| | | | |

Koliko bi lahko protesti kmetov stali evropsko gospodarstvo?

Prvotno objavljeno 2 Feb 2024

Euronews je poročal:

Da bi sedanje proteste, ki potekajo po vsej Evropi, razumeli v kontekstu, je treba razumeti, kje se je vse skupaj začelo.

Zgodovino sedanjih protestov lahko zasledimo v Zelenem dogovoru (the Green Deal) (2019), ki je vključeval pomembne spremembe za doseganje podnebne nevtralnosti. Namen dogovora je bil razogljičenje in digitalizacija evropskega gospodarstva. Predlagal je nekaj resnih sprememb politik s ciljem doseči podnebno nevtralnost do leta 2050.

Vendar pa oblikovalci politik niso vključili tako imenovanega razmišljanja drugega reda, tj. njegovega vpliva na kmete. Trenutni pretresi so se združili z upočasnitvijo v vseh večjih evropskih gospodarstvih in ustvarili temelje za megakrizo.

V številnih delih Evrope so protesti prerasli v blokade cest, ki so odraz jeze zaradi naraščajočih cen, nizkih plač in okoljskih predpisov EU. Konkurenca v lokalni živilski industriji še poslabšuje razmere in kmetom pušča le malo upanja.

Po poročanju televizije CNBC je bilo na protestih napisano: “Ko so kmetje uničeni, je treba hrano uvažati.” Na drugem napisu je pisalo: “Ni kmeta, ni hrane, ni prihodnosti.” Kmetje v Nemčiji protestirajo proti vladnemu načrtu za zmanjšanje subvencij za dizelsko gorivo; kmetje v Franciji protestirajo proti pretiranim predpisom v zvezi s kmetijsko dejavnostjo; kmetje na Nizozemskem protestirajo proti okoljskim načrtom vlade, katerih cilj je zmanjšati število glav živine, da bi zmanjšali emisije.

Študija ugotavlja, da so otroci, ki uživajo energijske napitke, bolj nagnjeni k duševnim motnjam

Fox News je poročal:

Nova raziskava je pokazala, da lahko energijske pijače predstavljajo tveganje za mlade možgane. Izkazalo se je, da je pri tistih, ki uživajo energijske pijače, katerih namen je povečati energijo z uporabo kofeina ali drugih stimulansov, večje tveganje za težave z duševnim zdravjem, vključno z motnjo pozornosti in hiperaktivnostjo (ADHD), depresijo, tesnobo in samomorilnimi mislimi.

Te ugotovitve izhajajo iz pregleda, ki ga je opravil Fuse, Center za translacijske raziskave na področju javnega zdravja na Univerzi Teesside in Univerzi Newcastle v Združenem kraljestvu.

V pregledu, objavljenem v reviji Public Health, so raziskovalci pregledali podatke iz 57 študij o več kot 1,2 milijona otrok in mladostnikov iz več kot 21 držav, ki so uživali energijske pijače.

Na podlagi ugotovitev raziskovalci in druge britanske zdravstvene organizacije pozivajo vlado, naj prepove prodajo energijskih pijač otrokom, mlajšim od 16 let.

Morda uživate predprebavljeno hrano. Tu so razlogi zakaj.

CNN Health je poročal:

Zakaj se mnogi ljudje prenajedajo s čipsom, kosmiči, pecivom, pudingi in drugo močno predelano hrano, čeprav vedo, da ta hrana morda ni zdrava? Po novih znanstvenih dognanjih je to morda posledica proizvodnih postopkov, ki “predprebavijo” surove živilske sestavine in ustvarijo ultra predelano hrano, ki zaobide signale telesa o sitosti. Prav ste prebrali: Uživamo predprebavljeno hrano.

Kaj pomeni “predprebavljena”? Za proizvodnjo poceni in okusne hrane, ki je pakirana za priročno uporabo, se osnovni živilski pridelki, kot so koruza, pšenica in krompir, razgradijo na molekularne dele – škrobno moko, beljakovinske izolate, maščobe in olja – ali na tisto, kar proizvajalci imenujejo “brozga”.

Nato se s pomočjo umetnih barvil, arom in emulgatorjev, podobnih lepilom, te brozge segrejejo, zdrobijo, oblikujejo ali iztisnejo v kakršno koli živilo, ki si ga proizvajalec lahko zamisli.

Če dodamo še pravo razmerje sladkorja, soli in maščob, ki so namenjeni za razburkanje naših brbončic, nastane ultra predelano živilo, ki se mu skoraj ni mogoče upreti, je povedal strokovnjak za infekcijske bolezni Dr. Chris van Tulleken, izredni profesor na University College London.

Sodnik v Wisconsinu potrdil, da lahko regulatorji prisilijo tovarniške kmetije, da pridobijo preventivna dovoljenja za onesnaževanje

Associated Press je poročal:

Sodnik v Wisconsinu je v torek odločil, da lahko državni regulatorji prisilijo tovarniške kmetije, da pridobijo dovoljenja, preden začnejo izpuščati onesnaževala, kar zagotavlja, da se bo še naprej preventivno uporabljala zaščita jezer, potokov in pitne vode.

Okrožni sodnik okrožja Calumet Carey Reed je v tožbi, ki so jo vložili lobisti tovarniških farm, odločil, da ima državni oddelek za naravne vire jasna pravna pooblastila za zaščito državnih voda.

“Ta sodba je ključnega pomena, saj ohranja zmožnost državnega urada za upravljanje voda, da se spopade z onesnaževanjem vode, ki ga lahko povzročijo ti obrati, in to v času, ko so številne površinske in podzemne vode po državi onesnažene z živalskimi odpadki,” je dejal Evan Feinauer, odvetnik okoljske zagovorniške skupine Čisti Wisconsin. “Če bi velikim mlekarnam dovolili, da se izognejo nadzoru, bi bilo to katastrofalno za varstvo voda v naši državi.”

Kmetijska industrija in okoljevarstveniki so se zapletli v oster spor glede urejanja tovarniških kmetij, ki so opredeljene kot kmetije z najmanj 1 000 glavami govedi, 715 kravami molznicami ali 200 000 piščanci. Po podatkih državnega ministrstva za naravne vire je v Wisconsinu trenutno dovoljenih več kot 330 takšnih kmetij.

Kalifornijsko mesto bo glasovalo o prepovedi tovarniških kmetij. Kaj to pomeni za preostanek ZDA?

Guardian je poročal:

Letos bodo volivci v kalifornijskem mestu Berkeley odločali o prepovedi tovarniških kmetij na območju mesta, kar je prvič v ZDA, da je bil takšen ukrep uvrščen na volilno listo.

Morda se zdi, da je to nenavaden mandat za mesto, v katerem trenutno ni tovarniških kmetij. (V mestu je dirkališče za konjske dirke, ki bi ga zaprli, če bi bil ukrep sprejet.) Toda aktivisti, ki stojijo za pobudo za glasovanje, pravijo, da je to del širše strategije za prepoved tovrstnega industrijskega načina živinoreje, pri katerem govedo, piščance in prašiče pred zakolom zadržujejo v zaprtih prostorih.

Če bo pobuda uspešna v Berkeleyju, liberalnem mestu v zalivu San Francisca, ki je pogosto v ospredju okoljske politike ZDA, se lahko ta metoda ponovi tudi drugje, pravijo.

“S tem lahko tlakujemo pot do ukinitve tovarniškega kmetovanja,” je dejala Cassie King, organizatorka v organizaciji Direct Action Everywhere, eni od skupin, ki so se zavzemale za ta ukrep.

Devetdeset odstotkov živine v ZDA se vzreja na tovarniških farmah, ki so znane tudi kot obrati za koncentrirano krmljenje živali (CAFO). Ta vrsta industrializiranega kmetijstva je že dolgo tarča zagovornikov dobrega počutja živali in okolja, ki opozarjajo na kruto ravnanje z živino ter na nevarnost za javno zdravje zaradi onesnaževanja zraka in voda.

Ponovno prihajajo naložbe v ameriško govedino, krmljeno s travo. Se bodo razširile?

Civil Eats je poročal:

Ko sta jeseni 2022 dve majhni zahodni znamki govedine, krmljene s travo, združili moči v imenu rasti, je bil Jeff “Trip” Tripician izbran za vodjo novoustanovljenega podjetja Grass Fed Foods. Kot izvršni direktor je med prvimi ukrepi poslal zaposlenega na iskanje: Naročil mu je, naj poišče “najbolj regenerativen” ranč. “Vendar morajo biti veliki. Ne prinesite mi majhnega ranča,” je dejal.

Tako se je leto pozneje znašel na največjem živinorejskem ranču v Montani, kjer sta od njegovih približno 380.000 hektarjev obsežnejša le bogastvo in moč človeka, ki je njegov lastnik: Ruperta Murdocha.

Čeprav je skrb za zdravje, okolje in dobro počutje živali v zadnjem desetletju prispevala k povečanju povpraševanja po govedini, krmljeni s travo, v primerjavi z govedino iz krmilnic, je po zadnjih zanesljivih podatkih leta 2016 predstavljala 4 % komercialnega trga – in skoraj vsa je uvožena iz Avstralije, Nove Zelandije in drugih tujih držav, kjer je pridelava s travo cenejša. (Strokovnjaki pravijo, da se je ta številka verjetno nekoliko povečala, vendar je dobre podatke težko najti.)

Medtem pa se govedina iz ameriškega goveda, krmljenega s travo, prodaja predvsem regionalno, na kmečkih tržnicah, v okviru delitve mesa in v restavracijah. Kljub velikemu optimizmu v zadnjih letih so neuspešna nešteta prizadevanja, da bi se domača proizvodnja preusmerila v rejo goveda, krmljenega s travo.

Bodite pozorni na to, kaj znanost pravi o glifosatu

Honolulu Civil Beat je poročal:

Pred šestimi leti so Havaji kot prva država v ZDA prepovedali uporabo strupenega insekticida klorpirifos v kmetijstvu. Sledile so preostale ZDA in Evropska unija.

Prejšnji mesec je Ameriška akademija za pediatrijo objavila klinično poročilo, v katerem je obravnavala potencialno nevarnost herbicida glifosata v naši oskrbi s hrano. Glifosat je aktivna sestavina herbicidov, podobnih Roundupu. 18. januarja je guverner Josh Green napovedal pomemben napredek pri prenosu državnih zakupnin za pašnike in kmetijska zemljišča na havajsko ministrstvo za kmetijstvo. To je del pomembnega poslanstva njegove administracije za povečanje lokalne pridelave hrane.

Ko se približujemo guvernerjevemu cilju povečanja proizvodnje hrane v državi, moramo biti pozorni na to, kaj znanost pravi o glifosatu.

Roundupu podobni herbicidi so zdaj najbolj pogosto škropljeni herbicidi v zgodovini. AAP je poročala, da je vse več dokazov o povezavi med rakom in herbicidi na osnovi glifosata ter dokazov o endokrinem delovanju.

Zelo predelana živila: Povečano tveganje za nastanek raka

Poročilo organizacije U.S. Right to Know:

Nedavne znanstvene raziskave kažejo, da uživanje ultra predelane hrane povečuje tveganje za nastanek raka, zlasti raka debelega črevesa in danke, jajčnikov, dojk in možganov. Uživanje pijač, ki vsebujejo umetna sladila ali dodan sladkor, ali ultra predelanih živil živalskega izvora je še posebej močno povezano z razvojem raka.

V obsežni prospektivni kohortni študiji s sedežem v Evropi so bili pregledani podatki več kot 500.000 ljudi, da bi preučili povezavo med ultraobdelanimi živili in rakom. Po prilagoditvi več dejavnikov, vključno s spolom, kajenjem, izobrazbo, telesno dejavnostjo, višino in sladkorno boleznijo, so rezultati, objavljeni leta 2023 v reviji Lancet, pokazali, da je bila “zamenjava 10 % predelanih živil z enako količino minimalno predelanih živil povezana z manjšim tveganjem za nastanek splošnega raka, raka glave in vratu, ploščatoceličnega karcinoma požiralnika, raka debelega črevesa, raka danke, hepatocelularnega karcinoma in postmenopavzalnega raka dojk”.

Raziskovalci so zaključili, da “ta študija kaže, da bi zamenjava predelane in zelo predelane hrane in pijače z enako količino minimalno predelane hrane lahko zmanjšala tveganje za različne vrste raka.”

Da, to je čriček: Italija je odobrila moko iz žuželk za človeško uporabo

The Guardian je poročal:

Podjetje, ki proizvaja moko iz čričkov, je kot prvo v Italiji dobilo zeleno luč za prodajo živil iz žuželk za prehrano ljudi, s čimer je kljubovalo italijanskim prehranskim puristom in celo poskusu vlade, da bi omejila njihovo uporabo.

Josè Francesco Cianni, izvršni direktor podjetja Nutrinsect, je dejal: “Odprla se je nova stran v zgodovini prehrane”, saj se lahko njegova moka, polna hranilnih snovi, uporablja v različnih vrstah živil.

Od leta 2020 v obratu podjetja v Montecassianu, mestu v osrednji regiji Marke, gojijo na milijone čričkov, ki jih pred zamrznitvijo in zmletjem v prah toplotno obdelajo.

EU je v začetku leta 2023 odobrila prodajo žuželk – čričkov, kobilic in ličink mokarjev – za prehrano ljudi, kar je sprožilo kopico predlogov predpisov italijanske vlade, vključno s tistim, ki naj bi zagotovil, da se žuželke ne bodo uporabljale v tradicionalnih jedeh, kot so testenine in pica. “Bistveno je, da se te moke ne zamenjujejo z živili, proizvedenimi v Italiji,” je takrat dejal kmetijski minister Francesco Lollobrigida.

Suggest a correction

Similar Posts