| |

A német gyermekek beoltására irányuló bizarr kampány a szabályozó hatóságok ajánlása ellenére és minden bizonyíték hiányában

Miért voltak a német politikusok 2021 nyarán olyan lelkesek, hogy beoltják az iskolás gyerekeket? Ez volt a tegnapi bejegyzés középpontjában álló kérdés. Ezt nagyon konkrétan értem. Úgy tudom, hogy ez az általános oltóanyag-mánia időszaka volt, amikor a helyi gyermekorvosoktól Angela Merkel kancellárig mindenki vad álmokat táplált arról, hogy tömeges oltásokkal véget vetnek a világjárványnak. Szeretném azonban tudni, hogy konkrétan mi késztette a német politikusokat arra, hogy ellentmondjanak saját tanácsadó testületük, az Állandó Oltási Bizottság (STIKO) tanácsának. Azt is szeretném tudni, hogy miért nem beszél erről most senki nyíltan, és hogy Britta Ernst, Brandenburg akkori oktatási minisztere miért volt olyan kitérő, amikor pontosan ezt a kérdést tették fel neki.

Stefanie nagy segítségével, aki a Twitteren kitüntette magát a németországi pandémiás bolondságok rendkívül részletes és könyörtelen nyomozásával, összeállítottam egy általános idővonalat a 2021 májusa és augusztusa közötti kritikus hónapok eseményeiről. Ez a feladat rendkívül leleplező volt, mert megmutatta, hogy a tudományt követő rezsimünk 1) hogyan vetette ki saját tudósait óriási politikai nyomásnak, amikor kiadta a gyermekek beoltására vonatkozó nemkívánatos ajánlást, majd 2) hogyan próbálta aláásni ennek a tanácsnak az erejét azzal, hogy a tinédzsereket arra ösztönözte, hogy mindenképpen oltassák be magukat, mielőtt az egész túl sok lett volna, és 3) a saját tudósai beadták a derekukat és megváltoztatták a tanácsukat.

A Tudomány a mai napig nem tudott semmi olyat felmutatni, ami az egészséges gyermekek Covid-19 elleni oltása mellett szólna. A vakcinák nagyobb kockázatot jelentenek számukra, mint a vírus, és még az oltóanyagot beoltók saját adatai is azt mutatják, hogy ez így van. Ennek ellenére, pusztán politikai okokból tinédzserek millióit és millióit oltottuk be, nem elhanyagolható számú tinédzsert csonkítva és megölve közülük. Ha azt mondjuk, hogy ez egy nagy botrány, akkor ez még enyhe kifejezés.

Történetünk első szakasza május közepén bontakozik ki, amikor az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) mérlegelte, hogy jóváhagyja-e a BioNTech/Pfizer vakcinát a 12-17 évesek számára. Az akkori egészségügyi miniszter, Jens Spahn ekkor már egy nagyszabású tinédzser-oltási kampányt tervezett. Gyerekeket akart az oltóközpontokba küldeni, és „sorozatos oltásokat” akart az iskolákban. A cél az volt, mondta a Deutschlandfunknak, hogy augusztus végéig, a nyári szünet vége előtt minden tinédzsert beoltassanak. Az elképzelés tehát kezdettől fogva az volt, hogy a 2021/22-es tanév előtt beoltják a gyerekeket. Ez nagyon fontos.

Május 28-án az EMA a várakozásoknak megfelelően jóváhagyta a BioNTech/Pfizer gyermekeknek szánt oltását. Egy „oltási csúcstalálkozón” Angela Merkel kancellár és a német tartományok miniszterelnökei megkezdték a konkrét tervek kidolgozását a gyermekek beoltására. Thomas Mertens, az STIKO vezetője azonban figyelmeztetett, hogy az oltások nem „cukorkák”, hanem komoly orvosi beavatkozások, és hogy az iskolák puszta megnyitása az ünnepek után önmagában nem indokolja, hogy bárkit is beoltassanak.

A német politikusok nem voltak elégedettek:

„A gyerekek és a serdülők megfertőződhetnek és továbbadhatják a vírust, ezért fel kell ajánlani nekik az oltást – feltéve, hogy azt engedélyezték, és felmérték az előnyöket és a kockázatokat” – mondta Stephan Weil (SPD) alsó-szászországi miniszterelnök a Redaktionsnetzwerk Deutschlandnak (RND). Az Állandó Oltási Bizottság (STIKO) azonban nemrég jelezte, hogy egyelőre nem adhatnak ki általános ajánlást a gyermekek számára. Weil ezt nem érti: „Az a tény, hogy az Állandó Oltási Bizottság most hirtelen megkérdőjelezi az iskolások általános oltásának értelmét, összezavar engem és sok más embert is”.

Június 10-én az STIKO végül kiadta ajánlását, amelyben azt tanácsolta, hogy a vakcinák csak bizonyos előfeltételekkel rendelkező tinédzserek számára alkalmasak. Ez minden energiát elszívott a tizenévesek beoltására irányuló kezdeményezésből. Ezt követően hetekre elhallgattak a főbb politikusok, de a szövetségi kormány ennek ellenére megnyitotta az oltásokat az egész korosztály előtt. Engedélyezhették a 12-17 évesek beoltását, még akkor is, ha az STIKO ezt nem tartotta jó ötletnek. A diszkurzív űrben különböző orvosok kezdték magyarázni a türelmetlen sajtónak, hogy miért indokolt az óvatosság, és miért nem jó ötlet a gyerekek tömeges oltása.

Júliusban, attól való félelmükben, hogy elveszítik a narratíva feletti uralmat, a politikusok visszavágtak. Eleinte csak óvatosan léptek fel. Július 2-án Christian Lindner, az FDP politikusa megjelent Maybrit Illner esti talkshow-jában, hogy „mobil oltócsoportokat” hívjon össze az iskolákba. Három nappal később Saskia Eskin, az SPD vezetője követelte, hogy az STIKO vizsgálja felül értékelését, és általában minden tinédzsernek ajánlja az oltást. Cornelia Betsch nagyjából ekkor kezdhetett el dolgozni manipulatív iskolai szórólapján, amely arról tájékoztatta a thüringiai gyerekeket, hogy hogyan kaphatják meg az oltást akár a szüleik beleegyezése nélkül is. Az eredeti elképzelés, miszerint a 12-17 éveseket még a nyári szünet vége előtt be kell oltani, továbbra is érvényben maradt, és azt lopakodva hajtották végre.

Két nappal azután, hogy Betsch közzétette szórólapját, Markus Söder bajor miniszterelnök a BR24-nek adott interjút, amelyben az STIKO-t „önkénteseknek” jellemezte, akiknek a habozása ellentétben áll az európai szabályozó hatóságokkal, amelyek már jóváhagyták az oltásokat. Az EMA szerinte a „profik”, míg a STIKO amatőrjei „bizonytalanságot” vetnek.

Ez hallatlan nyilvános támadás volt egy vezető németországi politikus részéről egy független tudományos tanácsadó testület ellen, és az STIKO a sajtóhoz fordult, hogy megvédje magát:

„Söder úr és mások kijelentései a STIKO-ról és annak munkájáról szokatlanok, még a választási időszakot figyelembe véve is, és helyreigazításra szorulnak” – áll a Bizottság pénteki közleményében ..

Az egyes STIKO-tagok még egyértelműbben szólaltak meg …. „Markus Söder túl messzire ment ezekkel a kijelentésekkel” – mondta Rüdiger von Kries… „Viselkedése és kijelentései elfogadhatatlanok” „Túl messzire megy” egy tudományos tanácsadó testületet lejáratni, mert annak véleménye nem felel meg neki … Söder eszkalációja „helytelen, szükségtelen és senkinek sem segít” Von Kries felszólította Jens Spahn (CDU) szövetségi egészségügyi minisztert, hogy támogassa a bizottságot.

Fred Zepp, egy mainzi gyermekorvos, aki évek óta tagja az STIKO-nak, arra panaszkodott …, hogy a Markus Söderhez hasonló politikusok ok nélkül követelik, hogy a tudósok változtassák meg az ajánlásukat. „Ez még választási időszakban is szokatlan befolyásgyakorlás egy olyan személy részéről, aki orvosilag nem kompetens” – mondta Zepp ..

Söder továbbra sem tántorodott el. Július 23-án a STIKO habozása ellenére általános oltási programot követelt a serdülők számára, és taktikája megfogott. Schleswig-Holstein bejelentette, hogy augusztusban mozgó oltócsoportokat küldenek iskoláikba. A fordulópont július 29-én jött el. Ezen a napon Robert Habeckvezető zöld politikus arra kérte a STIKO-t, hogy gondolja át „habozását„; Britta Ernst brandenburgi oktatási miniszter pedig kiadta a gyermekoltások iránti követelését. Amikor a brandenburgi Corona-vizsgálóbizottság megkérdezte, hogy miért tette ezt, emlékeznek, furcsán kitérő választ adott, és valószínűtlenül a szülők nyomására hivatkozott. Tény, hogy nyilatkozatai egyértelműen más vezető politikusokéval voltak összehangolva. A sajtóban is bizarr tevékenységet láthatunk ebben az időben. A Tagesspiegel például egy elképesztő cikket közölt egy olyan teaserrel, amely tévesen azt állította, hogy az STIKO most már a tinédzserek oltását ajánlja, és beszámolt egy titkos orvoshálózatról, amely illegálisan kezdte el oltani a 12 éven aluliakat.

A STIKO kezdetben hajthatatlan maradt, de a háborút elvesztették, mivel világossá vált, hogy a német politikusok eltökéltek abban, hogy a 12-17 éveseket az ő jóváhagyásukkal vagy anélkül beoltják. Augusztus 2-án Karl Lauterbach csatlakozott a tizenévesek oltási programját követelők kórusához, és a szövetségi tartományok egészségügyi miniszterei elhatározták, hogy a korosztályban mindenkinek ajánlatot tesznek az oltásra. A szászországi szabályozók elszegődtek, és saját ajánlást adtak ki a 12 éven felüliek beoltására. Egy héttel később Berlin egészségügyi szenátora, Dilek Kalayci (SPD) még levelet is írt városának mind a 180 000 iskolásának, amelyben azt tanácsolta nekik, hogy kérjék az oltást.

„Szeretnénk lehetővé tenni a nagyrészt normális élethez való visszatérést” – írta Kalayci. „Ehhez az is hozzátartozik, hogy az iskolák minél kevesebb fertőzéssel és korlátozással működjenek” Majd úgy folytatta, hogy „a magas oltási arány életeket ment”, különösen „a nagyszülők” körében – „Ez jó volt, de még mindig nem elég!”

Itt ismét azt a manipulatív „oltassátok be magatokat, hogy megmentsétek a családotokat” üzenetváltást látjuk, amelyet a főoltó Cornelia Betsch július 14-én úttörő módon vezetett be. Kalayci levelében elhallgatta, hogy az STIKO még nem ajánlja a tinédzserek oltását:

„Az ajánlás idején még nem sokat tudtunk az oltás utóhatásairól és mellékhatásairól. (…) Időközben világszerte mintegy 10 millió 12 éves és idősebb gyermeket és serdülőt oltottak be” A levél nem magyarázza meg ennek a számnak a jelentőségét, amennyiben az esetleges mellékhatásokról nem ad magyarázatot. Azt sem említi, hogy az STIKO szerint a vírus a gyerekekre és serdülőkre sokkal kevésbé veszélyes, mint a felnőttekre.

Augusztus 2-án volt az, amikor a STIKO inogni kezdett. Vezetője, Mertens a Spiegelnek azt mondta, hogy dolgoznak az ajánlásaik felülvizsgálatán; Ulrich Heiningert, a STIKO egyik tagját pedig azzal idézték, hogy „a gyerekeknek és a fiataloknak joguk van a Covid-19 elleni védőoltáshoz” Augusztus 16-án végül egy ajánlástervezetet terjesztettek elő, amely az összes 12-17 éves korosztály beoltását támogatja, és amely három nappal később lépett hatályba.

Mit tanulhatunk mindebből?

1) Az a terv, hogy a 2021-es iskolai szünet vége előtt beoltják a gyerekeket, nagyon korán formát öltött, még mielőtt bármelyik szabályozó testület bárhol is jóváhagyta volna az oltást erre a korcsoportra.

2) Amikor az STIKO nem javasolta a gyermekek beoltását ennek a tervnek megfelelően, a szövetségi kormány azonnal aláásta őket, és így is megnyitotta az oltásokat a tizenévesek számára.

3) A színfalak mögött visszataszító egészségügyi kommunikátorok, mint Cornelia Betsch, elkezdték összeállítani a gyerekeket célzó propagandát, amely arra ösztönözte őket, hogy a STIKO tanácsa ellenére, és esetleg a szüleik beleegyezése nélkül is oltassák be magukat.

4) Talán úgy ítélve meg, hogy ez a lopakodó kampány nem lesz elég, Markus Söder bajor miniszterelnök a sajtóban támadni kezdte a STIKO-t. Söder a világjárvány során azzal tűnt ki, hogy mindig és mindenhol a politikailag támogatható leginvazívabb, intervencionista higiéniai politikát követelte. Söder előszeretettel érvelt azzal, hogy ő csak a tudományt követi, ami kínossá tette számára, hogy Németország saját tudósainak tanácsa ellenére követelte a gyermekek beoltását.

5) Ezt úgy kerülte meg, hogy hazudott. A bajor televíziónak azt mondta, hogy az EMA jóváhagyása és a STIKO ajánlása ellentmond egymásnak. Valójában a két testületnek teljesen más előjogai vannak; az EU-tagállamok szabályozó hatóságainak feladata az orvosi beavatkozások kockázatainak és előnyeinek mérlegelése az EMA által jóváhagyott kereteken belül.

6) Július utolsó napjaiban történt valami, ami miatt az egész politikai intézményrendszer Söder irányvonalára állt. Ez a valami minden bizonnyal az iskolai szünet időzítésével függ össze. Augusztus elejére az egészségügyi miniszterek elhatározták, hogy beoltják a tinédzsereket, függetlenül attól, hogy mit mond a STIKO, és a politikusok elkezdtek mindent elkövetni, hogy aláássák a tanácsadó testületet. Az STIKO végül megfordult, de nem azért, mert új bizonyítékok kerültek napvilágra, hanem mert a politikai nyomás túl nagy lett.

Ez a cikk eredetileg az EUgyppius substack oldalon jelent meg, 2023. november 19-én

Suggest a correction

Similar Posts