| | |

Razprava o cepivu OMR se vnema, saj mediji trdijo, da je za nedavne izbruhe kriva “negotovost glede cepljenja”

Medtem ko so glavni mediji poročila o primerih ošpic v ZDA in Združenem kraljestvu povezovali z upadanjem števila cepljenj, so strokovnjaki za portal The Defender povedali, da je število primerov v ZDA že desetletja izredno nizko in da zelo majhna odstopanja v stopnji cepljenja ne vplivajo na to.

Izbruhi ošpic spet v novicah

V ZDA so lokalni zdravstveni oddelki in mediji med decembrom 2023 in januarjem poročali o približno 16 primerih ošpic. Do izbruhov je prišlo v Filadelfiji, New Jerseyju, Georgii in Washingtonu.

V Združenem kraljestvu je Agencija za zdravstveno varnost Združenega kraljestva poročala o 209 primerih med januarjem in novembrom 2023 ter o približno 319 primerih med oktobrom 2023 in zdaj.

Mediji so za izbruhe krivili mednarodna potovanja in zmanjšano stopnjo cepljenja med otroki, češ da so le-ta “verjeten” razlog.

Vendar je pediatrinja Dr. Liz Mumper povedala, da je nesmiselno domnevati, da so krivi necepljeni. Dejala je, da se ciklični izbruhi še vedno pojavljajo tudi v populacijah s skoraj 100-odstotnim cepljenjem, kot so študenti.

Dr. Paul Thomas, upokojeni pediater in avtor knjige “The Vaccine-Friendly Plan: Varen in učinkovit pristop Dr. Paula k imuniteti in zdravju – od nosečnosti do otrokovih najstniških let” je za časnik The Defender povedal, da vsako leto poročajo o nekaterih primerih ošpic. Kljub razburjenju okoli nedavnih izbruhov je dejal, da “v ZDA že desetletja ni bilo večjih izbruhov ošpic”.

Po podatkih Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) se je največji nedavni nacionalni porast primerov ošpic zgodil leta 2019, ko je bilo prijavljenih 1 274 primerov. To je bilo najslabše leto za ošpice v ZDA po letu 1992.

Od leta 2019 je bilo število prijavljenih primerov bistveno manjše: leta 2020 je bilo 13 primerov, leta 2021 49 primerov, leta 2022 121 primerov in leta 2023 56 primerov. Število primerov po letu 2019 je običajno nižje tudi od števila primerov v obdobju 2000-2018, ki je v povprečju znašalo približno 200 primerov na leto.

Vir: Centri za nadzor in preprečevanje bolezni
Število primerov ošpic po letih

Ošpice so nalezljiva otroška virusna bolezen, za katero so značilni kašelj, izcedek iz nosu in vročina, ki jim sledijo generalizirani izpuščaji.

Leta 2000 so jo v ZDA razglasili za izkoreninjeno, kar pomeni, da ni več stalnega prenosa.

Po podatkih organizacije Physicians for Informed Consent se je umrljivost zaradi ošpic v ZDA v 20. stoletju močno zmanjšala – od leta 1900 do leta 1963, preden je bilo uvedeno cepivo proti ošpicam, kar za 98 % – zaradi napredka na področju življenjskih razmer, zdravstvene oskrbe in prehrane.

Od leta 2000 so v Ameriki umrli le štirje ljudje zaradi ošpic – trije leta 2000 in eden leta 2022, je zapisano v poročilu CDC iz novembra 2023.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se velika večina od približno 130.000 smrti zaradi ošpic letno zgodi v državah globalnega juga, ki imajo šibko zdravstveno infrastrukturo. Te smrti so skupaj s hospitalizacijami zaradi ošpic na svetovnem severu povezane s pomanjkanjem vitamina A.

“Ošpice so lahko smrtno nevarne, če otrok nima dostopa do varne vode in zdravstvene oskrbe,” je dejal Mumper. “V razvitih državah so smrtni primeri ošpic zelo redki.”

Učinkovito zdravljenje vključuje velike odmerke vitamina A in skrb za hidracijo, je dejal Mumper.

“Številne naravne metode za pomoč telesu v boju proti virusom, kot sta dodatna vitamina D in C, so učinkovite, vendar jih splošna medicina ne priporoča,” je dodala.

Pred uvedbo cepiva v ZDA leta 1963 je večina ljudi zbolela za ošpicami in pridobila doživljenjsko imunost, število smrtnih primerov pa se je zmanjšalo na 0,9 na 100 000 otrok, mlajših od 10 let.

Cepiva so znatno zmanjšala število prijavljenih primerov ošpic, stopnja učinkovitosti pa je lahko tudi do 95-odstotna, je dejal Thomas. Vendar pa je dodal, da imunost, pridobljena s cepivi, sčasoma oslabi.

“Z mehaničnega vidika je vseživljenjska 100-odstotna naravna imunost dosežena, ko se ošpice prenesejo z dihanjem. Dajanje cepiva z injekcijo je lahko slab nadomestek za mater naravo,” je dejal Mumper.

Leta 2022 je približno 83 % otrok na svetu do svojega prvega rojstnega dne prejelo en odmerek cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (OMR).

Hotez in Offit za izbruhe ošpic krivita nasprotnike cepljenja

Čeprav se je število primerov v ZDA od leta 2020 zmanjšalo in so bili nedavno prijavljeni primeri bodisi med odraslimi bodisi med otroki, ki so morda premajhni, da bi opravili cepilni program cepiva OMR, novinarska poročila o izbruhih ošpic te izbruhe vztrajno povezujejo z nižjo stopnjo cepljenja po ošpicah med vrtci.

CDC priporoča dva odmerka cepiva OMR, prvi odmerek pri starosti od 12 do 15 mesecev, drugi odmerek pa med 4. in 6. letom starosti.

Agencija je poročala, da se je od šolskega leta 2019/20 do šolskega leta 2021/22 stopnja cepljenja z državno zahtevanimi cepivi med otroki v vrtcih zmanjšala s približno 95 % na približno 93 %, stopnja izvzetja pa se je povečala na 3,0 %.

Podatki CDC iz leta 2011 kažejo, da se stopnje cepljenja običajno spreminjajo iz leta v leto, vendar dosledno ostajajo nad 93 %.

Thomas je dejal, da je bil upad minimalen in “glede na izgubo imunosti pri otrocih in odraslih med cepljenimi, to manjše zmanjšanje sprejemanja cepiva OMR pri otrocih ne bo spremenilo [stopnje okužb].”

Dr. Peter Hotez, “strokovnjak” za mainstream medije na področju cepiv, ki je tudi sam razvijalec cepiv in imetnik patenta ter je zagovornike varnosti cepiv večkrat označil za “agresorje proti znanosti“, je za ABC in CBS News povedal, da so po njegovem mnenju občasni izbruhi verjetno posledica zmanjšane stopnje cepljenja in da se bodo še poslabšali.

“To je le vrh ledene gore,” je dejal Hotez. “V prihodnjih tednih in mesecih bomo to videli v skupnostih po Združenih državah Amerike, saj se je v ZDA razširilo gibanje proti cepljenju otrok.”

Po poročanju ABC – ki navaja Hoteza, Dr. Paula Offita in Dr. Gregoryja Polanda s klinike Mayo – je to posledica “napačnih informacij” o cepivih, ki povezujejo cepiva in avtizem, skupaj s politizacijo cepiv COVID-19, kar je po besedah Hoteza povzročilo “pospešitev proticepilnega razpoloženja

Hotez te argumente navaja že več let, leta 2020 je napisal članek za New York Times, v katerem je trdil, da ni povezave med cepivi in avtizmom, za izbruhe nalezljivih bolezni pa je krivil necepljene ljudi.

Offit je dejal, da je glede na učinkovitost cepiva “brezobzirno”, da se starši odpovedo cepljenju svojih otrok.

Vendar pa obstaja veliko in vse več dokazov, ki kažejo, da lahko cepivo OMR pri nekaterih dovzetnih otrocih povzroči avtizem. To vključuje dokaze, da so odvetniki ameriškega ministrstva za pravosodje zatajili pričanje lastnega strokovnjaka, ki je to povezavo dokazal, in dokaze žvižgača doktorja Williama Thompsona, da je CDC prikrival svoje podatke, ki kažejo na povezavo med cepivi in avtizmom.

Dr. Peter McCullough je v prispevku na Substacku iz leta 2022 ocenil študijo o “povezavi med zavračanjem cepljenja in boleznimi, ki jih je mogoče preprečiti s cepljenjem v Združenih državah Amerike“, in sicer ošpicami in oslovskim kašljem.

Študija je pokazala, da je bilo od leta 2000, ko so bile ošpice razglašene za izkoreninjene, objavljenih 18 študij o 1416 primerih ošpic – 43,2 % primerov je bilo pri cepljenih osebah, o hospitalizacijah ali smrtnih primerih pa niso poročali.

McCullough je zaključil:

“Velik del izbruhov ‘bolezni, ki jih je mogoče preprečiti’, ki vključujejo ošpice in oslovski kašelj, se zgodi, ker cepiva ne zagotavljajo ustrezne zaščite. Glede na nevropsihiatrične pomisleke v zvezi s cepivom OMR in stohastično tveganje alergijskih/imunoloških reakcij na katero koli injekcijo, vključno s sestavinami (DTaP, Tdap) ali OMR, je gibanje staršev glede izbire cepiva upravičeno.

“Pri ošpicah in oslovskem kašlju cepiva zagotavljajo nepopolno zaščito, zato bi morali raziskovalci na področju javnega zdravja precej “krivde” pripisati preboju okužbe (neuspehu cepljenja).”

Mumper je dejal, da se je razpored cepljenja spremenil, kar je zmanjšalo učinkovitost. “Učinkovitost cepiva je bila izračunana na ~94 %, ko je bil prvi odmerek dan pri 15 mesecih,” je dejala.

“Zdaj naj bi dojenčki prvi odmerek prejeli pri 12 mesecih (le 85-odstotna učinkovitost), drugi odmerek pa v vrtcu.”

Mumper je dodala: “Ljudje z različnimi genotipi se različno odzivajo na cepiva OMR, zato je prenos ošpic različen glede na imunski odziv posameznika. Do 10 % prebivalstva ne razvije dovolj zaščitnih protiteles.”

Zaradi novih izbruhov se zavzemajo za ponovno cepljenje odraslih s cepivom OMR

Dr. Derek Gatherer, predavatelj biomedicinskih in naravoslovnih znanosti na univerzi Lancaster, ki ga britanska vlada financira za preučevanje “negotovosti glede cepljenja”, pravi, da je rešitev problema izbruhov ošpic več cepljenja – za odrasle.

Gatherer je nedavno v reviji The Conversation objavil članek, v katerem je za izbruhe ošpic obtožil ljudi, ki so zadržani do cepljenja. Trdil je, da bi morali tudi odrasli, ki so že cepljeni, razmisliti o dodatnem cepljenju proti OMR.

“Ošpice so najbolj nalezljiva bolezen, kar jih pozna znanost – odrasli bi morali razmisliti o dodatnem cepljenju s cepivom OMR,” je izjavil.

Gatherer je priznal, da je tveganje za ošpice pri odraslih izjemno majhno, vendar je dejal, da je “cepljenje OMR za odrasle še vedno smiselno, saj presega zgolj zaščito osebe, ki prejme cepivo,” saj zaustavi širjenje asimptomatskih okužb.

Thomas je dejal, da ni običajno, da se odraslim priporoča poživitveno cepljenje za bolezni, proti katerim so bili cepljeni kot otroci. “Vendar pa,” je dodal, ” farmacevtska industrija, ki jo podpira CDC, gleda na odraslo populacijo kot na neizkoriščen vir za povečanje tržnega deleža in prodora.”

V Združenem kraljestvu poročajo o vse večjem številu primerov

V Združenem kraljestvu so ošpice leta 2016 veljale za odpravljene, vendar so se leta 2018 ponovno pojavile.

Stopnja cepljenja proti OMR v Združenem kraljestvu je v povprečju 85-odstotna, kar je manj kot leta 2014, ko je bila najvišja, 88,6-odstotna, v nekaterih krajih pa so poročali celo o 74-odstotni stopnji cepljenja.

Po navedbah časnika The Guardian se “večina strokovnjakov strinja, da je zelo malo verjetno, da bi napačne informacije o cepljenju proti virusom OMR igrale pomembno vlogo pri upadanju stopnje cepljenja.”

“Preveč enostavno je za izbruhe ošpic kriviti razpoloženje proti cepljenju,” je za časnik povedala Helen Bedford, profesorica za zdravje otrok na inštitutu za zdravje otrok Great Ormond Street Institute of Child Health na University College London. “Čeprav ima morda nekaj nezaupanja v cepiva majhno vlogo, raziskave kažejo, da je zaupanje staršev v cepiva še vedno visoko.”

Tamkajšnji strokovnjaki so opozorili na pandemske motnje v cepljenju, zaskrbljenost muslimanskih in judovskih skupnosti zaradi uporabe prašičje želatine v cepivu, pa tudi na dejstvo, da so ljudje zaradi redkosti bolezni manj zaskrbljeni zaradi morebitnih tveganj.

Angleška nacionalna zdravstvena služba začenja kampanjo za OMR cepljenje, je poročal BBC, in sicer bo prek besedil, elektronske pošte ali pisem kontaktirala 4 milijone staršev, da jih obvesti, da njihov otrok ni prejel enega ali dveh odmerkov cepiva.

Suggest a correction

Similar Posts