belgia, Lituania și alte țări ale UE împotriva mai multor politici – de la subvenții pentru combustibili și practici comerciale neloiale până la reguli și taxe ecologice privind emisiile– despre care au spus că le amenință mijloacele de trai.

Fermierii au susținut că reglementările privind clima i-au ales în mod nedrept, impunându-le o povară disproporționată în comparație cu alte industrii care, de asemenea, dăunează mediului, potrivit Washington Examiner.

În ultimele săptămâni, tractoarele din mai multe orașe europene au blocat autostrăzile și străzile principale ale orașelor – chiar și un aeroport – forțând guvernele naționale să se așeze la masa negocierilor înainte de summitul Parlamentului European de la Bruxelles de săptămâna trecută.

Luna trecută,coaliția cancelarului german Olaf Scholz a fost de acord să nu elimine o reducere de taxe pentru vehiculele agricole noi și să elimine mai treptat subvențiile pentru motorina agricolă.

În Franța, guvernul premierului Gabriel Attal a majorat în ianuarie subvențiile pentru crescătorii de animale, a retras planurile de majorare a taxei pe carburanți, a promis să definească în mod clar carnea cultivată în laborator, a interzis importul de alimente cultivate cu un pesticid neonicotinoid deja interzis în țară și și-a suspendat planul de reducere a pesticidelor.

În ciuda concesiilor, protestele continuă

În pofida concesiilor deja făcute – și în contextul în care membrii Comisiei Europene au publicat declarații de susținere a agricultorilor și a situației lor – fermierii din mai multe țări europene continuă să protesteze înaintea alegerilor europene din iunie.

În această săptămână,fermierii din Spania au blocat principalele drumuri din interiorul și din jurul marilor orașe în cadrul unei serii de proteste, iar un grup de lobby agricol a calificat dezbaterea UE drept un „joc al blamării.”

Fermierii italieni se adună în masă la Roma pentru a protesta împotriva importurilor ieftine din afara UE, cu bannere pe care sunt afișate sloganuri precum „Fără fermier, nu există hrană.”

Zeci de organizații de fermieri greci au votat marți să coboare la Atena cu tractoarele lor, blocând autostrăzile pentru a obține concesii guvernamentale. Printre acestea se numără accelerarea reconstrucției după inundațiile grave din septembrie anul trecut din Tesalia, inima producției agricole a Greciei.

Chiar și fermierii croați iau în considerare posibilitatea de a se alătura acțiunilor la nivelul UE, invocând politicile ecologice și acordurile comerciale.

„Credem că revendicările care sunt discutate la protestele din UE sunt ceva cu care suntem de acord și se referă la probleme cu care se confruntă întreaga UE”, a declarat marți Mladen Jakopović, președintele Camerei Croate a Agriculturii.

Liderii UE speră să înăbușe protestele actuale ale fermierilor în lunile dinaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie, din cauza temerilor că tulburările ar putea genera un val de candidați populiști care sunt mai puțin dornici să promulge măsurile privind clima.

Politicile UE în materie de climă rămân în mare parte neschimbate

Recentele acomodări pentru agricultori oferite de Comisia Europeană nu au schimbat obiectivul general al acesteia de a atinge neutralitatea climatică (net zero) până în anul 2050, sau obiectivele sale intermediare de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 și cu 90% până în 2040, potrivit Politico.

Wopke Hoekstra, comisarul european pentru acțiune climatică, a anunțat obiectivele marți, în cadrul reuniunii Parlamentului European de la Strasbourg.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European, Peter Liese, a declarat luni că sprijinul partidului său pentru aceste obiective depinde de un accent mai mare pus pe „oportunitățile pozitive” pentru agricultori și mai puțin pe „noile instrumente care îi văd mai degrabă pe agricultori ca pe un inamic al politicii climatice.”

Recomandările comisiei nu sunt încă legi, pe care următoarea comisie le va lua în considerare după alegerile europene din această vară. Parlamentul European și membrii UE vor trebui să ajungă la un acord înainte ca astfel de propuneri să fie consfințite.

Recomandările privind obiectivele climatice vin în contextul în care guvernul german, după ce a renunțat la reactoarele sale nucleare, a anunțat luna trecută că intenționează să cheltuiască miliarde de euro pe noi centrale pe gaz pentru a asigura securitatea energetică pe termen lung.

Suggest a correction

Similar Posts