| | | |

“Θανατική Καταδίκη για Εκατομμύρια Ανθρώπους”: ΠΟΥ και ΕΕ Εγκαινιάζουν Πρωτοβουλία για Νέο Παγκόσμιο Διαβατήριο Εμβολίων

Ο ειδικός σε θέματα τεχνολογίας Michael Rectenwald, Ph.D., δήλωσε στο The Defender ότι, υπό το πρόσχημα της διατήρησης της ελευθερίας, ένα σύστημα ψηφιακού διαβατηρίου, θα “σημαίνει περιορισμούς στην κίνηση και τον τρόπο ζωής για τους ανεμβολίαστους και αναγκαστικό εμβολιασμό για τη συμμετοχή στη ζωή”.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – ο εκτελεστικός κλάδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) – εγκαινίασαν τη Δευτέρα μια “συνεργασία ορόσημο για την ψηφιακή υγεία“, που σηματοδοτεί την έναρξη του Παγκόσμιου Δικτύου Πιστοποίησης Ψηφιακής Υγείας του ΠΟΥ (GDHCN), για την προώθηση ενός παγκόσμιου διαλειτουργικού ψηφιακού διαβατηρίου εμβολίων.

Ξεκινώντας από αυτόν τον μήνα, ο ΠΟΥ θα υιοθετήσει το σύστημα ψηφιακής πιστοποίησης COVID-19 της ΕΕ, “για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος που θα συμβάλει στη διευκόλυνση της παγκόσμιας κινητικότητας και στην προστασία των πολιτών παγκοσμίως, από τρέχουσες και μελλοντικές απειλές για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των πανδημιών,” σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Δευτέρας από τον ΠΟΥ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

μτφρ. κειμένου εικόνας: ΠΟΥ & @EU_Commission λανσάρουν μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία για την ψηφιακή υγεία για να βοηθήσει στην προστασία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο από τρέχουσες και μελλοντικές απειλές για την υγεία.
Αυτό είναι το πρώτο δομικό στοιχείο του Παγκόσμιου Δικτύου Πιστοποίησης Ψηφιακής Υγείας του ΠΟΥ που θα αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα ψηφιακών προϊόντων για να προσφέρει καλύτερη #ΥγείαΓιαΌλους.

Ο ΠΟΥ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζουν ότι η πρωτοβουλία GDHCN, η οποία βρίσκεται στα σκαριά από το 2021, “θα αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα ψηφιακών προϊόντων για την παροχή καλύτερης υγείας για όλους”.

Οι οργανισμοί δήλωσαν ότι ο ΠΟΥ δεν θα συλλέγει τα προσωπικά δεδομένα των ατόμων μέσω αυτών των ψηφιακών διαβατηρίων – δηλώνοντας ότι τέτοιου είδους συλλογή δεδομένων “θα συνεχίσει να αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των κυβερνήσεων”.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus εκθείασε τη νέα συμφωνία:

“Με βάση το εξαιρετικά επιτυχημένο δίκτυο ψηφιακής πιστοποίησης της ΕΕ, ο ΠΟΥ στοχεύει να προσφέρει σε όλα τα κράτη μέλη του ΠΟΥ πρόσβαση σε ένα εργαλείο ψηφιακής υγείας ανοικτού κώδικα, το οποίο βασίζεται στις αρχές της ισότητας, της καινοτομίας, της διαφάνειας και της προστασίας των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής.

“Τα νέα ψηφιακά προϊόντα υγείας που αναπτύσσονται στοχεύουν στο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μπορούν να λαμβάνουν παντού ποιοτικές υπηρεσίες υγείας γρήγορα και πιο αποτελεσματικά”.

Ωστόσο, οι ειδικοί που μίλησαν στο The Defender, ανέφεραν ότι οι συνέπειες ενός τέτοιου συστήματος για την ανθρώπινη ελευθερία και την ελευθερία μετακίνησης εγείρουν ανησυχίες.

Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος James Roguski δήλωσε στο The Defender ότι ο ΠΟΥ δεν περιμένει την επιτυχή ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων προκειμένου να εφαρμόσει τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως ένα παγκόσμιο ψηφιακό διαβατήριο εμβολίων.

Ο ίδιος δήλωσε:

“Η ανακοίνωση του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την έναρξη της συνεργασίας τους για την ψηφιακή υγεία δεν αποτέλεσε έκπληξη. Μόλις πριν από ένα μήνα, ο ΠΟΥ είχε δημοσιεύσει στο παρασκήνιο, ότι εργαζόταν για τη “λειτουργικοποίηση” ακριβώς των ίδιων των πραγμάτων που ήταν υπό “διαπραγμάτευση”.

“Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα που δείχνει ξεκάθαρα ότι οι υπερ-μυστικές “διαπραγματεύσεις” σχετικά με το Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό (ΔΥΚ) είναι μια παρωδία”.

Michael Rectenwald, Ph.D., συγγραφέας του βιβλίου “Google Archipelago: The Digital Gulag and the Simulation of Freedom,” δήλωσε στο The Defender ότι, υπό το πρόσχημα της διατήρησης της ελευθερίας, ένα σύστημα ψηφιακού διαβατηρίου, “σημαίνει περιορισμούς στη μετακίνηση και τον τρόπο ζωής για τους ανεμβολίαστους και αναγκαστικό εμβολιασμό για τη συμμετοχή στη ζωή”.

Η ανακοίνωση της συνεργασίας ΠΟΥ-Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έλαβε χώρα μόλις λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της ετήσιας Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας (ΠΣΥ) του ΠΟΥ.

Παρόλο που η συνθήκη για την πανδημία και οι τροποποιήσεις του ΔΥΚ δεν οριστικοποιήθηκαν κατά τη φετινή σύνοδο, υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΟΥ προειδοποίησαν για τον κίνδυνο μιας μελλοντικής πανδημίας και εξάπλωσης μιας θανατηφόρας “ασθένειας Χ” και εξέφρασαν την ανάγκη “περιορισμού των προσωπικών ελευθεριών” κατά τη διάρκεια μιας μελλοντικής έκτακτης υγειονομικής ανάγκης.

Η ΕΕ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής των ψηφιακών διαβατηρίων εμβολίων, τα οποία ξεκίνησαν για πρώτη φορά για τα κράτη μέλη της στα τέλη του 2020 – ταυτόχρονα με την εισαγωγή των εμβολίων COVID-19 – με την ονομασία “Green Pass.” Η εμπειρία της ΕΕ με τα ψηφιακά διαβατήρια σημειώνεται στην ανακοίνωση της Δευτέρας, η οποία αναφέρει:

“Ένα από τα βασικά στοιχεία του έργου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της πανδημίας COVID-19 ήταν τα ψηφιακά πιστοποιητικά COVID-19. Για να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία εντός των συνόρων της, η ΕΕ καθιέρωσε γρήγορα διαλειτουργικά πιστοποιητικά COVID-19.

“Με βάση τεχνολογίες και πρότυπα ανοικτού κώδικα, επέτρεψαν επίσης τη σύνδεση με χώρες εκτός ΕΕ που εκδίδουν πιστοποιητικά… και έγινε η πιο ευρέως εφαρμοσμένη λύση σε όλο τον κόσμο”.

Ο Roguski δήλωσε στο The Defender ότι η ΕΕ ήταν επίσης μεταξύ των ισχυρότερων υποστηρικτών των διαβατηρίων εμβολίων κατά τη διάρκεια των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για τη “συνθήκη πανδημίας” του ΠΟΥ και των τροποποιήσεων των ΔΚΥ.

“Θέλουν πραγματικά το παγκόσμιο ψηφιακό πιστοποιητικό υγείας”, δήλωσε ο Roguski στο The Defender τον Μάρτιο. “Κατά κύριο λόγο, αυτό προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

“Τα διαβατήρια πανδημίας θανατική καταδίκη για εκατομμύρια ανθρώπους

Σύμφωνα με τον Roguski, η ΕΕ, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τις τροποποιήσεις του ΔΥΚ, κατέθεσε προτάσεις που επιδιώκουν να “‘ομαλοποιήσουν’ την εφαρμογή ενός παγκόσμιου ψηφιακού πιστοποιητικού υγείας”.

Η Τσεχική Δημοκρατία ζήτησε την έκδοση εντύπων εντοπισμού επιβατών “που να περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τον προορισμό του ταξιδιώτη”, κατά προτίμηση σε ψηφιακή μορφή, με σκοπό τον εντοπισμό επαφών.

Πρότειναν επίσης να εγκρίνει η Συνέλευση Υγείας του ΠΟΥ “σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας [ICAO] … και άλλους σχετικούς οργανισμούς, τις απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν τα έγγραφα σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή όσον αφορά τη διαλειτουργικότητα των τεχνολογικών πλατφόρμων, τις τεχνικές απαιτήσεις των εγγράφων υγείας, καθώς και διασφάλιση για μείωση του κινδύνου κατάχρησης και παραποίησης”.

Ο ΠΟΥ απαριθμεί τον ICAO ως επίσημα αναγνωρισμένο “ενδιαφερόμενο φορέα“.

Η Τσεχική Δημοκρατία και η ΕΕ πρότειναν τεκμηρίωση όχι μόνο για τον εμβολιασμό, αλλά και “πιστοποιητικά δοκιμών και πιστοποιητικά ανάκτησης” σε περιπτώσεις “όπου δεν έχει ακόμη διατεθεί εμβόλιο ή προφύλαξη για μια ασθένεια για την οποία έχει κηρυχθεί έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος “.

Τα σχέδια για το GDHCN του ΠΟΥ βρίσκονται στα σκαριά τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2021, όταν ο ΠΟΥ δημοσίευσε έγγραφο με τίτλο “Ψηφιακή τεκμηρίωση πιστοποιητικών COVID-19: κατάσταση εμβολιασμού: τεχνικές προδιαγραφές και οδηγίες εφαρμογής, 27 Αυγούστου 2021″

Το πλαίσιο του GDHCN μπήκε στην ημερήσια διάταξη της φετινής WHA, η οποία ανέφερε:

“Η Γραμματεία έχει αναπτύξει το SMART (Standards-based, Machine-readable, Adaptive, Requirements-based, and Testable / Οδηγίες βασισμένες σε πρότυπα, αναγνώσιμες από μηχανές, προσαρμοστικές, βασισμένες σε απαιτήσεις και ελεγχόμενες), για την ψηφιακή τεκμηρίωση των πιστοποιητικών COVID-19, οι οποίες περιλαμβάνουν συστάσεις σχετικά με τα δεδομένα, την ψηφιακή λειτουργικότητα, τη δεοντολογία και δομές εμπιστοσύνης που απαιτούνται για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας των μητρώων ανοσοποίησης και υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο”.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε επίσης την επιτυχή ολοκλήρωση μιας “τεχνική μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού παγκόσμιου δικτύου εμπιστοσύνης, η οποία εξέτασε την ικανότητα διαλειτουργικότητας του περιεχομένου υγείας και των δικτύων εμπιστοσύνης σε όλες τις υπάρχουσες περιφερειακές επιχειρήσεις”.

Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν συχνά επαινέσει τον εαυτό τους για την έναρξη του “πράσινου διαβατηρίου“, προβάλλοντας τον τρόπο με τον οποίο η ιδιωτική ζωή των ατόμων θα προστατεύεται από την εφαρμογή. Η εισαγωγή του “Green Pass” συνοδεύτηκε από δηλώσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, η οποία ζήτησε να γίνει “συζήτηση” σχετικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στην ΕΕ.

Μία από τις δηλωμένες προτεραιότητες της ΕΕ στο πλαίσιο του πενταετούς της σχεδίου 2019-2024 είναι η δημιουργία μιας “ψηφιακής ταυτότητας για όλους τους Ευρωπαίους” Δηλαδή, κάθε πολίτης και κάτοικος της ΕΕ θα έχει πρόσβαση σε ένα “προσωπικό ψηφιακό πορτοφόλι”, το οποίο θα περιλαμβάνει εθνικές ταυτότητες, πιστοποιητικά γέννησης, ιατρικά πιστοποιητικά και άδειες οδήγησης.

Αυτές οι προτάσεις και πρωτοβουλίες φαίνεται να ευθυγραμμίζονται στενά με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs), και ιδίως με τον στόχο 16.9, ο οποίος απαιτεί την παροχή ψηφιακής νομικής ταυτότητας για όλους, συμπεριλαμβανομένων των νεογέννητων, έως το 2030.

Ο Tedros δήλωσε ότι οι SDGs είναι “το βόρειο αστέρι μας”, απευθυνόμενος στο φετινό WHA.

Ο Rectenwald χαρακτήρισε τα “πανδημικά διαβατήρια” “θανατική καταδίκη για εκατομμύρια ανθρώπους”. Δήλωσε στην εφημερίδα The Defender:

“Παρά τις μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα εμβόλια ήταν θανατηφόρα και άχρηστα για τον περιορισμό των πανδημιών, ο ΠΟΥ προωθεί όλο και περισσότερο τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

“Τα διαβατήρια πανδημίας ισοδυναμούν με θανατική καταδίκη για εκατομμύρια ανθρώπους και κατάργηση των δικαιωμάτων για τους μη συμμορφούμενους. Ο ΠΟΥ πρέπει να εμποδιστεί πριν ολοκληρώσει την κατασκευή ενός παγκόσμιου ολοκληρωτικού συστήματος”.

Δημοσιεύθηκε αρχικά στο The Defender

Suggest a correction

Similar Posts