| | |

Rezumatul WEF: ID-urile digitale pot urmări persoanele nevaccinate, AI poate accelera dezvoltarea de noi vaccinuri

Întâlnirea anuală a Forumului Economic Mondial s-a încheiat în această săptămână cu apeluri pentru identificarea digitală, dezvoltarea rapidă a noilor vaccinuri, mai multe parteneriate cu mass-media corporatiste precum The New York Times și acceptarea și proliferarea pe scară largă a inteligenței artificiale în toate domeniile societății, inclusiv în domeniul sănătății și al educației.

Amenințarea unei noi pandemii și așa-numita „dezinformare.” Viitorul democrației. Impactul viitor al inteligenței artificiale (AI) în societate. „Agenda verde”

Acestea au fost doar câteva dintre subiectele aflate pe ordinea de zi a reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos, Elveția, care s-a încheiat astăzi.

Unele dintre cele mai importante momente ale reuniunii din acest an au inclus avertismente cu privire la modul în care o „boală X” încă necunoscută ar putea provoca următoarea pandemie, discuții despre modul în care AI ar putea duce la dezvoltarea rapidă de noi vaccinuri și discuții despre modul în care AI ar putea fie să cadă victimă – fie să filtreze – așa-numitele „dezinformări” și „informării eronate.”

‘Nu vrem să așteptăm un an până când vom primi vaccinul’

Avertismentele au fost însoțite de perspective mai optimiste – din perspectiva participanților la reuniune – cu privire la rolul pe care AI l-ar putea juca în combaterea viitoarelor pandemii, cum ar fi prin dezvoltarea rapidă de noi vaccinuri.

Jeremy Hunt, ministrul britanic al finanțelor,Jeremy Hunt, a declarat în timpul unei mese rotunde de joi – la care a participat și directorul general al Pfizer, Albert Bourla – că „atunci când vom avea următoarea pandemie, nu vrem să trebuiască să așteptăm un an până când vom primi vaccinul.”

„Dacă IA poate reduce timpul necesar pentru a obține acel vaccin la o lună, atunci acesta este un pas uriaș înainte pentru omenire”, a spus Hunt.

Identitatea digitală „foarte necesară” pentru urmărirea persoanelor nevaccinate

În timpul unei alte dezbateri de joi, regina Máxima a Olandei a declarat că ID-ul digital este „foarte necesar” pentru furnizarea unei serii de servicii publice – și a sugerat că poate fi folosit pentru a urmări persoanele nevaccinate.

ID-ul digital „este foarte necesar pentru serviciile financiare, dar nu numai. Este, de asemenea, bun pentru înscrierea la școală, este bun și pentru sănătate – cine a fost vaccinat sau nu”, a spus ea.

Bourla a detaliat posibilitățile pe care le vede pentru IA în domeniul sănătății.

Răspunzând la o întrebare a jurnalistului CNN Fareed Zakaria, Bourla a spus: „Treaba noastră este să facem descoperiri care să schimbe viața pacienților. Cu ajutorul IA, pot face acest lucru mai repede și mai bine”

Un exemplu identificat de Bourla a fost rolul jucat de IA în dezvoltarea Paxlovid, un medicament cu prescripție medicală pe cale orală comercializat ca tratament pentru COVID-19.

„A fost dezvoltat în patru luni”, a spus Bourla, în timp ce dezvoltarea unui astfel de medicament „durează de obicei patru ani” El a spus că IA a ajutat la reducerea semnificativă a timpului necesar pentru procesul de „descoperire a medicamentelor”, în care „sintetizezi cu adevărat milioane de molecule și apoi încerci să descoperi, în cadrul acestora, care dintre ele funcționează.”

El a creditat această descoperire cu salvarea a „milioane de vieți”

„Cred cu adevărat că suntem pe cale să intrăm într-o renaștere științifică în domeniul științelor vieții datorită acestei coexistențe a progreselor în tehnologie și biologie”, a declarat Bourla. „IA este un instrument foarte puternic. În mâinile unor oameni răi aceasta poate face lucruri rele pentru lume, dar în mâinile oamenilor buni, aceasta poate face lucruri minunate pentru lume.”

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat miercuri, în timpul dezbaterii „Pregătirea pentru boala X”, că lumea trebuie să se pregătească pentru o viitoare pandemie, care ar putea fi cauzată de o „boală X” încă necunoscută.

Membrii panelului au avertizat că „Boala X” – care este inclusă pe lista OMS de „boli prioritare” – ar putea „provoca de 20 de ori mai multe decese decât pandemia de coronavirus.”

Pe lângă „Boala X”, Tedros și alți participanți la panel au discutat, de asemenea, despre necesitatea unui „acord privind pandemia” și despre urgența aprobării acestuia la Adunarea Mondială a Sănătății din acest an , care va avea loc între 27 mai și 1 iunie la Geneva.

‘Vom avea medici digitali, oameni digitali’

În timpul panelului „Tehnologia într-o lume turbulentă„, membrii panelului au oferit predicții cu privire la alte moduri în care inteligența artificială va fi probabil integrată în viața oamenilor.

Marc Benioff, președinte și director executiv al Salesforce, a declarat că, deși „AI nu se află cu adevărat într-un punct în care să înlocuim ființele umane, ci într-un punct în care să le sporim.”

El a citat, ca exemple ipotetice, posibilitatea ca participanții la WEF să întrebe o aplicație de inteligență artificială, cum ar fi ChatGPT, „ce întrebări bune aș putea pune” în timpul panelului lor sau ca radiologii să folosească inteligența artificială „pentru a ajuta la citirea tomografiei mele în RMN.”

„Suntem pe cale să ajungem la acel progres în care vom spune: „Wow, este aproape ca și cum ar fi o persoană digitală””, a spus Benioff. Cu toate acestea, reflectând tema reuniunii WEF din acest an – „Reconstruirea încrederii” – el a adăugat: „Când vom ajunge în acel punct, ne vom întreba: „Avem încredere în ea?”.”

„Vom avea medici digitali, oameni digitali, acești oameni digitali vor fuziona și va trebui să existe un nivel de încredere”, a spus Benioff.

În mod similar, Sam Altman, CEO al OpenAI – care menține un parteneriat cu Microsoft – a declarat că AI va ajuta „munca fiecăruia… să funcționeze la un nivel de abstractizare puțin mai ridicat.”

„Cu toții vom avea acces la mult mai multe capacități și vom continua să luăm decizii. Este posibil ca acestea să tindă mai mult spre curățare în timp, dar vom lua decizii cu privire la ceea ce ar trebui să se întâmple în lume”, a spus el.

Julie Sweet, președinte și CEO al Accenture, și-a exprimat, de asemenea, optimismul cu privire la rolul viitor al IA, afirmând că aceasta „va îmbunătăți masiv serviciile sociale.”

Pentru a construi „încrederea”, Benioff a cerut mai multă reglementare, făcând aluzie la ecosistemul social media și la „dezinformarea” de pe aceste platforme.

„Trebuie să ne adresăm și acelor autorități de reglementare și să le spunem: „Hei, dacă vă uitați la social media în ultimul deceniu, a fost un fel de spectacol de ” f***t s**t.” Este destul de rău. Nu ne dorim așa ceva în industria noastră de inteligență artificială. Vrem să avem un parteneriat bun și sănătos cu acești moderatori și cu aceste autorități de reglementare.”

Altman a sugerat că o modalitate de a dezvolta astfel de „parteneriate” este de a antrena IA să localizeze și să identifice informații din anumite surse preferate.

El a spus:

„Ceea ce vrem să facem cu proprietarii de conținut, cum ar fi The New York Times și acordurile pe care le-am încheiat cu multe alte edituri, și vom face mai multe în timp, este ca atunci când un utilizator spune: „Hei, ChatGPT, ce s-a întâmplat astăzi la Davos?”, am dori să afișăm conținut, să facem link-uri, să arătăm branduri din locuri precum The New York Times sau Wall Street Journal sau orice altă publicație mare și să spunem: „Iată ce s-a întâmplat astăzi”. Iată aceste informații în timp real.”

Bourla a cerut, de asemenea, o mai mare reglementare a inteligenței artificiale, spunând că, deși este „sigur în acest moment că beneficiile depășesc în mod clar riscurile”, consideră că „avem nevoie de reglementare în acest moment.”

Hunt, însă, a spus că o reglementare minimă este cea mai bună abordare în acest moment.

„Cred că trebuie să fim precauți pentru că… este o etapă atât de emergentă. Poți ucide găina cu ouă de aur înainte ca aceasta să aibă șansa de a crește”, a spus el.

Inteligența artificială ar putea fi folosită pentru a-i educa pe elevi cu privire la „dezinformare

Liderii WEF au abordat, de asemenea, rolul viitor al IA în educație, în special în timpul panelului „Education Meets AI” al WEF de joi.

Potrivit Forbes, participanții la panel, inclusiv oficiali guvernamentali din Slovenia și Emiratele Arabe Unite, au sugerat că AI va oferi „oportunități noi pentru învățare și meditații profund personalizate.”

Ahmad bin Abdullah Humaid Belhoul Al Falasi, ministrul educației din Emiratele Arabe Unite, a numit acest lucru „meditații democratice”, sugerând că IA va oferi meditații „scalabile” „disponibile pentru toți” în afara sălii de clasă, care vor completa predarea în clasă și care „lasă partea cea mai dificilă – competențele transversale – în seama profesorilor.”

Nzinga Qunta, un prezentator la South African Broadcasting Corporation, a sugerat că un astfel de tutoriat nu ar fi restricționat în ceea ce privește vârsta sau spațiul fizic.

De asemenea, participanții la panel au oferit asigurări că IA nu va duce la eliminarea locurilor de muncă umane – dar au sugerat că oamenii nu își vor pierde locurile de muncă din cauza IA „ci de către oameni care știu cum să folosească IA”, potrivit Forbes.

„Riscul dezinformării și al dezinformării” a fost, de asemenea, evidențiat în timpul discuției, membrii panelului sugerând că „gândirea critică” le poate permite elevilor să identifice riscurile „periculoase” ale „dezinformării” și ale „informării eronate.”

„Dezinformarea” poate duce la „tulburări civile

Dezinformarea” a fost, într-adevăr, foarte importantă pe agenda reuniunii WEF din acest an. Raportul privind riscurile globale al WEF, publicat la 10 ianuarie, a numit „dezinformarea” și „informarea eronată” derivate din inteligența artificială drept principalul risc cu care se va confrunta lumea în următorii doi ani și al cincilea cel mai mare risc în următorul deceniu.

Potrivit raportului, „actorii străini și interni deopotrivă vor folosi dezinformarea și informarea eronată pentru a mări diviziunile sociale și politice” în următorii doi ani, ceea ce reprezintă un risc pentru alegerile din țări precum SUA, Marea Britanie și India și un risc de „tulburări civile” în întreaga lume.

„Mai mult, informațiile false și polarizarea societală sunt inerent interconectate, având potențialul de a se amplifica reciproc”, potrivit lui Saadia Zahidi, director general al WEF, pentru care sunt necesare „inovație și un proces decizional de încredere”. Cu toate acestea, ea a precizat că acest lucru „este posibil doar într-o lume cu aliniere la fapte”

‘Există riscul ca liderii nepotriviți să fie aleși’

Avertismentele WEF cu privire la „amenințarea” „dezinformării” și a „informări eronate” se aliniază îndeaproape cu temerile exprimate de participanții la reuniunea WEF cu privire la modul în care IA ar putea afecta democrația și procesul electoral.

În ultimele zile, un videoclip a devenit viral pe rețelele de socializare care îl arată pe cofondatorul și președintele WEF, Klaus Schwab, într-o discuție cu Sergey Brin, cofondator și fost președinte al Google. Schwab a sugerat un scenariu ipotetic în care „nici măcar nu mai este nevoie de alegeri”, deoarece AI „poate deja să prezică învingătorul” – un scenariu pe care Brin nu l-a respins în mod explicit.

Chiar dacă acest videoclip a fost prezentat frecvent în postările din rețelele de socializare ca provenind de la reuniunea WEF din acest an, el provine de fapt dintr-o discuție purtată la reuniunea anuală a WEF din 2017. Cu toate acestea, și alte declarații de la reuniunea din acest an au făcut referire la alegeri și guvernanță.

Iar în timpul discursului său special de la reuniunea WEF, António Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, a făcut apel la „mecanisme eficiente de guvernanță globală” ca parte a „unei noi ordini globale multipolare.”

Construirea unei „ordini economice internaționale” este necesară pentru a face față „crizei climatice

Numeroși participanți la reuniunea WEF au avertizat, de asemenea, cu privire la riscurile reprezentate de schimbările climatice – și au profitat de ocazie pentru a solicita mai mulți bani și investiții pentru inițiative „verzi”.

Luând cuvântul la începutul acestei săptămâni la reuniunea WEF, John Kerry, trimisul prezidențial special al SUA pentru climă, a declarat că anul 2023 „a fost literalmente cel mai perturbator, cel mai negativ, cu consecințe climatice, din istoria omenirii” și că, prin urmare, nu mai există „spațiu pentru dezbateri sau, sincer, pentru amânare.”

Pentru a răspunde la această situație, participanții la reuniunea WEF au declarat că este nevoie de mai mulți bani. De exemplu, Tharman Shanmugaratnam, președintele din Singapore, a declarat că „guvernele vor trebui să investească semnificativ mai mult decât au investit până acum.”

Iar potrivit lui Chrystia Freeland, viceprim-ministru al Canadei, este nevoie de intervenția guvernamentală ca parte a tranziției de la carbon – un proces care, potrivit acesteia, va crea „mai multe locuri de muncă, mai multă creștere economică, mai multă producție.”

Prețul unor astfel de intervenții, potrivit lui Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene, este „nu mai puțin de 620 de miliarde pe an pentru a duce efectiv tranziția ecologică mai departe.”

Când a fost confruntată joi, pe străzile din Davos, de jurnalistul Andrew Lawton de la True North Media, Lagarde s-a eschivat de la întrebările dacă monedele digitale ale băncilor centrale, cum ar fi euro digital introdus de Lagarde, ar putea fi folosite pentru a controla oamenii.

„Nu vorbesc pentru că mă aflu într-o perioadă de liniște”, a fost răspunsul lui Lagarde.

Într-o altă confruntare pe străzile din Davos, reporterii Rebel News l-au vizat pe Philipp Hildebrand, vicepreședintele BlackRock, una dintre cele mai mari firme de investiții din lume, adresându-i o serie de întrebări despre sprijinul acordat de BlackRock pentru „ESG ” – mediu, social și guvernanță corporativă.

Hildebrand nu a răspuns la niciuna dintre întrebările reporterilor.

Și Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al SUA, a legat mai multe fire, sugerând marți, în timpul unui discurs special, că „ordinea economică internațională” ar putea fi construită sau actualizată „în moduri care… să abordeze criza climatică.”

Peste 60 de șefi de stat și 1.600 de lideri de afaceri s-au numărat printre cei 2.800 de participanți din 120 de țări, prezenți în acest an.

Publicat inițial de The Defender


Suggest a correction

Similar Posts