| |

Критика на доклада с експертно становище на Комисията на ЕС относно радиочестотното излъчване от безжични технологии – авторите на доклада, подбрани от Комисията на ЕС, са известни с пристрастността си към нуждите на телекомуникационния бизнес

Снимка от rawpixel.com на Freepik

Две европейски неправителствени организации, специализирани в рисковете за здравето от радиочестотното излъчване (РЧВ), излъчвано от съвременните безжични технологии, публикуваха задълбочен критичен преглед на последния доклад на експертната група на Комисията на ЕС относно РЧВ. Експертният доклад на ЕС е силно пристрастен и изглежда предварително настроен да отхвърли рисковете за здравето под границите на ICNIRP (Международната комисия за защита от нейонизиращите лъчения) за максимално излагане на РЧВ. По този начин докладът на ЕС дава зелена светлина за приемането на границите на експозиция на ICNIRP за 2020 г., които позволяват РЧВ на нива, за които е доказано, че причиняват вредни ефекти, но са благоприятни за телекомуникационната индустрия.

През август 2022 г. Комисията на ЕС публикува проект на доклад със становище относно възможните рискове от излагане на радиочестотно излъчване (РЧВ), излъчвано от 5G, 4G, мобилни телефони, Wi-Fi и др. В този доклад със становище на SCHEER се препоръчва приемането на границите на ICNIRP за 2020 г., които, ако бъдат приети, ще позволят още по-вредни нива на РЧВ. Граничните стойности на ICNIRP защитават само от остри термични ефекти на РЧВ, които настъпват, когато излъчването е толкова интензивно, че предизвиква повишаване на температурата с един градус по Целзий в рамките на 30 минути от излагането. Границите на ICNIRP не защитават от дългосрочни или краткосрочни нетермични ефекти.

Граничните стойности на ICNIRP са важни за индустрията

Смята се, че по-ниски гранични стойности от тези, препоръчани от ICNIRP, оказват отрицателно въздействие върху телекомуникационната индустрия. Според водещ доставчик на инфраструктура за 5G ще стане трудно или невъзможно въвеждането на 5G, ако се прилагат 100 пъти по-ниски граници. Медицинските и научните експерти в областта обаче изискват много по-ниски гранични стойности, за да се предпазят от документираните вредни ефекти върху здравето от хронично излагане.

История на подбора на експерти, подкрепящи ICNIRP

Докладът за критичен преглед, изготвен от Съвета за безопасни телекомуникации, Дания, и Шведската фондация за радиационна защита, показва, че Комисията на ЕС има история на подбор само на про-ICNIRP експерти, като не допуска нито един представител от стотиците учени, представящи изобилието от научни доказателства за здравни ефекти под границите на ICNIRP.

Половината от осемте членове на работната група на SCHEER не са експерти в областта, а четирима експерти принадлежат към малък самореферентен кръг от привърженици на про-ICNIRP без риск, свързани с телекомите. Освен това експертите от работната група на SCHEER имат склонност да правят кръстосани препратки към други членове в рамките на затворен кръг от експерти, подкрепящи ICNIRP. Друг ясен признак за пристрастност е последователното изразяване на съмнение от страна на експертите по отношение на научните доказателства за вредни ефекти под границите на ICNIRP, като успоредно с това се приемат проучвания за липса на ефекти без съответна критика.

Фигура 1 от критичния доклад илюстрира затворения кръг от експерти, подкрепящи ICNIRP

Мнозинството от учените на терен не са съгласни с експертите на ЕС

258 учени (EMF-Scientist) съвместно настояват за по-ниски гранични стойности за експозиция на РЧВ поради нарастващия брой доказателства за вредни ефекти, които са доста под граничните стойности на ICNIRP. Освен това през октомври 2022 г. група от 16 водещи световни учени (ICBE-EMF) заключи, че граничните стойности на ICNIRP се основават на неверни и остарели допускания, не предпазват от известните вредни ефекти и следователно са вредни за общественото здраве.

Документирано е, че много ефекти се проявяват под границите на ICNIRP, но те са омаловажени в пристрастния доклад за становището на експертите на ЕС. Сред тях са отрицателни ефекти върху мозъка и нервната система, поведенчески ефекти, симптоми като главоболие, световъртеж и нарушения на съня, увреждане на ДНК, оксидативен стрес, вредни ефекти върху спермата и повишен риск от рак. Само по себе си образуването на реактивни оксидативни съединения (ROS) и произтичащият от това оксидативен стрес са доказани в повече от 200 научни статии.

Многобройните доказателства показват също така тежки последици за флората и фауната, по-специално за физиологията на растенията и насекомите, с потенциални опустошителни последици за биоразнообразието и екосистемата. SCHEER не изтъква необходимостта от преразглеждане на насоките, за да се включи защита на флората и фауната. Въздействието върху околната среда, като например въздействието върху птиците и насекомите, е напълно пренебрегнато в доклада за становището на SCHEER, въпреки че доказателствата потвърждават, че РЧВ вероятно допринася за кризата с биологичното разнообразие.

Вредни за човешкото здраве

Двете неправителствени организации заключават, че положителното отношение към насоките на ICNIRP 2020 е в полза на индустрията, но е в ущърб на човешкото здраве. Ако ICNIRP 2020 бъдат приети в Европа, ще позволят нива на експозиция, които са далеч над тези, за които е известно, че причиняват вредни ефекти. От друга страна, няма научни доказателства, които да потвърждават, че хроничното излагане на цялото тяло на хора на радиация от 5G и/или 4G базови станции при предложените от ICNIRP 2020 нива не причинява заболявания при хората и не вреди на околната среда.

Докладът на SCHEER нарушава принципите на оценката на риска, тъй като експертите са в конфликт на интереси. Следователно докладът е изключително пристрастен и не може да се използва като основа за вземане на решения относно нови гранични стойности на експозиция с цел предотвратяване на вредни последици за здравето и околната среда. Докладът трябва да бъде отхвърлен и да се извърши нова обективна научна оценка на рисковете за здравето и околната среда от излъчването на безжичните комуникации от компетентни експерти без конфликти на интереси и връзки с индустрията.

Неправителствените организации предлагат Европейската агенция за околната среда (ЕАОС) да сформира експертна група, свободна от икономически и политически интереси, която да извърши обективна научна оценка на рисковете за човешкото здраве и околната среда.

Източници

Критика на доклада със становище на SCHEER относно рисковете за здравето от радиочестотната радиация. Преглед на експертната група на ЕС и становище от август 2022 г. относно необходимостта от преразглеждане на максимално допустимите граници на експозиция на радиация от безжични комуникации, второ издание. 31 март, Съветът за безопасни телекомуникации (Дания) и Шведската фондация за радиационна защита.(Pdf)

Резюме на критиката на доклада със становище на SCHEER относно рисковете за здравето от радиочестотната радиация. Преглед на експертната група на ЕС и становище от август 2022 г. относно необходимостта от преразглеждане на максимално допустимите граници на експозиция на радиация от безжични комуникации, 2-ро издание. 31 март, Съветът за безопасни телекомуникации (Дания) и Шведската фондация за радиационна защита.(Pdf)

Европейска комисия: „За да се гарантира, че ще се справим с проблемите на радиосъобщенията, трябва да се погрижим за това: Становище на Научния комитет по здраве, околна среда и нововъзникващи рискове SCHEER относно необходимостта от преразглеждане на приложенията към Препоръка 1999/519/ЕО на Съвета и Директива 2013/35/ЕС с оглед на последните налични научни доказателства по отношение на радиочестотите (100 kHz – 300 GHz)(pdf)

Първоначално публикувано на Stralskyddsstiftelsen

Биография на автора:
MonaNilsson
Мона Нилсон е бивш журналист на свободна практика и автор на две книги за рисковете за здравето от мобилните телефони (на шведски език). Освен че документира научните открития и начина, по който радиацията вреди на хората, тя изследва и влиянието на телекомуникационната индустрия върху отношението на различни международни и правителствени агенции към рисковете за здравето и корупцията на науката.
Тя е и съавтор заедно с епидемиолога д-р Ленарт Хардел и др. през 2021 г. на критичен преглед на настоящите граници за максимално допустима експозиция от ICNIRP. Границите на ICNIRP се подкрепят от СЗО и ЕС на много страни по света, но са крайно недостатъчни за защита срещу известни рискове за здравето.
През 2012 г. тя е съосновател на Шведската фондация за радиационна защита, организация с нестопанска цел. Фондацията информира обществеността за рисковете за здравето и околната среда, свързани с излагането на електромагнитни полета и радиация от съвременните безжични технологии, и предоставя съвети за превенция. Тя работи за по-добра защита от вредни лъчения за населението и околната среда като цяло. Работата на Фондацията е научно обоснована.
Мона има бакалавърска степен от университета в Упсала.

Вибеке Фрьокьор Йенсен
Вибеке е ветеринарен лекар, доктор на науките, като преди това е работила повече от 20 години като университетски изследовател (до 2021 г.) и в този контекст е била назначен научен експерт за датските органи по храните, EFSA и EMA. От 2011 г. насам Вибеке е научен консултант по ЕМП в неправителствената организация Council for Rådet for helbredssikker-telekommunikation (на английски: The Council for Safe Telekommunication)
От 2022 г. насам Вибеке работи като старши ветеринарен консултант в Датския съвет по земеделие и храни

Henrik Eiriksson
Хенрик е IT-специалист с над 20-годишен опит в сектора на високите
технологии, като консултира големи компании в Дания. От
2000 г. Хенрик се занимава с изследвания в областта на електромагнитните полета и безопасността и
има дълбоки технически и исторически познания за това какво се е случило в
областта и кой кой е. Хенрик е и активен член на датската неправителствена организация
Council on Health-safe Telecommunications (Съвет за безопасни за здравето телекомуникации).

Suggest a correction

Подобни статии