| |

Обществена полза или големи печалби за големите телекоми? Ето какво наистина движи въвеждането на 5G.

Снимка от rawpixel.com на Freepik

Поддръжниците на 5G твърдят, че технологията ще се справи с „цифровото разделение“, като увеличи онлайн услугите за хората с недостатъчно обслужване – но критиците казват, че 5G е маркетингов ход, който телекомуникационната индустрия използва, за да поставя оборудването си навсякъде и да премахне регулаторния надзор.

Тази статия е публикувана първоначално от The Defender – Children’s Health Defense’s News & Views Website.

Бележка на редактора: Това е втората част от поредица от три части, в която се разглеждат ключови въпроси в обществения дебат за безопасността на безжичните лъчения. В първата част беше разгледан въпросът: Как FDA стигна до позицията си относно мобилните телефони и рака? Част 2 задава въпроса: Какво стои зад въвеждането на 5G?

Телекомуникационните компании популяризират 5G, „следващото поколение безжична мрежова технология“, като по-бърза и способна да обслужва повече свързани устройства от 4G LTE мрежата. И уверяват потребителите, че резултатът ще бъде увеличен достъп за общности с недостатъчно обслужване, които нямат надеждна интернет връзка.

Но критиците – включително Теодора Скарато, изпълнителен директор на изследователската и образователна група с нестопанска цел Environmental Health Trust – твърдят, че въвеждането на 5G е по-скоро свързано с корпоративна алчност, отколкото с подпомагане на достъпа на хората до бърз и надежден интернет.

5G използва по-високи честоти в спектъра на електромагнитното излъчване (ЕМП) в сравнение с предишните безжични технологии и според Федералната комисия по комуникациите (FCC) може да работи в тези радиочестотни (РЧ) ленти: ниска лента (под 1 GHz), средна лента (от 1 до 6 GHz), висока лента (от 24 до 95 GHz) и нелицензирани ленти (5,9, 6 GHz и над 95 GHz).

Скарато заяви пред The Defender, че 5G е маркетингов термин, използван за популяризиране на обещания за „преодоляване на цифровото разделение„, докато това, което всъщност се рекламира, е дерегулацията на безжичната индустрия.

„Виждам го като корпоративно заграбване на земя. Точно това е“, казва тя.

Безжичната индустрия създава и използва шумотевицата около 5G, за да инсталира оборудването си по-бързо и по-евтино, каза Скарато. Те правят това, като убеждават държавните служители, че общностите се нуждаят от тази технология и че установените процеси на обществено разглеждане са твърде бавни и трябва да бъдат рационализирани, за да могат компаниите да доставят технологията бързо и без особен надзор.

Стремежът към 5G дава приоритет на печалбите пред хората

За безжичната индустрия това означава, че тя може да разшири инфраструктурата си, без да се налага „да се занимава с всички хора“, каза Скарато.

Именно хората – от гледна точка на безжичната индустрия, каза тя – са „пречките да вдигнете оборудването си, защото хората не го харесват. Това е грозно. [Те се притесняват от радиацията, от риска от пожар. Всички тези причини, поради които хората искат по-отговорно поставяне на това оборудване, могат да бъдат изтласкани настрана, когато просто промените правилата.“

Ким Мак Розенберг, изпълняващ длъжността главен юрисконсулт на организацията Children’s Health Defense (CHD), заяви: „Изключително важно е да се разровим под повърхността, за да се опитаме да разберем мотивацията на корпорациите за разширяване на 5G мрежите.“

Розенберг заяви пред The Defender:

„Макар че компаниите изтъкват, че 5G позволява по-голяма свързаност, по-голяма надеждност и помага за преодоляване на цифровото разделение, в много отношения крайният резултат е действителният резултат за телекомуникационните компании и свързаните с тях индустрии.

„5G създава потенциал за извънредни печалби, откъдето идва и стремежът към все по-голямо дерегулиране. Дерегулацията обаче носи със себе си значителни рискове.“

Скарато изтъкна, че повече от половината щати в САЩ са въвели законодателство, което им позволява да ускорят одобрението на 5G и технологиите за малки клетки.

„Политиките на всяко ниво на управление, местно, щатско и федерално, се разхлабват – ускоряват – и позволяват на корпорациите да поставят оборудването си наистина близо до местата, където живеем, работим и се забавляваме“, каза тя и добави, че държавните служители предлагат такова законодателство, като се аргументират така: „Е, трябва да имаме тази нова технология, така че трябва да улесним компаниите.“

CHD, към която се присъедини коалиция от обществени и екологични групи – включително Fiber First LA – която се застъпва за безопасна технология, през март съди окръг Лос Анджелис в Калифорния за приемането на поправки, които позволяват ускорено разпространение на безжична инфраструктура без надлежна процедура и без право на обжалване от страна на жителите.

Бренда Мартинес, жителка на окръг Лос Анджелис и активистка на Fiber First LA, заяви, че от години е свидетел как държавни служители, като например членовете на окръжния съвет, „използват нуждите на общността с по-ниски доходи, за да прокарват дневния ред на Big Telecom

Мартинес – сътрудник в програмата за ЕМП на CHD – заяви пред The Defender, че преди пандемията от Ковид-19 телекомуникационните компании са предлагали само оптична (кабелна) връзка, която е по-бърза от безжичния интернет, в по-заможните райони на Лос Анджелис.

„Общностите с по-ниски доходи бяха заклещени с безжична връзка – която е по-печеливша за телекомуникационната индустрия и по-скъпа за хората“, каза тя.

По време на пандемията общностите с по-ниски доходи се сблъскаха с „много скъпи такси за интернет, измами от страна на телекома и дефектни горещи точки… въпреки факта, че се появиха хиляди нови антени и клетъчни кули“, каза Мартинес. „Надявам се, че сега всички виждат, че тези законопроекти, които се прокарват толкова усилено, не са в полза на техните избиратели.“

През май Комисията по енергетика и търговия към Камарата на представителите на САЩ придвижи седем законопроекта, които според законодателите имат за цел да рационализират и ускорят разгръщането на безжична инфраструктура, включително 5G, в цялата страна.

Одет Уилкенс, адвокат по технологични въпроси от повече от 20 години, заяви, че разгръщането на безжична инфраструктура като 5G – вместо на оптични влакна, които според нея са по-безопасна и по-добра технология – вероятно ще задълбочи, а не ще реши проблема с цифровото разделение и ще обслужва интересите на безжичната индустрия, а не на гражданите на САЩ.

Уилкенс, която също така е президент и главен съветник на Wired Broadband Inc., организация с нестопанска цел, която се застъпва за високоскоростен кабелен интернет, заяви пред The Defender:

„Фразата „намаляване на регулаторните бариери“ се използва като евфемизъм за издигане на бариери срещу местните власти и жителите, за отнемане на правото им на изслушване и правото им да бъдат чути.

„Всъщност регулациите имат за цел да защитят правомощията на местната власт и здравето, безопасността и благосъстоянието на жителите, както и да запазят правото на жителите на справедлив процес.“

Разгръщането на 5G е „възмутително“ заради игнорирането на вредите

Инфраструктурата, която се инсталира като част от внедряването на 5G, не само носи 5G честоти, но може да включва и 2G, 3G и 4G, отбеляза Скарато. „Така че, когато получите 5G малка клетка пред къщата си, тя може да бъде наречена така – но докато не погледнете техническите спецификации, тя може да бъде с различни [честоти]“, каза тя.

Малките клетки са индивидуални безжични предаватели, разположени приблизително на всеки 100-450 метра, които могат да бъдат монтирани на стълбове за комунални услуги или други структури, като например ограда. Преди 5G повечето безжични мрежи бяха изградени с помощта на система от макропредаватели под формата на клетъчни кули. Мрежата 5G използва както клетъчни кули, така и малки клетки.

Розенберг заяви, че дерегулацията не само носи общия присъщ риск от намаляване на надзора, но също така отваря вратата и за други рискове.

„Съществуват сериозни опасения за здравето на хората при 5G, опасения за безопасността на животните и околната среда, както и рискове за неприкосновеността на личния живот и киберсигурността, наред с други“, каза Розенберг. „Както и при много други индустрии, разумно е да не приемаме за чиста монета, че разширяването на 5G мрежите и достъпът до тях са добри за нас.“

Д-р Дейвид Карпентър, професор по науки за здравето на околната среда в Университета в Олбани, Държавен университет на Ню Йорк (SUNY), заяви, че е „възмутително“, че правителството на САЩ позволява разпространението на 5G без никакви изследвания, които да документират, че не е вредно.

Карпентър – който е получил докторската си степен по медицина от Харвардското медицинско училище и сега ръководи Института за здраве и околна среда към Университета в Олбани – заяви пред The Defender: „Разгръщането на 5G е в полза на индустрията, а не на обществото, и причинява големи вреди на всички.“

Той добави:

„Известно е, че 5G не се разпространява толкова далеч и лесно се блокира от дъжд, листа и други физически бариери, затова телекомуникационните компании поставят тези мини клетъчни кули в градските райони пред всяка шеста до осма къща.“

Според експерти от бранша, интервюирани от Environmental Health Trust, излъчването на 5G антената се излъчва като концентриран, а не като разпръснат лъч, като изходната мощност е от 20 до 35 пъти по-голяма от тази на 4G, казва Скарато пред The Defender.

Карпентър заяви, че 5G се внедрява без какъвто и да е принос или одобрение от страна на обществеността.

Постига се консенсус относно опасностите, свързани с 5G

Междувременно най-малко 430 учени и лекари са подписали „5G апела“, в който се призовава за незабавна забрана на 5G, тъй като той „значително ще увеличи излагането на радиочестотни електромагнитни полета (RF-EMF), за които е доказано, че са вредни за хората и околната среда

Освен това хиляди лекари призоваха за „незабавен мораториум върху 5G, безжичните интелигентни измервания и всякакви други нови радиочестотни излъчвания“, както и за „установяване на граници за обществена безопасност, които да са биологично защитни срещу неблагоприятни последици за здравето.“

В доклад от юли 2021 г. „Въздействието на 5G върху здравето„, поискан от Европейския парламент, се стига до заключението, че широко използваните честоти от 450 до 6000 MHz вероятно са канцерогенни за хората и очевидно влияят върху мъжката плодовитост с възможни неблагоприятни последици върху развитието на ембрионите, плодовете и новородените, посочва Скарато.

Карпентър заяви: „Все още не е сигурно колко опасен е 5G сам по себе си, тъй като ЕМП с по-висока честота се блокират по-лесно от тези от 3 и 4G, за които знаем, че могат да проникнат в мозъка и тялото, причинявайки рак, когнитивни дисфункции и синдрома на електромагнитна свръхчувствителност.“

Той добави:

„Но съществуващите ни мобилни телефони и други безжични устройства все още използват 3 и 4G, така че тези мини клетъчни кули излъчват 3, 4 и 5G. Имаме убедителни доказателства, че прекомерното излагане на 3G и 4G увеличава риска от рак и репродуктивни аномалии и предизвиква синдрома на електрохиперчувствителност.“

„Резултатът – заключава Карпентър – е, че просто вървейки по улицата, обществеността е изложена на прекомерни нива на формите на радиочестоти, за които знаем, че са опасни.“

„Необходимо е обществото да разбере и да поиска промяна“

Мона Нилсон, управляващ директор на Шведската фондация за радиационна защита, заяви пред The Defender, че внедряването на 5G в Швеция се случва по малко по-различен начин, отколкото в САЩ, но все още е движено от корпоративна алчност и причинява вреда на здравето на хората.

Нилсон – който е съавтор на множество проучвания на случаи, показващи, че 5G радиацията е довела до заболяване на здрави преди това хора – заяви, че в Швеция телекомуникационните компании премахват 2G и 3G оборудването от клетъчните кули и го заменят с 4G и 5G оборудване. „От това се нуждае индустрията. … Не потребителите са тези, които поискаха това, а индустрията.“

Според нея хората са принудени да купуват нови телефони, които са адаптирани към 5G, докато индустрията налага на обществото технологията на 5G инфраструктурата.

Нивата на 5G радиочестотно излъчване са много над нивата, за които е известно, че са вредни за човешкия живот и дивата природа, посочи Нилсон.

„Винаги нуждите на индустрията са движещият фактор“, каза тя, „Имаме нужда обществото да разбере и да поиска промяна.“

Жителите на Ню Йорк и Калифорния дават отпор

Жителите на Ню Йорк – където „гигантските 5G кули“ се издигат от март 2022 г. – дават отпор и изискват промяна.

Verizon, AT&T и T-Mobile инсталират големите нови кули – които имат пет нива за предавателни антени – за да въведат 5G в града, според Environmental Health Trust.

Към 6 юли 16 обществени съвети на Ню Йорк са отправили призиви за мораториум върху 5G джъмбо кулите, които се инсталират в техните квартали, казва Уилкинс.

Уилкенс, жител на Ню Йорк, каза: „В момента се работи по проекта за изграждане на 5G мрежи в Ню Йорк:

„Това представлява средно 2 милиона нюйоркчани – повече от една четвърт от населението на Ню Йорк – с ясно послание: те не искат 5G кули и не се нуждаят от тях. Пазарът говори и сега телекомуникационните оператори трябва да се вслушат в него.

„Телекомуникационните оператори диктуват потребностите на жителите на Ню Йорк и този разговор трябва да се пренасочи към това, което искат и от което се нуждаят жителите на Ню Йорк. Казват ни, че операторите определят къде са пропуските в услугите, дали за настоящото или бъдещото търсене, но не показват документи, които да обосновават нито едното, нито другото.“

Междувременно жителите на Калифорния – включително холивудските знаменитости Ед Харис и Мел Гибсън – наскоро се обявиха срещу разпространението на малките 5G клетки в техните квартали.

Жителката на Калифорния Джули Ливайн, основателка на 5G Free California, гражданска организация, която работи в мрежа с учени, изследователи, адвокати и групи от цял свят, за да спре 5G, заяви: „Хората вече се разболяват от него – включително и аз.“

Ливайн също така заяви, че се противопоставя на 5G по екологични причини. „Това е консуматор на енергия“, каза тя.

Скарато каза, че експерти от индустрията, работещи с Тръста за екологично здраве, са ѝ казали, че входната мощност, необходима на 5G антените, може да бъде 3-6 пъти по-голяма от тази на 4G антените.

Следващата част от тази поредица: Какви са научните данни в подкрепа на настоящите ограничения на Федералната комисия по комуникациите за излагане на хората на безжична радиация?

Възгледите и мненията, изразени в тази статия, са на авторите и не отразяват непременно възгледите на организацията Children’s Health Defense.

Тази статия е публикувана първоначално от The Defender

Suggest a correction

Подобни статии