|

Трагедията на детските смъртни случаи: Третият осъдителен доклад на ЕС за безопасността на ваксините, част 2

Част 1 от моя анализ на Периодичен актуализиран доклад за безопасност № 3(PSUR № 3) за ваксината Ковид-19 иРНК на Pfizer-BioNTech, обхващащ 6-месечния период от 19 декември 2021 г. до 18 юни 2022 г., се фокусира върху обезпокоителните случаи на бременност и кърмене. Част 2 на доклада се фокусира върху трагичните случаи на смърт на деца.

На първо място, сравнителният преглед на данните в PSUR № 3 разкрива сходни констатации в първия PSUR, с изключение на значителното 55% увеличение на броя на съобщенията за случаи и 36% увеличение на броя на регистрираните нежелани събития. И в двата набора от данни бяха открити следните сходства: три пъти по-голям брой случаи са докладвани при жени; най-засегнатата възрастова група е тази на 31-50-годишните; една трета от всички случаи са класифицирани като сериозни и значително висок процент от случаите са класифицирани с резултати като неизвестни или невъзстановени.

Преглед на данните

  • 508 351 доклада за случаи (физически лица), съдържащи 1 597 673 събития
  • Три пъти по-голям брой случаи са докладвани при жени, отколкото при мъже
  • 1/3 от всички случаи са класифицирани като сериозни
  • съобщени са 3280 смъртни случая
  • 60 % от случаите са докладвани с неизвестен изход или с невъзстановен изход
  • 92 % от случаите не са имали никакви съпътстващи заболявания
  • Най-голям брой случаи са регистрирани във възрастовата група 31-50 години
  • Най-голям брой случаи са регистрирани в Германия (22,5 % от всички регистрирани случаи в света)

В Германия е регистриран най-голям брой случаи – общо 114 573, което представлява 22,5 % от всички случаи в света за този 6-месечен период. Заслужава да се отбележи, че от декември 2020 г. до юни 2022 г. в Института „Паул Ерлих“, агенция на Федералното министерство на здравеопазването на Германия, са получени зашеметяващите 323 684 индивидуални съобщения за предполагаеми странични ефекти на ваксината против Ковид-19. И все пак, въпреки този голям брой, Карл Лаутербах, германският министър на здравеопазването, известен с позицията си в подкрепа на затварянето и ваксините, през август 2021 г. направи необоснованото твърдение, че „ваксината е без странични ефекти“. В началото на тази година обаче Лаутербах направи изненадващ обрат в телевизионно интервю, в което заяви: „тези нещастни случаи [на нежелани ефекти от ваксината против Ковид-19] са сърцераздирателни и всяка жертва е твърде много.“ Съвсем наскоро в Германия беше подаден първият иск срещу BioNTech от адвокатската кантора „Рогерт и Улбрих“, като ищецът поиска обезщетение за вреди, причинени от увреждане, за което се твърди, че е причинено от продукта иРНК на германския производител на ваксини.

Педиатрични случаи (на възраст под 17 години или равна на тази)

В документите за фармакологична бдителност, PSUR #1 и #3, педиатричните случаи са идентифицирани като случаи, при които възрастта на пациента е „по-малка или равна на 17 години“. В PSUR #1 от самото начало е направено шокиращо опровержение, което може да се види на скрийншота по-долу.

A close-up of a document

Description automatically generated with low confidence

В част 1 на този доклад подробно е описано как Pfizer и BioNTech, заедно с Европейската агенция по лекарствата (EMA) и американската Агенция по храните и лекарствата (FDA) са знаели, че ваксината с иРНК преминава през плацентата и навлиза в майчиното мляко, от началото на 2021 г. Следващото изявление: „изключени са педиатричните случаи, включващи експозиция на ваксината по трансмамарен или трансплацентарен път“ не само служи като признание на този факт, но и по-важно посочва сериозния отказ от отговорност при защитата на бебетата и неродените, чрез изключването на тези важни случаи от преглед от страна на Pfizer и BioNTech, което EMA шокиращо прие.

В PSUR № 3 се наблюдава зашеметяващо 1843% увеличение (общо 31 930 педиатрични случая) на броя на отделните педиатрични случаи, съобщаващи за нежелани събития, за първите 6 месеца на 2022 г., в сравнение с броя на случаите, съобщени в PSUR № 1 от 1643 случая, извлечени през първите 6 месеца на 2021 г. Фактор, допринасящ за това значително увеличение, е одобрението от ЕМА на ваксината на Pfizer-BioNTech за 12-15-годишни деца на 28 май 2021 г. и за 5-11-годишни деца, на 25 ноември 2021 г.

5-11-годишните

В набора от постмаркетингови данни са докладвани 9605 отделни случая (почти 2% от общо 507 683 случая на нежелани събития) в тази възрастова група, в сравнение с 1227 случая в предишния втори PSUR, който обхваща последните 6 месеца на 2021 г. Това представлява значително увеличение от 683%. Броят на случаите, извлечени в предишния PSUR, е посочен в PSUR № 3. Към настоящия момент PSUR № 2 все още не е публикуван от ЕМА (въпреки че е отправено искане за публикуване по Закона за достъпност до информацията). Най-голям е броят на докладваните случаи в САЩ, следвани от Австралия, Филипините и Германия. Приблизително 17% от общия брой нежелани събития – 22 457, са класифицирани като сериозни. По-притеснителното обаче е, че малко над 40 % от всички нежелани събития са класифицирани като такива с „неизвестен изход“, а 14,5 % – като „неразрешени“.

Обезпокоително е, че в тази възрастова група са регистрирани 20 смъртни случая. Снимката по-долу показва най-често съобщаваните предпочитани термини (ПТ) в случаите с фатален изход.

От 20-те смъртни случая 2 се дължат на миокардит (възпаление на сърдечния мускул). Техните случаи са описани подробно на скрийншота по-долу.

A screenshot of a medical history

Description automatically generated with low confidence

И двете деца са страдали от сърдечно-дихателен арест, който е довел до смъртта им, и двете са развили миокардит скоро след поставянето на ваксинална доза 1 или 2.

В случая на починалото 6-годишно момче „докладващият заключи, че смъртта „няма нищо общо“ с прилагането на BNT162b2 и се дължи на естествени причини„.

A picture containing text, font, screenshot

Description automatically generated

За да изключи напълно, че смъртта на детето „няма нищо общо“ с ваксината, „репортерът“ показва неоспорима пристрастност, като се има предвид, че фаталните случаи на миокардит и сърдечно-дихателен арест са настъпили 7 дни след прилагането на първата доза. Освен това как може да се стигне до такова заключение, когато резултатите от аутопсията все още не са готови?

Миокардитът е идентифициран известен риск от ваксините иРНК против Ковид-19. На 11 юни 2021 г. Комитетът по безопасност на ЕМА, Комитетът за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност (PRAC), издаде становище, в което признава миокардита и перикардита като възможни странични ефекти на ваксините против Ковид-19 с иРНК. Проучване от януари 2022 г. на Oster и съавтори, публикувано в JAMA, разкрива, че „рискът от миокардит след прием на ваксини против Ковид-19 на базата на иРНК е повишен в множество възрастови и полови слоеве“.

Това, което заслужава да се отбележи, е, че в доклада за оценка на PRAC на EMA по PSUR № 3, който също беше публикуван по Закона за достъп до обществена информация, докладчикът (Menno van der Elst) критикува как тези 2 фатални случая на миокардит (медицински потвърдени) са само „накратко описани“. Неуспехът на притежателя на разрешението за употреба (MAH), в този случай BioNTech Manufacturing GmbH, да предостави оценка „в съответствие с определението за случай на миокардит на Brighton Collaboration и класификацията на нивото на сигурност“, заедно с „оценка на причинно-следствената връзка на СЗО за всеки случай по отношение на експозицията на Comirnaty [маркетингово наименование на ваксината иРНК на Pfizer-BioNTech]“, беше сметнат за неприемлив. (Вж. снимката по-долу)

A picture containing text, screenshot, font, number

Description automatically generated

Освен това докладчикът разкрива факта, че 48 случая на деца на възраст между 5 и 11 години съобщават за миокардит в сравнение с 10 в предишния втори PSUR. След това, това е последвано от коментар, че честотата на докладване на случаи на миокардит след пускане на пазара в тази възрастова група не е известна.

Още 2 случая с фатален изход са били направо отхвърлени, тъй като „смърт“ е била съобщена като единственото фатално нежелано събитие. Само въз основа на този факт, че „ограничената информация не позволява да се направи значима оценка.

Два случая с фатален изход са отхвърлени, тъй като децата са имали основни медицински заболявания – въпреки че аутопсиите са докладвани като „не са извършени“ или „не е известно дали са извършени“.

В един случай с фатален край смъртта на 6-годишно момче е изключена като свързана с ваксината, въпреки че то е развило миокардит 7 дни след първата доза. (Този случай беше споменат по-рано в тази статия).

Разбивка на останалите 15 случая с фатален изход може да се види на снимката по-долу.

A picture containing text, screenshot, font, number

Description automatically generated

Интересно е, че за тези смъртни случаи не са установени „никакви смущаващи фактори“. Заблуждаващ фактор е този, който може да изкриви или прикрие ефектите на друга променлива, като например основното медицинско състояние. Това означава, че изброените по-горе фатални случаи биха могли да се припишат на ваксината. Поразителен е и фактът, че в доклада се посочва, че „в останалите случаи (6) не може да се изключи причинно-следствена връзка между ваксинацията и настъпването на смъртните случаи въз основа на времевата връзка, въпреки че няма лабораторни данни или резултати от аутопсия, които да доказват причинно-следствена връзка“ .

Децата на възраст 12-17 години

В тази възрастова група има 21 945 отделни случая (4,3% от 507 683 случая, общия набор от данни след пускането на пазара), при които са докладвани 61 071 нежелани събития. PSUR № 3 разкри, че 18 451 случая са били извлечени в PSUR № 2, което представлява увеличение от приблизително 20% в броя на случаите. Най-голям брой случаи са докладвани в Германия, следвана плътно от Филипините и Австралия.

Обезпокоително е, че приблизително една трета (32 %) от всички нежелани събития са класифицирани като сериозни; друга една трета са с резултат „неизвестен“, а една пета (20 %) са с резултат „не е решен“. Фактът, че значителна част от нежеланите събития (симптоми), преживени от деца на възраст между 12 и 15 години, са били сериозни; с изход или неизвестен, или не са били разрешени (имали са симптоми, от които не са се възстановили) до края на интервала на докладване, е особено притеснителен.
Трагично е, че за тази възрастова група са докладвани 62 случая с фатален изход, което е приблизително три пъти повече, отколкото във възрастовата група между 5 и 11 години. Разбивка на случаите с фатален изход по възрастови групи може да се види по-долу.

Най-често съобщаваните предпочитани термини с фатален изход също могат да се видят по-долу.

Заслужава да се отбележи, че фаталните предпочитани термини (ПТ): Миокардит, спиране на сърдечната дейност и диспнея (задух) са наблюдавани и в по-младата възрастова група.

В трите фатални случая на миокардит всички са били на възраст 13 години. Кратките данни за случаите можете да прочетете по-долу.

A screenshot of a medical exam

Description automatically generated with low confidence

За два от трите случая на миокардит с фатален изход „не се съобщава дали е извършена аутопсия“. В аутопсията, извършена за починалото 13-годишно момиче, са посочени само „Нежелано събитие след имунизация“.

Вижте представената разбивка на 62-те смъртни случая, обобщена по-долу:

В петнадесет случая „Смърт“ е единственото докладвано нежелано събитие, поради което според PSUR „ограничената информация не дава възможност за смислена оценка“.

В два случая субектите не са починали поради заболяване, а поради „нещастен случай“.

В шест случая „основните медицински състояния биха могли да предопределят появата на фаталните нежелани събития“. В един от тези случаи, 16-годишно момиче, нежеланите събития – белодробна емболия и сърдечен арест – са се развили 2 дни след 3 доза BNT162b2. Извършена е аутопсия, но резултатите от нея не са предоставени.

Снимката по-долу показва подробности за останалите 39 случая. Списъкът на фаталните нежелани събития е обширен.

A picture containing text, screenshot, font, document

Description automatically generated

Заслужава да се отбележи, че при всичките 39 случая не са установени никакви смущаващи фактори. Фактът, че 19 от тях са просто отписани поради „ограничена налична информация“, показва пълно безразличие и бездействие от страна на Pfizer и BioNTech, като не са си направили труда да разследват тези смъртни случаи или дори да се опитат да потърсят допълнителна информация.

За останалите 20 случая в доклада се посочва, че „причинно-следствената връзка между ваксинацията и настъпването на смъртните случаи не може да бъде изключена въз основа на времевата връзка, въпреки че няма лабораторни данни или резултати от аутопсия, които да доказват причинно-следствена връзка„.

Това внимателно формулирано изявление на Pfizer/BioNTech не отрича възможността ваксинацията да е причина за смъртта, но се крие зад липсата на „доказателства за причинно-следствена връзка“, което го прави безпредметно.

Този публикуван по Закона за достъп до обществена информация (FOIA) документ за фармакологична бдителност разкрива, че за тези фатални случаи аутопсии или просто не са правени, или не е известно дали са правени, или е посочена причината „предоставена е ограничена информация“.

Липсата на разследване на тези смъртни случаи на деца/юноши е ужасяваща, особено като се има предвид, че е много необичайно млад човек да получи белодробна емболия, сърдечен арест, миокардит, разкъсана аневризма, сърдечна недостатъчност, за да назовем само някои от опустошителните нежелани събития, водещи до смърт.


Д-р Клеър Крейг, диагностичен патолог от Обединеното кралство, разговаря ексклузивно с Children’s Health Defense, Europe по въпроса за аутопсиите и ваксинацията: „Съществува уловка 22. Серия от аутопсии, демонстриращи механизмите на действие на ваксината, може да се използва като доказателство за механизма, но патолозите до голяма степен няма да направят връзката при даден човек, докато не видят публикувана такава серия. Опашката размахва кучето.


По същия начин никой от лекарите не е удостоверявал смъртни случаи, причинени от мозъчни съсиреци, докато MHRA [британската Агенция за регулиране на лекарствата и здравните продукти] не заяви, че това е проблем въз основа на скандинавските данни. Тогава лекарите започнаха да го посочват като причина.

Ситуацията не се подпомага от културата да не се разследват смъртните случаи чрез аутопсия. Според мен при всеки неочакван смъртен случай, особено при дете, трябва да се извърши аутопсия. Още повече, че патолозите невинаги вземат тъканни проби, за да могат да поставят микроскопска диагноза.


EuroMOMO, който графично обобщава седмичния общ брой смъртни случаи в данните, предоставени от страните партньори на EuroMOMO, показа кумулативен излишък на смъртни случаи при деца на възраст 0-14 години в Европа, от 1 седмица 2019 г. – 22 седмица 2023 г. Наблюдава се значително увеличение, точно по времето, когато ЕМА одобри ваксината против Ковид-19 на Pfizer-BioNTech за деца на възраст 12-15 години.

A picture containing text, line, screenshot, font

Description automatically generated

Преминавайки към оценката на PRAC на EMA за PSUR#3, техният преглед на смъртните случаи при деца за двете възрастови групи (в резултат на 79 случая, като 3 случая от 82 са без смъртен изход) може да се види на скрийншота по-долу.

A picture containing text, screenshot, font, number

Description automatically generated

Не е изненадващо, че MAH (BioNTech) заключава: „няма информация в прегледа на тези 82 педиатрични случая с фатален изход, която да идентифицира BNT162b2 като фактор, допринасящ за докладваните смъртни случаи“.

Тяхното неискрено изявление: „фаталните случаи ще продължат да бъдат наблюдавани чрез рутинна фармакологична бдителност“ може да се тълкува като клауза за излизане от ситуацията.

В полето за коментари на ЕМА в целия доклад могат да се прочетат общи фрази и термини, описващи тези фатални случаи, като например: „малко вероятно свързано с експозиция на Comirnaty“, „некласифицирано“ и „неоценено“.

Това, което е шокиращо и безсъвестно, е, че ЕМА одобрява заключението на MAH… и се подписва с „проблемът е решен“. Само ако проблемът можеше да бъде така лесно „решен“ за членовете на семействата, които са изпитали трагедиите.

Неотдавна само няколко от приложенията на PSUR бяха публикувани чрез искане по Закона за свободен достъп до информацията, като едно от тях беше Приложение 6C.2 Кумулативна обобщена таблица на докладите за смъртни случаи.

A picture containing text, screenshot, font

Description automatically generated

Според 83-страничния доклад на Пфайзер за фаталните случаи, от 21 декември 2020 г. до 18 юни 2022 г. са извлечени общо 13 659 смъртни случая (всички възрастови групи).

Заслужава да се отбележи, че най-големият брой смъртни случаи, докладвани във всички възрастови групи, са класифицирани в рубриката „Сърдечни нарушения и нарушения на нервната система“.

A picture containing text, screenshot, font, number

Description automatically generated

A picture containing text, screenshot, font, number

Description automatically generated

Suggest a correction

Подобни статии