| |

Γονιδιακά τροποποιημένοι άνθρωποι; Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο εγκρίνει τη θεραπεία CRISPR για τη θεραπεία της νόσου του αίματος

Οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκριναν αυτή την εβδομάδα την πρώτη θεραπεία CRISPR για τη θεραπεία ανθρώπων και οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ενδέχεται να εγκρίνουν τη θεραπεία – σχεδιασμένη για τη θεραπεία αιματολογικών διαταραχών – από τον Δεκέμβριο. Εν τω μεταξύ, η αμερικανική εταιρεία που βρίσκεται πίσω από μια άλλη τεχνολογία CRISPR, την “επεξεργασία βάσης” (base-editing), ανέφερε μια επιτυχημένη αρχική μελέτη – παρά το γεγονός ότι 2 από τα 10 υποκείμενα παρουσίασαν καρδιακές προσβολές, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός συμμετέχοντα στη δοκιμή.

Οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκριναν την Πέμπτη μια θεραπεία που χρησιμοποιεί την τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR για τη θεραπεία δύο διαταραχών του αίματος. Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ είναι έτοιμες να εγκρίνουν την ίδια θεραπεία τον Δεκέμβριο.

Η θεραπεία exa-cel, η οποία φέρει την εμπορική ονομασία Casgevy, είναι η πρώτη παγκοσμίως θεραπεία CRISPR για ανθρώπους που εγκρίνεται για την αγορά.

Το CRISPR είναι μια τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας που λειτουργεί ως ένα “γενετικό ψαλίδι”, επιτρέποντας στους επιστήμονες να επεξεργάζονται τμήματα του DNA “κόβοντας” συγκεκριμένα τμήματά του και αντικαθιστώντας τα με νέα τμήματα. Το CRISPR, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά σε μια δημοσίευση του 2012, εξυμνήθηκε ως ένας φθηνός και εύκολος τρόπος επεξεργασίας γονιδίων.

Οι εφευρέτες του κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 2020. Τα τελευταία χρόνια, οι εφαρμογές στη γενετική τροποποίηση φυτών και η έρευνα για πιθανή χρήση στον άνθρωπο έχουν πολλαπλασιαστεί, καθώς η τεχνολογία έχει προωθηθεί ως πιθανή λύση σε προβλήματα που ξεκινούν από τις ασθένειες, την επισιτιστική ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή.

Όμως η έρευνα αυτή ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενη και έχει δημοσιευτεί μια μακρά σειρά εγγράφων που περιγράφουν λεπτομερώς τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις της επεξεργασίας γονιδίων CRISPR, η οποία έχει βρεθεί ότι παράγει πολλούς τύπους σοβαρών ανεπιθύμητων βλαβών στο DNA.

Το Casgevy έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία δύο παθήσεων του αίματος: της δρεπανοκυτταρικής νόσου και της β-θαλασσαιμίας. Η δρεπανοκυτταρική νόσος, επίσης γνωστή ως δρεπανοκυτταρική αναιμία, εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα αφρικανικής ή καραϊβικής καταγωγής. Μπορεί να προκαλέσει εξουθενωτικό πόνο.

Τα άτομα με β-θαλασσαιμία, η οποία μπορεί να προκαλέσει ήπια ή σοβαρή αναιμία, μπορεί να χρειάζονται τακτικές μεταγγίσεις αίματος.

Και οι δύο γενετικές παθήσεις προκαλούνται από σφάλματα στα γονίδια της αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης που επιτρέπει στα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο στο σώμα – και οι δύο παθήσεις μπορεί να αποβούν μοιραίες.

Η θεραπεία, που αναπτύχθηκε από τις Vertex Pharmaceuticals και CRISPR Therapeutics, εγκρίθηκε μετά από μια δοκιμή δρεπανοκυτταρικής νόσου που παρακολούθησε μόνο 29 από τους συνολικά 45 συμμετέχοντες για 16 μήνες. Είκοσι οκτώ από αυτούς που παρακολουθήθηκαν δεν είχαν καθόλου πόνο μετά από ένα χρόνο, ανέφερε το Nature.

Στην κλινική δοκιμή για τη β-θαλασσαιμία, 39 από τους 42 συμμετέχοντες στη δοκιμή δεν χρειάστηκαν μετάγγιση ερυθρών αιμοσφαιρίων για τουλάχιστον 12 μήνες μετά τη λήψη του Casgevy. Συνήθως χρειάζονται μεταγγίσεις αίματος κάθε τρεις έως πέντε εβδομάδες.

Πώς λειτουργεί η θεραπεία;

Και για τις δύο ασθένειες, η θεραπεία χορηγείται με τη λήψη βλαστικών κυττάρων που παράγουν αίμα από τον μυελό των οστών του ασθενούς και την επεξεργασία των γονιδίων με τη χρήση του CRISPR, επίσης γνωστού ως CRISPR/Cas9, που πήρε το όνομά του από την πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται για την “κοπή” του DNA.

Η τεχνολογία στοχεύει σε ένα γονίδιο που ονομάζεται BCL11A, το οποίο τυπικά διαταράσσει την παραγωγή ενός είδους αιμοσφαιρίνης που συνήθως παράγεται μόνο από τα έμβρυα.

Η Cas9 εντοπίζει το γονίδιο και “κόβει” τις αλυσίδες του DNA για να κάνει το γονίδιο να σταματήσει να λειτουργεί. Κατά τη διαδικασία, απελευθερώνει την παραγωγή εμβρυϊκής αιμοσφαιρίνης, η οποία δεν έχει τις ίδιες ανωμαλίες με την αιμοσφαιρίνη των ενηλίκων σε άτομα με αυτές τις διαταραχές του αίματος.

Πριν από τη θεραπεία, οι ασθενείς υποβάλλονται σε μια έντονη και επικίνδυνη θεραπεία που ονομάζεται “μυελοαφανιστική προετοιμασία“, η οποία προετοιμάζει το σώμα τους για να δεχτεί τα γονιδιακά τροποποιημένα κύτταρα. Τα γονιδιακά τροποποιημένα κύτταρα στη συνέχεια εγχέονται ξανά στο σώμα μετά την επεξεργασία τους. Οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να περάσουν μήνες στο νοσοκομείο πριν και μετά τη θεραπεία.

Η θεραπεία θα είναι πιθανότατα πολύ ακριβή – περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια – καθώς εισερχόμαστε στη λεγόμενη “εποχή των μονοσήμαντων γενετικών θεραπειών πολλών εκατομμυρίων δολαρίων“, αν και οι εταιρείες δεν έχουν κατονομάσει την τιμή.

‘Αρκεί μόνο ένα κύτταρο μέσα σε μεγάλη δεξαμενή επεξεργασμένων κυττάρων για να … προκαλέσει καρκίνο’

Παρόλο που τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης πανηγύρισαν για τις νέες θεραπείες με βάση το CRISPR, η επιστημονική έρευνα έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές γενετικές βλάβες.

Αυτό μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, όταν το κύτταρο αρχίζει να αυτοεπιδιορθώνεται μετά την αρχική κοπή με στόχο το CRISPR, ανεξάρτητα από το πόσο “ακριβής” μπορεί να είναι αυτή η κοπή.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι επεξεργασίες CRISPR που προορίζονται να εξουδετερώσουν τη λειτουργία ενός γονιδίου έχουν αποτύχει να το πράξουν. Αντ’ αυτού, έχουν προκαλέσει βλάβες στα γονίδια, προκαλώντας άγνωστες μεταλλάξεις.

Σε άλλες περιπτώσεις, το CRISPR πραγματοποίησε απροσδόκητα μεγάλες διαγραφές, προκαλώντας μεγαλύτερη γενετική βλάβη από ό,τι είχε θεωρηθεί προηγουμένως.

Ο Michael Antoniou, Ph.D., επικεφαλής της ομάδας Gene Expression & Therapy Group στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε στο The Defender:

“Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η γονιδιακή επεξεργασία CRISPR/Cas9 δεν είναι μόνο επιρρεπής σε γενετικές βλάβες εκτός στόχου, αλλά και σε ένα ευρύ φάσμα ακούσιων μεταλλάξεων ακόμη και στο προβλεπόμενο σημείο επεξεργασίας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία πολλαπλών γονιδίων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

“Είναι επομένως ζωτικής σημασίας οι υπεύθυνοι για τη χορήγηση της θεραπείας γονιδιακής επεξεργασίας να διεξάγουν αμερόληπτη ανάλυση του γονιδιώματος σε όλο το εύρος των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για δυνητικά επιζήμιες για τη ζωή μεταλλάξεις του DNA. Αυτό είναι απαραίτητο, καθώς αρκεί μόνο ένα κύτταρο μέσα στη μεγάλη δεξαμενή των επεξεργασμένων κυττάρων για να πάει στραβά και να προκαλέσει καρκίνο.”

Στις κλινικές δοκιμές δεν βρέθηκε καρκίνος σε κανένα από τα υποκείμενα, αλλά η ομάδα δοκιμών ήταν μικρή και οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν μόνο για 16 μήνες. Η Vertex δήλωσε ότι σχεδιάζει να παρακολουθήσει τα υποκείμενα των κλινικών δοκιμών για 15 χρόνια, αλλά δήλωσε στις ρυθμιστικές αρχές ότι “δεν είδε κανένα λόγο να κρατήσει τη θεραπεία πίσω”, ανέφεραν οι New York Times.

Ένα μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ο Alexis Komor, σημείωσε ότι πάντα μπορούν να υπάρξουν πρόσθετες μελέτες ασφαλείας και δεν έχει νόημα να “περιμένουμε την τελειότητα εις βάρος της προόδου.”

CRISPR για την υψηλή χοληστερόλη;  Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας βιοτεχνολογίας που αναπτύσσει τη θεραπεία ελπίζει ότι κάποια μέρα όλοι θα το λάβουν

Μια δεύτερη ιατρική θεραπεία CRISPR έγινε πρωτοσέλιδο αυτή την εβδομάδα, όταν ερευνητές ανέφεραν ότι 2 από τους 10 συμμετέχοντες έπαθαν καρδιακή προσβολή – και ένας από αυτούς πέθανε – στην πρώτη δοκιμή σε ανθρώπους που χρησιμοποίησε μια τεχνική που προέρχεται από το CRISPR, γνωστή ως “επεξεργασία βάσης”, για τη μείωση της χοληστερόλης.

Ωστόσο, η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε σε συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας την περασμένη Κυριακή, χαρακτηρίστηκε ως “μια πιθανή απόδειξη-ορόσημο” από το NPR και ως “υποσχόμενα αποτελέσματα” από το Nature και ως “επανάσταση” από το Science, επειδή μείωσε την ποσότητα της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή “κακής χοληστερόλης” στο αίμα των επιζώντων συμμετεχόντων στη δοκιμή έως και 55%.

Ο FDA χορήγησε έγκριση στην Verve Therapeutics, τη βιοτεχνολογική εταιρεία που βρίσκεται πίσω από τη θεραπεία, να εγγράψει ασθενείς στις ΗΠΑ για να συμμετάσχουν στην επόμενη φάση της μελέτης χωρίς αλλαγές στο πρωτόκολλο του φαρμάκου.

Οι επενδυτές ήταν πιο επιφυλακτικοί. Η τιμή της μετοχής της εταιρείας υποχώρησε κατά 37% κατά την προ-χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της δοκιμής.

Η θεραπεία ξαναγράφει τον γενετικό κώδικα στο εσωτερικό του σώματος, χρησιμοποιώντας μια μετάγγιση αίματος για την παροχή ενός επεξεργαστή βάσης που έχει σχεδιαστεί για να απενεργοποιήσει μια ηπατική πρωτεΐνη που ρυθμίζει την LDL.

Η Verve ανέφερε τα ενδιάμεσα αποτελέσματα μιας δοκιμής φάσης 1b για τη θεραπεία, που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νέα Ζηλανδία, στην ιστοσελίδα της και στη συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τη δοκιμή το επόμενο έτος στις ΗΠΑ.

“Η τεχνολογία αυτή προωθείται ως “υπερβολικά ακριβής“, αλλά αυτό δεν είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με τον John Fagan, Ph.D., επικεφαλής επιστήμονα και διευθύνοντα σύμβουλο του μη κερδοσκοπικού ανεξάρτητου εργαστηρίου Health Research Institute.

Ο Fagan δήλωσε στο The Defender:

“Η “γονιδιακή επεξεργασία” είναι “κατευθυνόμενη” με την έννοια ότι μπορεί να προγραμματιστεί για να κάνει συγκεκριμένες επιδιωκόμενες αλλαγές στο DNA, αλλά, μαζί με τις επιδιωκόμενες γονιδιακές τροποποιήσεις, συχνά συμβαίνουν ακούσιες “εκτός στόχου” επιδράσεις, οι οποίες μπορεί να είναι επιζήμιες για την υγεία και ακόμη και για την επιβίωση.”

Η Verve διεξήγαγε τη δοκιμή της σε άτομα με ετερόζυγη οικογενή υπερχοληστερολαιμία (HeFH), μια γενετική ασθένεια που προκαλεί υψηλά επίπεδα LDL από τη γέννηση. Ωστόσο, η Verve ελπίζει ότι η θεραπεία θα χρησιμοποιηθεί ως εφάπαξ εναλλακτική λύση στην καθημερινή χρήση στατινών από τα δεκάδες εκατομμύρια άτομα που έχουν διαγνωστεί με υψηλή χοληστερόλη.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Verve, Sekar Kathiresan, δήλωσε στο Science ότι ελπίζει ότι μια μέρα θα μπορούσε να χορηγηθεί σε ηλικιωμένους ενήλικες γενικότερα για την αποτροπή ασθενειών. “Στο μέλλον, ίσως να γίνετε 50 ετών και αυτό να είναι αυτό που παίρνετε και παρατείνει τη ζωή σας”, δήλωσε ο Kathiresan. “Αυτό είναι το απώτερο όραμα.”

Αλλά ο Fagan δήλωσε ότι, δεδομένων των σοβαρών κινδύνων για την υγεία που συνδέονται με αυτή την τεχνολογία, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για μια τέτοια πρόταση.

“Τέτοιες μέθοδοι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ως έσχατη λύση”, είπε.

Οι τεχνολογίες που βασίζονται στο CRISPR προωθούνται με ταχείς ρυθμούς “είναι επικίνδυνη ύβρις”

Η δοκιμή της Verve είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί μια θεραπεία επεξεργασίας βάσης σε ανθρώπους.

Το CRISPR λειτουργεί συνήθως με το να αποκόπτει και τις δύο αλυσίδες του DNA και να επιτρέπει στα κύτταρα να επιδιορθώσουν το σπάσιμο. Η επεξεργασία βάσης, που αναπτύχθηκε το 2016 από το εργαστήριο του David Liu στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Ινστιτούτο Broad, χρησιμοποιεί την τεχνολογία CRISPR για να μεταβάλει μεμονωμένες βάσεις στον γενετικό κώδικα χωρίς να σπάσει και τις δύο αλυσίδες του DNA – μια διαδικασία που οι προγραμματιστές λένε ότι είναι πιο ακριβής.

Αν και μερικές γονιδιακές θεραπείες CRISPR έχουν δοκιμαστεί απευθείας στο ανθρώπινο σώμα, η επεξεργασία βάσης δεν έχει δοκιμαστεί. Η πρώτη δοκιμή επεξεργασίας βάσης σε ανθρώπους νωρίτερα φέτος αφαίρεσε κύτταρα από το σώμα ενός κοριτσιού με λευχαιμία, τα επεξεργάστηκε σε εργαστήριο και στη συνέχεια τα τοποθέτησε ξανά στο σώμα της.

Αυτή η θεραπεία χορηγεί στους ανθρώπους απευθείας την αγωγή, η οποία έχει σχεδιαστεί για να απενεργοποιεί μόνιμα ένα γονίδιο στο ήπαρ που ονομάζεται PCSK9, το οποίο ελέγχει την LDL χοληστερόλη. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η Verve συμπεριέλαβε στη δοκιμή 10 άτομα με HeFH, η οποία επηρεάζει περίπου τρία εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Οι συμμετέχοντες είχαν στεφανιαία νόσο και έπαιρναν στατίνες.

Το Science εξήγησε πώς λειτουργεί η θεραπεία:

“Η θεραπεία της αποτελείται από αγγελιοφόρο RNA (mRNA) που δίνει εντολή στα κύτταρα να κατασκευάσουν τα πρωτεϊνικά συστατικά του γονιδιακού επεξεργαστή. Συσκευασμένο σε μικροσκοπικές μπάλες λίπους που ονομάζονται λιπιδικά νανοσωματίδια (LNPs) – που χρησιμοποιούνται επίσης στα εμβόλια mRNA COVID-19 – ταξιδεύει στο ήπαρ, όπου μια πρόσθετη αλυσίδα RNA που επίσης μεταφέρεται στα σωματίδια καθοδηγεί τον επεξεργαστή βάσης στο γονίδιο για το PCSK9.

“Ο συνδυασμός κάνει μια αλλαγή ενός ζεύγους βάσεων, ώστε τα κύτταρα να μπορούν να παράγουν μόνο μειωμένες, μη λειτουργικές εκδόσεις του ενζύμου.”

Αλλά ο J. Jay Couey, Ph.D., επιτελικός επιστήμονας της Children’s Health Defense, δήλωσε στο The Defender ότι τέτοιες μεθοδολογίες διαμόλυνσης με βάση τα LNP έχουν ένα “κρίσιμο ελάττωμα” που τις καθιστά επικίνδυνες και την οποία πολλοί ειδικοί, συμπεριλαμβανομένων των Dr. Sucharit Bhakdi, Michael Yeadon, Ph.D., και Byram Bridle, Ph.D., έχουν επισημάνει εδώ και χρόνια.

Ο Couey δήλωσε:

“Ένα εντυπωσιακό κοινό σημείο μεταξύ πολλών από αυτά τα παραδείγματα της τεχνολογίας CRISPR που προωθούνται με ταχείς ρυθμούς είναι η υπόθεση ότι τα LNP μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη “στόχευση” αυτών των mRNA σε συγκεκριμένα κύτταρα.

“Έχουμε δηλώσεις από τον εφευρέτη της τεχνολογίας LNP, Pieter Cullis, που παραδέχονται ανοιχτά ότι δεν μπορούν να στοχεύσουν τα LNP σε έναν συγκεκριμένο ιστό.

“Ως εκ τούτου, όπως και οι διαμολύνσεις με βάση τα LNP που ονομάστηκαν ερευνητικά εμβόλια για το SARS-CoV2, αυτές οι θεραπείες θα εξαπλωθούν σε όλο το σώμα σε τυχαίους ιστούς με μια σειρά πιθανών άγνωστων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων συνεπειών που σχετίζονται με τη διαμόλυνση τυχαίων κυττάρων σε όλο το σώμα.”

Έξι από τους 10 ασθενείς της μελέτης έλαβαν υποκλινικές δόσεις και δεν αναφέρθηκε μείωση των επιπέδων της LDL. Από τους τρεις που έλαβαν υψηλή δόση, δύο ασθενείς είχαν 39% και 48% μείωση των επιπέδων της LDL και ο ασθενής που έλαβε την υψηλότερη δόση είχε 55% μείωση της LDL που διήρκεσε έξι μήνες.

Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν συμπτώματα που έμοιαζαν με γρίπη μαζί με προσωρινή αύξηση των ηπατικών ενζύμων. Ένας ασθενής στην ομάδα της υποκλινικής δόσης πέθανε από καρδιακή προσβολή πέντε εβδομάδες μετά τη θεραπεία και ένας ασθενής που είχε κλινική δόση έπαθε καρδιακή προσβολή την επομένη της θεραπείας, αλλά επέζησε.

Από τα δύο άτομα που παρουσίασαν καρδιακά επεισόδια, η Verve ανέφερε ότι ένας ερευνητής και μια “ανεξάρτητη επιτροπή επανεξέτασης” κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος δεν σχετίζεται με τη θεραπεία και ότι η δεύτερη καρδιακή προσβολή, η οποία συνέβη την επομένη της θεραπείας, “ενδεχομένως σχετίζεται” με τη θεραπεία.

Η Verve σχεδιάζει να δοκιμάσει τη θεραπεία σε περίπου 40 ασθενείς, αλλά δήλωσε ότι θα εγγράψει “λιγότερο σοβαρούς ασθενείς” για να προσπαθήσει να μειώσει την εγγραφή ασθενών που είναι πιθανό να έχουν αυτό που αποκάλεσε “μη σχετιζόμενες επιπλοκές”, όπως η καρδιακή προσβολή και ο θάνατος.

“Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αναπτύξουμε έναν εντελώς νέο τρόπο για τη θεραπεία της καρδιακής νόσου”, δήλωσε ο Kathiresan στο NPR σε συνέντευξή του. “Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι. Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ότι μπορεί κανείς πραγματικά να ξαναγράψει ένα μόνο “γράμμα” του DNA στο ανθρώπινο ήπαρ και να έχει κλινικό αποτέλεσμα. Είμαστε λοιπόν ενθουσιασμένοι.”

Ο Couey βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. “Φάρμακα όπως αυτά προωθούνται με ταχείς ρυθμούς με βάση τη νέα και πολύ επικίνδυνη υπόθεση ότι η χρήση LNP που μεταφέρουν mRNA για τη μεταμόλυνση υγιών ανθρώπων έχει αποδειχθεί ασφαλής από τη χρήση τους ως αντιμέτρου κατά της πανδημίας.”

Αλλά αυτό δεν ισχύει, δήλωσε ο Couey.

“Η λεγόμενη επιτυχία της τεχνολογίας που αξίζει το βραβείο Νόμπελ στα εμβόλια COVID-19 – για τα οποία γνωρίζουμε πλέον ότι προκάλεσαν έναν συνεχώς διευρυνόμενο κατάλογο προβλημάτων, ενώ δεν παρείχαν ουσιαστικά οφέλη για την υγεία – λαμβάνεται ως απόδειξη ότι οποιοσδήποτε συνδυασμός LNP και mRNA είναι κατά βάση ασφαλής, παρά τις αποδείξεις για το αντίθετο.”

Και πρόσθεσε: “Αυτή η ψεύτικη φόρα χρησιμοποιείται για να επιταχυνθεί η γονιδιακή θεραπεία γενικότερα είναι μια επικίνδυνη ύβρις.”

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά από το The Defender

Suggest a correction

Similar Posts