Responsabilitatea contează: Ancheta privind răspunsul țării la Covid-19 a fost solicitată, acum în Parlamentul italian

Un discurs al parlamentarului Alice Buonguerrieri – numele ei însemnând „Bunul Războinic” – care cere o anchetă asupra întregii tiranii Covid din Italia, în timp ce fostul prim-ministru Giuseppe Conte și fostul ministru al Sănătății Roberto Speranza se retrag din sală. (Alex Thomson)

În ciuda efortului de a o reduce la tăcere din partea altor parlamentari, ea și-a încheiat discursul ridicând o lungă listă de întrebări fără răspuns.

Va ajunge vreodată Italia sau orice altă țară la adevăratele răspunsuri care să-i tragă la răspundere pe cei responsabili? Este o întrebare care rămâne deschisă deocamdată, în timp ce guvernele și instituțiile sunt ocupate să deschidă calea către mecanisme de control îmbunătățite.

Acum este momentul să nu lăsăm nicio piatră neîntoarsă – toate dovezile care arată deciziile iresponsabile care au dus la suferința și răul multor persoane trebuie să fie dezvăluite. Reportajele neadevărate, cenzura și toate celelalte abateri care încalcă statul de drept și etica trebuie scoase la lumină – în Italia și în alte părți.

Au fost curbele de decese în exces fără precedent din nordul Italiei în primăvara anului 2020 cauzate de răspândirea unui nou virus mortal?

O reevaluare a dovezilor disponibile sugerează că un alt factor a fost implicat.

Scris de Dr. Jonathan Engler

Am învățat atât de multe lucruri noi în ultimii ani – una dintre puținele, poate singura, trăsătură salvatoare a „pandemiei”.

Aceste lecții acoperă multe discipline: tehnologie, imunologie, virusologie, epidemiologie, statistică, filozofie, teorie politică și drept public, pentru a numi doar câteva dintre ele. Cu toate acestea, o disciplină despre care nu am crezut niciodată că va fi relevantă pentru cercetarea evenimentelor recente a fost geografia. Aceasta a fost o materie pe care o detestam la școală, deși, în retrospectivă, probabil că nu sunt singurul care a ajuns la concluzia că înclinația cuiva pentru o anumită materie tindea să provină mai degrabă din faptul că îți plăcea sau nu profesorul, decât din vreo aptitudine personală pentru ea.

În orice caz, se pare că geografia este acum mult mai matematică decât era atunci când am învățat-o acum mai bine de patru decenii. Am aflat acest lucru de la un biolog evoluționist cu gândire destul de laterală din PANDA, care îmi furnizează fragmente – cu dovezi – din ceea ce mulți consideră a fi o gândire eretică; cu toate acestea, el însuși nu dorește să fie în centrul atenției. El a fost cel care a făcut calculul cifrelor pe care se bazează această analiză a excesului de decese în Lombardia.

Înapoi la geografie și la matematica asociată acesteia. Unele dintre întrebările pe care le pun cei care studiază geografia sunt următoarele: în ce măsură și de ce diferite locuri sunt similare sau diferite? Ce proces le-a determinat să fie astfel, unde și când ar fi putut începe acest proces?

Acest lucru are o aplicație evidentă în analiza presupusei răspândiri a unui nou virus mortal în întreaga lume, pornind din Wuhan, așa cum autoritățile au afirmat că s-a întâmplat la începutul anului 2020. După cum s-a subliniat în mai multe analize (a se vedea, cu titlu de exemplu, aceste lucrări care raportează date din Italia, SUA, Congo și Brazilia), există tot mai multe dovezi ale prezenței total neobservate a virusului înainte de presupusa dată de începere a pandemiei și chiar încă din septembrie 2019. În aproape toate lucrările care raportează astfel de date, se pare că nu s-a observat semnificația faptului că nu există un exces de decese observabile până la declararea situației de urgență.

Merită să luăm în considerare acest contrafactual: imaginați-vă că nu a existat niciun virus, dar că, dintr-un alt motiv (oricare este suficient), guvernele au decis să instituie o serie de măsuri, inclusiv:

  1. Spunându-le oamenilor să nu se prezinte la serviciile medicale dacă au tuse, febră sau alte simptome, atât pentru a „proteja” serviciile medicale, cât și pentru că orice contact cu serviciile medicale ar fi foarte probabil să te facă să contractezi o boală mortală.
  2. Spunându-le personalului medical să se izoleze în cazul în care ei (sau, în unele cazuri, cineva din gospodăria lor) au primit un test pozitiv pentru o anumită boală, chiar dacă sunt asimptomatici.
  3. Golirea paturilor în pregătirea pentru a nu fi „copleșit”.
  4. Terorizarea și izolarea persoanelor în vârstă, în special a celor care locuiesc în centre de îngrijire, refuzându-le vizitele rudelor și reducând sau eliminând vizitele personale ale asistenților medicali și sociali.
  5. Folosirea întregului aparat de stat, precum și a tuturor canalelor media sociale și a canalelor media tradiționale pentru a promova o poveste exagerată de frică care vizează publicul și care se răsfrânge asupra lucrătorilor din domeniul sănătății, în condițiile în care este bine stabilit faptul că stresul are o serie de efecte adverse asupra sănătății, inclusiv imunosupresia.
  6. Utilizarea masivă și excesivă a unui tratament (ventilația) fără o bază probatorie solidă, despre care se știe acum că este extrem de nociv.

Punerea în aplicare a unor astfel de politici ar fi dus la proteste în stradă, oamenii declarând că „mii de oameni vor muri cu siguranță”, și fără îndoială că ar fi avut dreptate. Este de neconceput ca astfel de politici să nu aibă o mortalitate asociată semnificativă. Amintiți-vă cum un fost ministru al sănătății din Regatul Unit, Jeremy Hunt, a fost deranjat de faptul că deficiențele de personal (comparativ mai blânde) ale NHS în weekend au crescut în mod măsurabil riscurile pentru pacienții suficient de nefericiți pentru a nu se îmbolnăvi în timpul săptămânii de lucru.

Prin urmare, trebuie, cu siguranță, să fie rezonabil să presupunem că cel puțin unele dintre decesele care au avut loc în urma schimbărilor cataclismice în furnizarea de asistență medicală – în special în cazul persoanelor fragile și în vârstă – ar fi putut fi cauzate de politică, mai degrabă decât de virus. Întrebarea este: ce proporție a fost cauzată de astfel de schimbări de politică și ce proporție a fost cauzată de răspândirea unui virus în rândul populației?

Punctul de plecare în analiza acestei întrebări este să ne întrebăm: care sunt dovezile că răspândirea unui virus ar fi cauza curbelor de mortalitate excesivă observate? Poate fi măsurată „răspândirea” și care ar fi implicațiile unor rezultate diferite?

Imaginați-vă un incendiu de pădure care începe într-un colț al unei păduri uscate, declanșat poate de cineva care a lăsat un grătar care fumegă în jur. Ar începe cu un singur focar localizat, care ar crește și s-ar răspândi apoi până când s-ar găsi un petic de lemn mai uscat; aceste zone ar lua foc, aprinzând poate zonele învecinate prin contact direct. Ocazional, o scânteie ar zbura sau o creangă moartă arzând ar cădea dintr-un copac, aprinzând o zonă ceva mai îndepărtată, iar procesul ar continua acolo. După un timp, întreaga pădure ar fi fost cuprinsă de flăcări, dar numai pentru o perioadă scurtă de timp, pentru că în curând s-ar fi stins singură, dar cu diferite zone care s-ar fi stins în momente diferite, deoarece incendiile nu au izbucnit în acele zone în același timp.

Asta ar fi ceea ce te-ai aștepta să vezi atunci când un proces se răspândește de la o sursă punctiformă. Ceea ce NU te-ai aștepta să vezi ar fi ca întreaga pădure să ia foc în același timp și toate zonele să se stingă simultan. Dacă s-ar întâmpla așa ceva, majoritatea oamenilor ar presupune că s-a întâmplat ceva care a afectat întreaga zonă în același timp – și care nu se bazează deloc pe propagare -, poate o minge de foc distructivă uriașă de la o explozie din apropiere.

Un punct cheie în legătură cu acest lucru este că inspectarea locului după eveniment nu ajută prea mult la determinarea cauzei. În ambele scenarii arată similar – o pădure arsă. Trebuie să vă uitați la o serie de timp, adică la modul în care diferitele zone au fost afectate de-a lungul timpului, pentru a găsi dovada concludentă a răspândirii.

Aruncați din nou o privire la curbele de mortalitate din toate cauzele în cele 13 zone administrative (denumite în continuare „provincii” sau „zone administrative”) care formează regiunea Lombardia.

Acestea nu sunt deloc ceea ce v-ați aștepta de la răspândire. Din simpla observație, acest lucru sugerează că un proces cvasi-simultan și non-spațial dependent a acționat asupra regiunii Lombardia. O analiză atentă relevă faptul că curbele excesului de mortalitate pentru Lodi par să înceapă în jurul datei de 23 februarie, iar pentru toate celelalte zone acest lucru se întâmplă la 1 martie sau la doar câteva zile după această dată.

Dar se poate demonstra acest lucru mai mult din punct de vedere matematic?

Se pare că răspunsul este da – folosind măsurarea autocorelației. Aceasta este, în esență, o analiză statistică a caracteristicilor zonelor învecinate care generează mai multe statistici (cea mai cunoscută fiind „I-ul lui Moran„) care indică în ce măsură aceste caracteristici sunt dependente din punct de vedere spațial – adică cât de mult depinde valoarea sa într-o zonă, de valoarea sa într-o zonă învecinată.

Caracteristica pe care o analizăm aici este excesul de mortalitate. Este axiomatic faptul că un virus letal care se răspândește într-o populație va cauza un exces de decese dacă daunele sale se adaugă la vicisitudinile obișnuite ale vieții (și ale morții), prin urmare, aceasta este o măsură adecvată – și una mult mai bună decât numărarea deceselor etichetate drept „decese de covid”, deoarece elimină variabilitatea introdusă de diferențele dintre politicile de testare, testele nesigure și deciziile medicilor privind cauza decesului.

După cum s-a subliniat în analiza Lombardiei, suntem norocoși că pentru Italia sunt disponibile date extrem de fine privind decesele zilnice; de fapt, acestea sunt probabil cele mai granulare date disponibile în lume, care arată decesele zilnice care au loc în zone relativ mici din Italia.

Așadar, ce arată această analiză mai fină?

Mai jos este prezentat numărul de persoane care au murit din toate cauzele în nordul Italiei (care include Lombardia) în luna februarie.

Numărul de decese din fiecare municipalitate cu o populație suficient de mare pentru a furniza date semnificative (dintre care există câteva sute în nordul Italiei) a fost codificat în culori în funcție de numărul de decese din luna februarie în comparație cu numărul mediu observat în ultimii 5 ani.

Observația notabilă este că, așa cum ar fi de așteptat în absența unei pandemii, unele zone au decese puțin sub „așteptări” (albastru deschis sau gri), altele puțin peste (verde sau galben). Dar punctul cheie este că nu există niciun fel de clustere.

Există o zonă ocazională în care decesele sunt mai mult decât duble, dar trebuie remarcat faptul că unele dintre aceste zone sunt mici și, de fapt, au de obicei doar unul sau două decese într-o lună, astfel încât un deces sau două în plus ar reprezenta o dublare.

Atât lipsa excesului de decese în general, cât și lipsa grupurilor de decese în exces sunt, de fapt, total neașteptate, având în vedere dovezile – susținute acum de lucrări care studiază anticorpii și datele testelor PCR și simptomele – privind prezența semnificativă a SARS-Cov-2 în februarie (și mai devreme, de fapt).

Acest grafic, reprodus din The early phase of the COVID-19 epidemic in Lombardy, Italy, Careda et al, arată rata de reproducere estimată, derivată din cazurile simptomatice din diferitele zone administrative din Lombardia.

Cum a putut un virus aparent foarte contagios și letal să se răspândească în întreaga regiune atât de mult încât creșterea numărului de cazuri să încetinească în cele mai multe zone până la sfârșitul lunii februarie, fără să lase în urma sa niciun semnal de creștere a numărului de decese?

Merită apreciat faptul că nordul Italiei formează o „lume mică”, în sensul că toate orașele sunt bine conectate între ele. Cu toate acestea, orașele în sine sunt fiecare foarte compacte. Prin urmare, majoritatea contactelor dintre oameni se vor desfășura în interiorul orașului în care trăiesc, lucrează și socializează. Prin urmare, pe baza apariției anterioare a unui virus patogen capabil să provoace o mortalitate excesivă notabilă, este de așteptat ca câteva dintre focarele de infecție să se declanșeze primele, ceea ce ar duce la declanșarea semnalelor de alarmă în aceste orașe. Ca și focul din pădure.

Ar exista, de asemenea, o probabilitate ridicată de răspândire în orașele/municipiile învecinate – din nou, la fel ca în cazul incendiului din pădure; ar trebui să se recunoască faptul că majoritatea contactelor care ar putea duce la transmiterea virală provin din călătoriile pe distanțe scurte, iar călătoriile pe distanțe mai lungi reprezintă o parte – dar mai puțin răspândită.

Cu toate acestea, în luna februarie nu există niciun model vizibil care să sugereze vreo grupare, iar un calcul aritmetic al gradului de autocorelație (care poate fi furnizat oricărei părți interesate) confirmă acest lucru.

Deci, ce spuneți despre martie – luna curbelor șocante ale excesului de mortalitate?

Iată harta pentru luna martie:

La prima vedere, există o grupare vizibilă, așa că ați putea fi iertat dacă ați crede că aceasta reprezintă o dovadă a răspândirii virale. O analiză statistică pentru autocorelație sugerează, de asemenea, răspândirea.

Cu toate acestea, este important să ne dăm seama că autocorelația poate avea și alte cauze decât răspândirea biologică. Fiecare municipiu este situat în cadrul unei provincii individuale; diferențele dintre aceste provincii în ceea ce privește administrarea asistenței medicale și sociale care au avut un impact asupra ratelor de mortalitate ar duce, de asemenea, la apariția unei grupări. Cu toate acestea, acest lucru nu se datorează răspândirii unui virus, ci mai degrabă similitudinilor dintre municipalitățile învecinate în ceea ce privește politica de asistență medicală, datorită faptului că se află în aceeași zonă administrativă.

Prin ajustarea unui model cu 2 componente – în primul rând provincia administrativă în care se află municipalitatea și, în al doilea rând, ratele de deces în municipalitățile învecinate – efectele provinciei și ale municipalității învecinate pot fi analizate separat.

Iată cum arată tabloul din luna martie atunci când efectul localizării provinciale a fost sustras matematic:

Gruparea dispare aproape în întregime atunci când sunt luate în considerare granițele provinciale (iar analiza statistică confirmă acest lucru), ceea ce înseamnă că în care dintre cele 13 provincii a locuit o persoană a fost un predictor mult mai bun al decesului decât dacă a existat o rată ridicată a deceselor în comunele învecinate.

Presupunând că asistența medicală este organizată pe provincii, concluzia nu poate fi decât că modul în care a fost furnizată asistența medicală a fost relevant pentru rata mortalității, nu răspândirea unui virus, care, desigur, nu ar respecta granițele provinciale.

Discuția de mai sus se referă la perioada în care rata mortalității era în creștere. Cu toate acestea, există dovezi suplimentare de susținere care pot fi culese din modul în care ratele excesive ale mortalității au scăzut ulterior.

Amintiți-vă că mai sus am sugerat că, pe măsură ce focul din pădure se stingea, clusterele se vor stinge într-o perioadă de timp, deoarece au început în momente diferite. Nu v-ați aștepta ca toate incendiile să se stingă în pădure în același timp.

Totuși, incendiile s-au stins mai mult sau mai puțin simultan în Lombardia. În luna mai, se constată o prăbușire atât a numărului de decese în exces, cât și a oricărui model spațial.

(O analiză pentru luna aprilie – care nu este prezentată aici – este similară cu cea din martie, în sensul că orice autocorelație a fost slabă și aproape în întregime justificată de localizarea provincială)

Merită să subliniem, așa cum a făcut Michael Senger în articolul său recent, că susținătorii narațiunii conform căreia „un nou virus mortal s-a răspândit de pe piața de fructe de mare din Wuhan începând cu decembrie 2019” se bazează de fapt ei înșiși pe analiza spațială și pe gruparea cazurilor centrate pe piață pentru a-și susține cazul.

Cele de mai jos sunt extrase din lucrarea lor publicată în iulie 2022.

Desigur, dovezile emergente ale răspândirii anterioare pe scară largă demolează în mod jenant acest caz, în același mod în care ridică întrebări cruciale despre ceea ce s-a întâmplat în nordul Italiei.

Concluzie și observații finale

Analiza statistică a autocorelației excesului de decese în Lombardia în primăvara anului 2020 relevă o grupare mult mai mică decât ar fi de așteptat în cazul în care ar fi responsabil un virus care s-a răspândit în întreaga regiune. Ceea ce se observă în mică măsură este ca o aglomerare mică de cazuri, pare să fie mai mult legată de diferențele dintre regiunile administrative în care sunt situate municipalitățile.

Aceste observații ridică cu siguranță întrebări la care trebuie să se răspundă în legătură cu cauzele ratelor ridicate de decese excesive din regiunea Lombardia în primăvara anului 2020.

Faptul că ipotezele derivate din datele din Lombardia – inclusiv estimările privind ratele de mortalitate a cazurilor și a infecțiilor – au stat la baza politicilor puse în aplicare mai întâi în Regatul Unit și, ulterior, răspândindu-se în întreaga lume, face ca aceasta să fie o întrebare care ar trebui abordată cu o anumită urgență.

Acest lucru este cu atât mai mult cu cât aceste politici sunt acum recunoscute ca fiind cele care au cauzat daune catastrofale de lungă durată unei mari părți a populației mondiale, cu beneficii mici sau deloc vizibile.

Un rezumat al stadiului actual al dovezilor privind răspândirea SARS-Cov-2 în 2019 a fost publicat recent în BMJ de către un grup de oameni de știință italieni, inclusiv o analiză a motivelor pentru care acest subiect nu a primit atenția pe care o merită. Aceasta conținea puține discuții cu privire la implicațiile constatărilor sale, autorii concluzionând totuși după cum urmează (sublinierea noastră):

În pofida limitărilor tehnice ale studiilor disponibile privind originea timpurie, chiar și o posibilitate îndepărtată ca testele pozitive să indice o circulație timpurie a SARS-CoV-2 ar trebui considerată suficientă pentru a justifica extinderea cercetărilor la mai multe eșantioane din mai multe regiuni și pe o perioadă mai mare de timp. Timpul se scurge: eșantioanele valoroase care pot conține cheia pentru înțelegerea originii SARS-CoV-2 ar putea fi deja distruse pe măsură ce expiră termenul de depozitare prevăzut de reglementările în vigoare. Multe altele vor avea aceeași soartă în lunile și anii următori. Ce avem de pierdut dacă acceptăm această ipoteză ca fiind durabilă și o explorăm urgent înainte ca șansele de a găsi răspunsurile care să explice cum a apărut această pandemie să dispară pentru totdeauna?

…Să nu ne pierdem timpul în discursuri inutile! Haideți să facem ceva, cât mai avem ocazia…în acest loc, în acest moment al timpului, toată omenirea suntem noi, fie că ne place sau nu. Să profităm de ea până nu e prea târziu! – Așteptându-l pe Godot, Samuel Beckett.

Am fi de acord, sugerând totodată că motivul reticenței de a discuta problema răspândirii anului 2019 se găsește cu siguranță în răspunsul la întrebarea marcată cu bold în textul de mai sus.

Ceea ce este de pierdut – cel puțin pentru cei care au împins neîncetat o singură explicație narativă pentru toate observațiile din 2020, cenzurând orice punct de vedere alternativ prin utilizarea oximoronului „știința este stabilită” – este realizarea de către cetățeni a faptului că o mare parte a deceselor ar fi putut fi atribuite în mod greșit unui virus, mai degrabă decât adevăratei lor cauze – natura răspunsului la amenințarea percepută a unui virus.

Suntem foarte bucuroși să împărtășim fișierele de date sursă, să explicăm modul în care acestea au fost transformate din cele descărcate pentru Autoritatea statistică italiană și să descriem metodologia noastră de creare a graficelor de mai sus și de măsurare a autocorelației. Invităm orice om de știință, în special din Italia, să verifice analiza noastră.

Un domeniu specific în jurul căruia am fi recunoscători pentru informații suplimentare este natura și calendarul diferențelor dintre diferitele regiuni administrative din Lombardia în ceea ce privește furnizarea de asistență medicală și socială. Am presupus în cele de mai sus că au existat diferențe între regiuni în această privință, dar detalii suplimentare ar fi valoroase.

Raportul a fostpublicat inițial în septembrie 2022 pe PANDA Uncut Substack

Suggest a correction

Similar Posts