| |

Nenavadna kampanja za cepljenje nemških otrok v nasprotju s priporočili regulatorjev in brez vseh dokazov

Zakaj so bili nemški politiki poleti 2021 tako navdušeni nad cepljenjem šolskih otrok? To je bilo osrednje vprašanje včerajšnjega prispevka. To mislim na zelo specifičen način. Razumem, da je bil to čas splošne cepilne manije, ko so vsi, od lokalnih pediatrov do kanclerke Angele Merkel, gojili divje sanje o končanju pandemije z množičnim cepljenjem. Vendar pa me zanima, kaj konkretno je nemške politike vodilo k temu, da so nasprotovali nasvetom lastnega svetovalnega organa, Stalnega odbora za cepljenje (STIKO). Prav tako me zanima, zakaj o tem zdaj nihče ne želi odkrito govoriti in zakaj se je Britta Ernst, takratna ministrica za izobraževanje v Brandenburgu, tako izmikala, ko so ji zastavili točno to vprašanje.

Z veliko pomočjo Stefanie, ki se je na Twitterju odlikovala s svojimi zelo podrobnimi in neusmiljenimi preiskavami pandemskih norosti v Nemčiji, sem sestavil splošno časovnico dogodkov med odločilnimi meseci od maja do avgusta 2021. Ta naloga je bila izjemno razkrivajoča, saj je pokazala, kako je naš režim, ki sledi znanosti, 1) svoje znanstvenike izpostavil velikanskemu političnemu pritisku, ko so izdali nezaželeno priporočilo o cepljenju otrok, nato 2) skušal omajati moč tega priporočila s pozivanjem najstnikov, naj se vseeno cepijo, preden je bilo vsega preveč in 3) so njihovi znanstveniki popustili in spremenili svoj nasvet.

Do danes znanstveniki še niso mogli predložiti ničesar, kar bi govorilo v prid cepljenju zdravih otrok proti Covidu-19. Cepiva so zanje bolj tvegana kot virus, kar dokazujejo celo podatki samih cepilcev. Kljub temu smo iz povsem političnih razlogov cepili milijone in milijone najstnikov, pri čemer smo jih pohabili in ubili kar nekaj. Če rečemo, da je to velik škandal, je to podcenjujoče.

Prva faza naše zgodbe se odvija sredi maja, ko je Evropska agencija za zdravila (EMA) tehtala, ali naj odobri cepivo BioNTech/Pfizer za 12-17-letnike. Takratni minister za zdravje Jens Spahn je takrat že načrtoval obsežno kampanjo cepljenja najstnikov. Otroke je želel pošiljati v centre za cepljenje, v šolah pa je želel izvajati “serijska cepljenja”. Cilj je bil, kot je povedal za Deutschlandfunk, da bi bili vsi najstniki cepljeni do konca avgusta, torej pred koncem poletnih počitnic. Vizija od samega začetka je bila torej cepljenje otrok pred začetkom šolskega leta 2021/22. To je zelo pomembno.

Agencija EMA je 28. maja v skladu s pričakovanji odobrila cepivo BioNTech/Pfizer za otroke. Kanclerka Angela Merkel in predsedniki ministrstev nemških dežel so na “vrhu o cepljenju” začeli pripravljati konkretne načrte za cepljenje otrok. Vodja odbora STIKO Thomas Mertens pa je opozoril, da cepiva niso “bonboni”, temveč resni medicinski posegi, in da samo odprtje šol po počitnicah ni opravičilo za cepljenje kogar koli.

Nemški politiki niso bili zadovoljni:

“Otroci in mladostniki se lahko okužijo in prenesejo virus, zato jim je treba ponuditi cepljenje – če je bilo odobreno ter so bile ocenjene koristi in tveganja,” je za Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) povedal predsednik ministra Spodnje Saške Stephan Weil (SPD). Stalni odbor za cepljenje (STIKO) pa je nedavno sporočil, da za zdaj ne bo izdal splošnega priporočila za otroke. Weil tega ne more razumeti: “Dejstvo, da Stalni odbor za cepljenje zdaj nenadoma dvomi o smiselnosti splošnega cepljenja šolskih otrok, mene in številne druge ljudi zmoti.”

STIKO je 10. junija končno izdal svoje priporočilo, v katerem svetuje, da so cepiva primerna le za najstnike s posebnimi predpogoji. S tem je iz pobude za cepljenje najstnikov odtekla vsa energija. Več tednov zatem so glavni politiki nehali govoriti o tem, vendar je zvezna vlada kljub temu odprla cepljenje za celotno starostno skupino. Lahko je dovolila cepljenje 12-17-letnikov, tudi če STIKO ni menil, da je to dobra zamisel. V diskurzivni praznini so različni zdravniki nestrpnemu tisku začeli razlagati, zakaj je previdnost upravičena in zakaj množično cepljenje otrok ni dobra ideja.

Julija so politiki v strahu, da izgubljajo nadzor nad zgodbo, začeli vračati udarec. Sprva so bili zadržani. 2. julija se je politik FDP Christian Lindner pojavil v večerni pogovorni oddaji Maybrit Illner in pozval k “mobilnim ekipam za cepljenje” v šolah. Tri dni pozneje je vodja SPD Saskia Eskin zahtevala, da STIKO spremeni svojo oceno in priporoča cepljenje vsem najstnikom na splošno. V tem času je Cornelia Betsch začela pripravljati manipulativni šolski letak, v katerem je otrokom v Thüringenu povedala, kako se lahko cepijo tudi brez soglasja staršev. Prvotna vizija cepljenja 12-17-letnikov pred koncem poletnih počitnic je ostala v veljavi in se je izvajala na skrivaj.

Dva dni po tem, ko je Betschova objavila svoj letak, je predsednik bavarskega ministrstva Markus Söder dal intervju za BR24, v katerem je STIKO označil za “prostovoljce”, katerih oklevanje je bilo v nasprotju z evropskimi regulatorji, ki so že odobrili cepljenje. Po njegovih besedah je bila EMA “profesionalna”, medtem ko so amaterji iz odbora STIKO sejali “negotovost”

To je bil nezaslišan javni napad vodilnega nemškega politika na neodvisno znanstveno svetovalno telo, STIKO pa se je branil v tisku:

“Izjave gospoda Söderja in drugih o odboru STIKO in njegovem delu so nenavadne, celo glede na volilno sezono, in zahtevajo popravek,” je v petek v izjavi zapisala komisija ..

Posamezni člani odbora STIKO so spregovorili še jasneje …. “Markus Söder je s temi izjavami šel predaleč,” je dejal Rüdiger von Kries … “Njegovo vedenje in izjave so nesprejemljive.” “Gre predaleč”, če diskreditira znanstveno svetovalno telo, ker mu njegovo mnenje ne ustreza … Söderjevo zaostrovanje je bilo “napačno, nepotrebno in ne pomaga nikomur” Von Kries je pozval zveznega ministra za zdravje Jensa Spahna (CDU), naj podpre komisijo.

Fred Zepp, pediater iz Mainza, ki je že vrsto let član odbora STIKO, se je pritožil … da politiki, kot je Markus Söder, od znanstvenikov brez razloga zahtevajo, da spremenijo svoje priporočilo. “Celo v volilnem obdobju je to nenavadno izvajanje vpliva s strani nekoga, ki ni medicinsko usposobljen,” je dejal Zepp ..

Söder je ostal neomajen. Kljub oklevanju odbora STIKO je 23. julija zahteval splošni program cepljenja za mladostnike, njegova taktika pa se je prijela. Schlezwig-Holstein je napovedal, da bo avgusta poslal mobilne ekipe za cepljenje po svojih šolah. Prelomnica je bila 29. julija. Na ta dan je vodilni politik Zelenih Robert Habeck pozval STIKO, naj ponovno razmisli o svojem “oklevanju”, brandenburška ministrica za izobraževanje Britta Ernst pa je izdala zahtevo za cepljenje otrok. Spomnite se, da se je na vprašanje Brandeburškega odbora za preiskavo korone, zakaj je to storila, čudno izmikala in se neverodostojno sklicevala na pritiske staršev. Dejansko so bile njene izjave jasno usklajene z izjavami drugih vodilnih politikov. V tem času lahko opazite tudi nenavadne dejavnosti v tisku. Časopis Tagesspiegel je na primer objavil neverjeten članek z napovednikom, v katerem je lažno trdil, da STIKO zdaj priporoča cepljenje najstnikov, in poročal o tajni mreži zdravnikov, ki so začeli nezakonito cepiti otroke, mlajše od 12 let.

STIKO je sprva ostal nepopustljiv, vendar je izgubljal vojno, saj je postalo jasno, da so nemški politiki odločeni cepiti 12-17-letnike z njihovo odobritvijo ali brez nje. Karl Lauterbach se je 2. avgusta pridružil zboru tistih, ki so zahtevali program cepljenja najstnikov, in ministri za zdravje zveznih dežel so sklenili, da bodo vsem v tej starostni skupini ponudili cepljenje. Regulatorji na Saškem so se uprli in izdali lastno priporočilo za cepljenje starejših od 12 let. Berlinska senatorka za zdravje Dilek Kalayci (SPD) je teden dni pozneje celo napisala pismo vsem 180.000 šolarjem v svojem mestu, v katerem jim je svetovala, naj se odločijo za cepljenje.

“Želimo jim omogočiti vrnitev k večinoma normalnemu življenju,” je zapisala Kalayci. “To vključuje tudi vodenje šol s čim manj okužbami in omejitvami.” Nadalje je zapisala, “da visoka stopnja cepljenja rešuje življenja”, zlasti med “vašimi starimi starši” – “To je bilo dobro, vendar še vedno ni dovolj!”

Tu spet vidimo manipulativno sporočilo “cepite se, da rešite svojo družino”, ki ga je 14. julija kot prva uvedla nad-cepilka Cornelia Betsch. Kalaycijevo pismo je zamolčalo dejstvo, da STIKO še ne priporoča cepljenja za najstnike:

“V času priporočanja ni bilo veliko znanega o posledicah in stranskih učinkih cepljenja. (…) Medtem je bilo po vsem svetu cepljenih približno 10 milijonov otrok in mladostnikov, starih 12 let in več.” V pismu ni pojasnjen pomen te številke, saj morebitni stranski učinki niso pojasnjeni. Prav tako ne omenja, da je po mnenju odbora STIKO virus za otroke in mladostnike veliko manj nevaren kot za odrasle.

Prav 2. avgusta je STIKO začel omahovati. Njen vodja Mertens je za Spiegel povedal, da si prizadevajo za revizijo svojih priporočil, član odbora STIKO Ulrich Heininger pa je bil citiran, da imajo “otroci in mladi pravico do cepljenja proti Covidu-19“. Končno so 16. avgusta predložili osnutek priporočila, ki je podprl cepljenje vseh otrok, starih od 12 do 17 let, in je začel veljati tri dni pozneje.

Kaj se lahko iz vsega tega naučimo?

1) Načrt za cepljenje otrok pred koncem šolskih počitnic leta 2021 se je oblikoval zelo zgodaj, še preden je katerikoli regulativni organ kjerkoli odobril cepljenje za to starostno skupino.

2) Ko STIKO ni svetoval cepljenja otrok v skladu s tem načrtom, ga je zvezna vlada takoj spodkopala in vseeno odprla cepljenje za najstnike.

3) V ozadju so osovraženi zdravstveni komunikatorji, kot je Cornelia Betsch, začeli sestavljati propagando, namenjeno otrokom, ki jih je pozivala, naj se cepijo proti nasvetom odbora STIKO in morda celo brez soglasja staršev.

4) Bavarski ministrski predsednik Markus Söder je morda presodil, da ta prikrita kampanja ne bo dovolj, zato je začel v tisku napadati STIKO. Söder se je ves čas pandemije odlikoval s tem, da je vedno in povsod zahteval najbolj invazivno, intervencionistično higiensko politiko, ki je bila politično podprta. Söder je rad trdil, da zgolj sledi znanosti, zato mu je bilo nerodno zahtevati cepljenje otrok v nasprotju z nasveti nemških znanstvenikov.

5) To je zaobšel z lažmi. Za bavarsko televizijo je povedal, da si odobritev EMA in priporočilo STIKO nasprotujeta. Dejansko imata oba organa povsem različne pristojnosti; regulatorji držav članic EU so tisti, ki morajo pretehtati tveganja in koristi medicinskih posegov v mejah tega, kar je odobrila EMA.

6) V zadnjih dneh julija se je zgodilo nekaj, zaradi česar se je celotna politična garnitura postavila na Söderjevo stran. To nekaj je zagotovo povezano s časom šolskih počitnic. V začetku avgusta so se ministri za zdravje odločili, da bodo cepili najstnike ne glede na to, kaj je rekel STIKO, politiki pa so se začeli na vse pretege truditi, da bi spodkopali svetovalni organ. STIKO se je nazadnje umaknil, a ne zato, ker bi se pojavili novi dokazi, ampak ker je bil politični pritisk prevelik.

Ta članek je avtor prvotno objavil na spletni strani EUgyppius substack, 19. novembra 2023

Suggest a correction

Similar Posts