| | | | |

Compensațiile de carbon sunt o „înșelătorie” – Iată de ce

Multe dintre cele mai mari companii din lume se bazează pe compensarea emisiilor de carbon pentru a-și atinge obiectivele de emisii „zero”. Cu toate acestea, investigațiile arată că mai mult de 90% din aceste compensații sunt probabil „credite fantomă” care permit corporațiilor să continue să polueze, pretinzând în același timp că își reduc amprenta de carbon.

Publicată în The Defender din 3 iunie 2024, original din The New Lede de Bill Walker

Apple prezintă cel mai nou model de Apple Watch ca fiind primul său produs „neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon” – fabricat cu „energie 100% curată” și „materiale reciclate și regenerabile” și expediat prin „moduri de transport cu emisii reduse de carbon” în loc de transport aerian.

Dar o privire atentă la specificațiile de mediu ale ceasului arată că reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în lanțul de fabricație și de aprovizionare nu merge decât până la un punct.

Mai mult de o cincime din economiile de emisii declarate sunt atribuite achiziționării de către Apple a așa-numitelor compensații climatice, inclusiv acțiuni într-un proiect de plantare de lemn de eucalipt în estul Paraguayului, departe de sediul său din Silicon Valley sau de fabricile sale din China.

Susținătorii proiectului spun că aceste compensații climatice pe care Apple le cumpără reflectă o reducere a emisiilor din estul Paraguayului provenite din creșterea vitelor, una dintre principalele surse de metan care încălzește planeta.

Dar grupurile pentru drepturile omului spun că acest proiect îi alungă pe țărani de pe pământurile lor pentru un câștig climatic real redus, deoarece majoritatea copacilor nou plantați vor fi recoltați rapid pentru produse de consum.

Apple este doar unul dintre numeroșii giganți corporativi care s-au angajat să își reducă emisiile la nivelul întregii companii la „zero net” până în 2030, alături de Google, Disney, Netflix și multe alte mărci.

Chiar și ExxonMobil, Shell, BP și Chevron – companiile petroliere multinaționale care sunt cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră în ultimul deceniu – spun că vor fi „net zero” până în 2050.

Potrivit organizației nonprofit Net Zero Tracker, peste 1.000 dintre cele mai mari companii din lume și-au declarat public obiective de zero emisii nete până la jumătatea secolului sau înainte.

Pentru a ajunge acolo, majoritatea intenționează să declare achizițiile de compensații climatice, cunoscute și sub numele de credite de carbon, drept reduceri de emisii.

Prin intermediul unor burse numite verificatori sau certificatori, companiile cumpără, vând și tranzacționează acțiuni în sisteme care promit reducerea emisiilor, compensând, se presupune, poluarea climatică pe care companiile nu pot sau nu vor să o elimine din propriile operațiuni.

Piața globală a compensațiilor este uriașă, cu o valoare de peste 2 miliarde de dolari și se preconizează că va crește la 10 miliarde de dolari sau mai mult până în 2030.

În conformitate cu standardele stabilite prin tratatul privind clima de la Paris din 2015, un credit de carbon reprezintă reducerea a 1 tonă metrică (aproximativ 1,1 tonă americană) de dioxid de carbon sau a potențialului echivalent de încălzire a climei al altor gaze cu efect de seră, cum ar fi metanul.

Prin intermediul unor programe numite cap-and-trade, multe autorități guvernamentale de reglementare din întreaga lume, inclusiv California Air Resources Board, permit poluatorilor reglementați să cumpere credite de carbon pentru a îndeplini o parte din reducerile de emisii impuse prin lege. Dar, la fel ca Apple, companiile pot cumpăra credite și în mod voluntar, pentru a-și susține afirmațiile de zero emisii nete.

Adevărul, bine documentat, este că multe compensații sunt lipsite de valoare, nereușind să ofere reducerile de emisii promise sau chiar provocând daune. Creditele pot fi vândute pentru reduceri care ar fi avut loc oricum, fără bani din partea cumpărătorilor de compensații.

Pentru critici, compensațiile sunt o spălare de bani: o înșelătorie care permite poluatorilor să continue să polueze, pretinzând în același timp că își reduc amprenta de carbon.

În ultimii ani, dezvăluiri de profil înalt ale industriei de compensare au scos la iveală afirmațiile false și corupția acestora.

Anul trecut, o investigație realizată de The Guardian și de săptămânalul german Die Zeit a constatat că peste 90% din creditele de conservare a pădurilor vândute de cea mai mare bursă de compensații din lume – Verra, care a verificat proiectul Apple din Paraguay – „sunt probabil „credite fantomă” și nu reprezintă reduceri reale ale emisiilor de carbon”

Bazându-se pe două studii academice care au examinat peste 50 de proiecte din Amazon, investigația a constatat că, deși Verra a certificat aproape 95 de milioane de credite, doar 5,5 milioane de credite au reprezentat reduceri reale ale emisiilor.

O investigație din 2013 a organizației nonprofit Corporate Accountability a constatat că 93% dintre certificatele voluntare de emisii de dioxid de carbon cumpărate de Chevron în perioada 2020-2022 „par a fi gunoaie”, iar cel puțin 40% dintre acestea sunt legate de acuzații privind „provocarea de daune comunităților și stimularea degradării ecosistemelor.”

Un proiect de construire a unui baraj hidroenergetic și a unui rezervor uriaș în Columbia a inundat peste 17.000 de hectare de pădure și terenuri cultivate și a strămutat mii de mici fermieri și pescari. Localnicii care se opun barajului au raportat amenințări, dispariții și chiar omoruri.

În prezent, un proiect de lege din cadrul legislativului californian are ca scop să țină în frâu „Vestul sălbatic” al pieței de compensare, în mare parte nereglementată.

Proiectul de lege 1036 al Senatului, introdus de senatoarea Monique Limón (D-Calif.), ar folosi legea statului privind publicitatea falsă pentru a amenda comercianții și bursele de compensații cu până la 500.000 de dolari pentru vânzarea către companiile californiene a unor credite de carbon care nu corespund pretențiilor lor.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senatul de stat la 16 mai cu o marjă mare de voturi și va fi analizat acum de Adunarea de stat.

„În acest moment nu există niciun acord asupra standardelor”, a declarat Limón pentru Politico. „Acest proiect de lege răspunde la faptul că consumatorii și-au pierdut încrederea într-o piață de compensare voluntară.”

Legea propusă ar fi prima de acest gen din SUA, însă viitorul său este incert: Anul trecut, guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a respins prin veto o versiune anterioară a proiectului de lege, invocând îngrijorarea că acesta ar putea „captura involuntar vânzătorii și verificatorii bine intenționați de compensații voluntare.”

Proiectul de lege al lui Limón s-ar alătura unei alte noi legi californiene care reglementează piața compensațiilor voluntare.

Proiectul de lege 1305 al Adunării, care a intrat în vigoare în ianuarie, impune vânzătorilor de credite să raporteze pe site-urile lor informații detaliate pentru a demonstra eficiența unui proiect. Aceasta cere cumpărătorilor de credite care fac declarații de „zero net” sau „carbon neutru” să raporteze detalii similare.

La 28 mai, administrația Biden a stabilit orientări voluntare, neaplicabile, pentru creditele de carbon de „înaltă calitate”.

„Pur și simplu, părțile interesate trebuie să fie sigure că un credit reprezintă cu adevărat o tonă de dioxid de carbon (sau echivalentul acesteia) redusă sau eliminată din atmosferă, dincolo de ceea ce s-ar fi întâmplat altfel”, au declarat secretarul Trezoreriei Janet Yellen și alți oficiali ai administrației într-o declarație comună.

Dar aceștia sunt pași mici. Barbara Haya, director al Berkeley Carbon Trading Project de la Universitatea din California, Berkeley, a declarat pentru The Guardian că, după ce a studiat compensațiile timp de 20 de ani, a ajuns să creadă că piața compensațiilor este „stricată.”

În loc să facă afirmații înșelătoare de tip „net zero”, companiile care doresc să demonstreze un angajament față de mediu ar trebui să se concentreze pe reducerea cât mai mult posibil a propriilor emisii – nu doar în lanțurile de aprovizionare și de producție „în amonte„, ci și din utilizarea și eliminarea „în aval” a produselor lor.

Este absurd ca Chevron să folosească compensații pentru a spune că „aspiră” la un nivel net zero până în 2050, în condițiile în care arderea benzinei și a altor combustibili fosili este responsabilă pentru marea majoritate a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Avem la dispoziție o fereastră scurtă de timp pentru a evita cele mai catastrofale efecte ale schimbărilor climatice, iar singura modalitate de a face acest lucru rapid este să nu mai ardem combustibili fosili.

Publicat inițial de The New Lede.

Punctele de vedere și opiniile exprimate în acest articol aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Children’s Health Defense.

Suggest a correction

Similar Posts