Noul guvern al Suediei vrea un drept de a plăti în numerar

Sursa: Norbert Häring, Geld und mehr, 22/01/2024

22. 01. 2024 | Abolirea numerarului nu se întâmplă, ci se face cu sprijinul guvernelor. Dacă cetățenii nu mai doresc acest lucru și aleg sau amenință să aleagă un nou guvern, lucrurile se pot schimba destul de repede. După Italia, Austria, Slovacia și Norvegia, acest lucru este demonstrat acum de Suedia, dintre toate țările, pionier al eliminării numerarului.

Potrivit unui reportaj din ziarul Tidningen Näringslivet din 12 ianuarie 2024 intitulat: „Trebuie să puteți plăti cumpărăturile cu numerar”, noul guvern conservator suedez dorește să consolideze posibilitatea de a plăti cu numerar, astfel încât toată lumea să poată cumpăra în viitor bunuri esențiale.

Ministrul de finanțe Niklas Wykman este citat: „Practic, este vorba de a ne asigura că nimeni nu este exclus de la posibilitatea de a plăti”.

Ar putea fi vorba despre persoanele care nu pot sau nu doresc să plătească în format digital, dar și despre asigurarea faptului că plățile sunt posibile și în timpul crizelor și războaielor.

Guvernul a însărcinat un raportor special să prezinte propuneri de inițiative care pot sprijini capacitatea persoanelor fizice, a companiilor și a organizațiilor de a plăti cu numerar. Obiectivul principal este de a consolida capacitatea de a plăti în numerar pentru bunuri esențiale, cum ar fi alimentele, combustibilul și medicamentele.

Raportorul va identifica ce servicii și produse și în ce zone geografice numerarul joacă un rol deosebit, inclusiv în situații de criză și de război. Raportul trebuie să fie finalizat până la 31 decembrie 2024.

În ultimele luni au existat o serie întreagă de astfel de schimbări politice încurajatoare. În Italia, de exemplu, un nou guvern a majorat limita de plată în numerar de la 2 000 la 5 000 de euro, împotriva opoziției Comisiei Europene, și a pus capăt la diverse alte măsuri împotriva numerarului. Slovacia a consacrat dreptul de a plăti în numerar în constituția sa, iar șeful guvernului din Austria a propus același lucru. În Norvegia, guvernul analizează în prezent rezultatele unei consultări cu privire la necesitatea înăspririi obligației de a accepta numerar, care este foarte lacunară.

UE are în vedere o limită de numerar de 10 000 de euro. Presupun că se va permite menținerea limitelor naționale mai mici existente.

Notă de rectificare (23.1.): Am corectat cifra pentru limita de numerar majorată în Italia de la 2 000 la 5 000 de euro și am clarificat faptul că înăsprirea obligației de acceptare a numerarului în Norvegia este încă în curs de examinare.

Suggest a correction

Similar Posts