| | | |

1 στα 9 παιδιά διαγιγνώσκεται με ΔΕΠΥ, λέει το CDC – Αλλά γιατί;

Μια νέα μελέτη του CDC διαπίστωσε ότι το 11,4% των παιδιών ηλικίας 3-17 ετών στις ΗΠΑ έχουν διαγνωστεί κάποια στιγμή με ΔΕΠΥ – από 9,9% το 2016. Οι ειδικοί επέκριναν την ευρεία ομαλοποίηση των τάσεων και την απροθυμία των ερευνητών να κάνουν μια σύνδεση με την έκθεση σε χημικές ουσίες και τα επιβλαβή συστατικά των παιδικών εμβολίων.

Δημοσιεύθηκε στο The Defender 30 Μαΐου 2024 από τον John-Michael Dumais

Ένα στα εννέα παιδιά στις ΗΠΑ έχει διαγνωστεί με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ ) – αύξηση κατά περίπου 1 εκατομμύριο από το 2016 – σύμφωνα με νέα μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα στο Journal of Clinical Child & Adolescent Psychology, έδειξε ότι το 11,4% των παιδιών ηλικίας 3-17 ετών (7,1 εκατομμύρια) έχουν διαγνωστεί κάποια στιγμή με την πάθηση και το 10,5% (6,5 εκατομμύρια) ζουν σήμερα με ΔΕΠΥ.

Το 2016, το 9,9% των παιδιών κάποια στιγμή στη ζωή τους είχαν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ και μόνο το 8,9% των παιδιών ζούσαν με την πάθηση.

Με επικεφαλής την Melissa L. Danielson, MSPH του Εθνικού Κέντρου για τα εκ γενετής ελαττώματα και τις αναπτυξιακές αναπηρίες του CDC, η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από την Εθνική Έρευνα για την Υγεία των Παιδιών (NSCH) του 2022 για να υπολογίσει τις εκτιμήσεις της.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 45.169 παιδιά ηλικίας 3-17 ετών, εστιάζοντας στον επιπολασμό της “ποτέ διαγνωσμένης” και της “τρέχουσας ΔΕΠΥ”. Εξέτασαν επίσης τις διαφορές στον επιπολασμό σε διάφορες δημογραφικές υποομάδες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου, της φυλής, της εθνικότητας, του εισοδήματος του νοικοκυριού και του καθεστώτος ασφάλισης.

Οι συγγραφείς επεσήμαναν τον υψηλό επιπολασμό της μέτριας έως σοβαρής ΔΕΠΥ, τις συνυπάρχουσες διαταραχές ψυχικής υγείας και τα μη βέλτιστα ποσοστά θεραπείας.

Η μελέτη έρχεται καθώς η Σουηδία ανέφερε πρόσφατα μια έκρηξη των περιπτώσεων ΔΕΠΥ το 2022, με το 10,5% των αγοριών και το 6% των κοριτσιών να διαγιγνώσκονται με την πάθηση.

Η μελέτη δεν συνδέει τη ΔΕΠΥ με τα εμβόλια, τις τοξικές χημικές ουσίες

Απαντώντας στα ευρήματα της μελέτης, ο Dr. Paul Thomas, συγγραφέας του βιβλίου “The Vaccine-Friendly Plan” και συνιδρυτής του KidsFirst4Ever, δήλωσε στο The Defender ότι η μελέτη του για τα εμβολιασμένα-μη εμβολιασμένα έδειξε “μηδενική ΔΕΠΥ στα μη εμβολιασμένα σε σύγκριση με σημαντική ΔΕΠΥ στα μεταβλητά εμβολιασμένα.”

Ενώ οι επιστήμονες και οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας συχνά αναφέρουν τη γενετική προδιάθεση ως αιτιολογικό παράγοντα της ΔΕΠΥ, ο Thomas δήλωσε ότι η γενετική ευπάθεια σχετίζεται περισσότερο με την αυξημένη ευαισθησία σε τοξίνες όπως το ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη και το αλουμίνιο στα εμβόλια.

“Αυτό που κάποιοι μπορεί να αποκαλούν γενετικό είναι απλώς μια τοξική επίδραση των εκθέσεων στη μήτρα”, είπε, αναφέροντας τον πολυμορφισμό ενός νουκλεοτιδίου MTHFR που “μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα.”

Ο Paul δήλωσε ότι ο MTHFR επηρεάζει επίσης την ικανότητα κάποιου να παράγει αρκετή ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη, τους νευροδιαβιβαστές που θεωρείται ότι εμπλέκονται στην πνευματική εστίαση – ένα ζήτημα που βρίσκεται στην καρδιά της ΔΕΠΥ.

“Τα εμβόλια είναι μακράν η μεγαλύτερη πηγή τοξικότητας από αλουμίνιο”, είπε. “Οι μεγάλες δόσεις αλουμινίου παρακάμπτουν την επιθηλιακή επένδυση του εντέρου που μπορεί να απομακρύνει το 99,9% του [κανονικά] προσλαμβανόμενου αλουμινίου.”

Ο Brian Hooker, Ph.D., επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Children’s Health Defense και συν-συγγραφέας του βιβλίου “Vax-Unvax: Let the Science Speak“, επικαλέστηκε μια μελέτη που διεξήγαγε με τον Neil Miller το 2021, σύμφωνα με την οποία τα πλήρως εμβολιασμένα παιδιά είχαν 20,8 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με ΔΕΠΥ σε σύγκριση με τα αντίστοιχα παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Η μελέτη χρησιμοποίησε ένα εργαλείο βασισμένο σε έρευνα, αλλά όλες οι περιπτώσεις ΔΕΠΥ επαληθεύτηκαν με την αφαίρεση ιατρικών διαγραμμάτων, δήλωσε ο Hooker.

Ο Hooker δήλωσε στο The Defender:

“Είναι δύσκολο να περιοριστεί ένας μοναδικός μηχανισμός για τη σύνδεση μεταξύ της ΔΕΠΥ και των συστατικών των εμβολίων – αν και ο υδράργυρος και το αλουμίνιο είναι και τα δύο νευροτοξίνες.

“Αλλά η νευροφλεγμονή που εμφανίζεται ειδικά από τα εμβόλια της πρώιμης παιδικής ηλικίας δημιουργεί μια κατάσταση όπου τα ανοσοκύτταρα του εγκεφάλου [αστροκύτταρα και μικρογλοία] βρίσκονται σε μια συνεχή κατάσταση ανοσολογικής ενεργοποίησης, προκαλώντας βλάβες στους νευρώνες.”

Κύμα νέων μελετών συνδέει τη ΔΕΠΥ με τοξικές εκθέσεις

Σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε στις 24 Μαΐου στο περιοδικό Surgical Neurology International, ο Dr. Russell Blaylock, συνταξιούχος νευροχειρουργός, επέκτεινε τη θέση του Hooker.

Έδειξε ότι η έκθεση σε αλουμίνιο από τρόφιμα, χημικές εκθέσεις, φαρμακευτικά προϊόντα και εμβόλια προκαλεί ανοσοεξικτοξικότητα στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, με αποτέλεσμα νευροαναπτυξιακές και νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

“Ο μηχανισμός αυτός περιλαμβάνει την ενεργοποίηση του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος του εγκεφάλου, κυρίως της μικρογλοίας, των αστροκυττάρων και των μακροφάγων, με απελευθέρωση νευροτοξικών συγκεντρώσεων εξιτοτοξινών και προφλεγμονωδών κυτταροκινών, χημειοκινών και ανοσολογικών μεσολαβητών”, έγραψε ο Blaylock.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο στο Journal of Xenobiotics διαπίστωσε ότι η έκθεση των γονέων σε τοξικές χημικές ουσίες είχε ως αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΔΕΠΥ και αυτισμού στα παιδιά τους.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο στο Frontiers in Public Health διαπίστωσε ότι η προγεννητική και πρώιμη παιδική έκθεση σε πυρεθροειδή εντομοκτόνα σχετίζεται με αυξημένους κινδύνους ΔΕΠΥ, αυτισμού και ενδοκρινικών διαταραχών.

Τον Απρίλιο, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ πρότεινε την απαγόρευση του φυτοφαρμάκου acephate στην παραγωγή τροφίμων λόγω των δυσμενών επιπτώσεών του στην υγεία των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΠΥ και του αυτισμού.

Παρά αυτό το αυξανόμενο σύνολο στοιχείων, η μελέτη του CDC παρέλειψε να κάνει οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ του αυξημένου επιπολασμού της ΔΕΠΥ και του εμβολιασμού ή της έκθεσης σε τοξικές χημικές ουσίες.

Επιπολασμός των διαγνώσεων ΔΕΠΥ

Ο επιπολασμός των διαγνώσεων ΔΕΠΥ στη μελέτη του CDC ποικίλλει ανά ηλικιακή ομάδα, με το 2,4% των παιδιών ηλικίας 3-5 ετών, το 11,5% των παιδιών ηλικίας 6-11 ετών και το 15,5% των εφήβων ηλικίας 12-17 ετών να έχουν διαγνωστεί ποτέ.

Τα αγόρια ήταν πιο πιθανό να έχουν διάγνωση ΔΕΠΥ από ό,τι τα κορίτσια, με αναλογία επικράτησης 1,8:1 το 2022, μια μικρή μείωση από την αναλογία άνω του 2:1 που είχε αναφερθεί σε προηγούμενες μελέτες.

Η μελέτη διαπίστωσε υψηλότερες εκτιμήσεις των διαγνώσεων ΔΕΠΥ μεταξύ των μη ισπανόφωνων λευκών και των μη ισπανόφωνων μαύρων παιδιών σε σύγκριση με τα μη ισπανόφωνα παιδιά από την Ασία και την Ισπανία.

Οι διαγνώσεις ΔΕΠΥ ήταν πιο συχνές για τα παιδιά που ζουν σε νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα, τα παιδιά με δημόσια ασφάλιση υγείας και τα παιδιά που ζουν σε αγροτικές περιοχές.

Οι συγγραφείς εντόπισαν διάφορους παράγοντες που μπορεί να συνέβαλαν στην παρατηρούμενη αύξηση του επιπολασμού της ΔΕΠΥ, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης ευαισθητοποίησης των γονέων, των εκπαιδευτικών και των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τη διαταραχή.

Οι συγγραφείς πρότειναν επίσης ότι οι στρεσογόνοι παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19, όπως οι αλλαγές στη σχολική ρουτίνα και η αυξημένη κοινωνική απομόνωση, μπορεί να έχουν επιδεινώσει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ σε ορισμένα παιδιά, οδηγώντας σε περισσότερες διαγνώσεις.

Τον Ιανουάριο, μια έρευνα του JAMA Psychiatry ανέφερε ότι οι συνταγές για φάρμακα για τη ΔΕΠΥ αυξήθηκαν κατά 14% κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας COVID-19, κυρίως για νεαρούς ενήλικες και γυναίκες, οδηγώντας σε ελλείψεις φαρμάκων.

Η συγγραφέας για την υγεία των παιδιών Anne Dachel, απαντώντας στα ευρήματα της μελέτης και στις θεωρίες των συγγραφέων σχετικά με την αιτιώδη συνάφεια – τις οποίες επανέλαβαν ευρέως τα μέσα ενημέρωσης – έγραψε στο Substack της για την αυξανόμενη κανονικοποίηση τέτοιων καταστάσεων.

“Είμαστε τόσο συνηθισμένοι σε ανθρώπους με ΔΕΠΥ που το να ακούμε για περισσότερα παιδιά με διάγνωση δεν έχει σημασία. … Ακριβώς όπως ο αυτισμός, πρόκειται να χειροτερέψει. … Γιατί να μην συνεχίσει να αυξάνεται; Τι θα το σταματήσει; … Ανεξάρτητα από αυτό, δεν είναι μεγάλη σημασία. Υπάρχουν φάρμακα γι’ αυτό, ακόμη κι αν δεν έχουν ελεγχθεί πραγματικά για τις παρενέργειές τους.”

Περίπου 1 στα 7 παιδιά με ΔΕΠΥ διαγιγνώσκεται και με αυτισμό

Μεταξύ των παιδιών που ζουν με διάγνωση ΔΕΠΥ, η μελέτη διαπίστωσε ότι το 41,9% είχε ήπια ΔΕΠΥ, το 45,3% μέτρια ΔΕΠΥ και το 12,8% σοβαρή ΔΕΠΥ.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης υψηλό επιπολασμό συνυπαρχουσών ψυχικών, συμπεριφορικών και αναπτυξιακών διαταραχών μεταξύ των παιδιών. Σχεδόν το 80% είχε τουλάχιστον μία συνυπάρχουσα διαταραχή, με το 63,6% να έχει ψυχική, συναισθηματική ή συμπεριφορική διαταραχή και το 46,3% αναπτυξιακή, μαθησιακή ή γλωσσική διαταραχή.

Οι πιο συχνές συνυπάρχουσες ψυχικές ή συναισθηματικές διαταραχές ήταν προβλήματα συμπεριφοράς ή διαγωγής (44,1%) και προβλήματα άγχους (39,1%), ενώ οι πιο συχνές συνυπάρχουσες αναπτυξιακές, μαθησιακές ή γλωσσικές διαταραχές ήταν μαθησιακές δυσκολίες (36,5%) και αναπτυξιακές καθυστερήσεις (21,7%).

Περίπου 1 στα 7 παιδιά με ΔΕΠΥ (14,4%) είχε επίσης συνυπάρχουσα διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

1.9 εκατομμύρια παιδιά δεν λαμβάνουν καμία μορφή θεραπείας

Η μελέτη διερεύνησε την τρέχουσα κατάσταση της θεραπείας της ΔΕΠΥ μεταξύ των παιδιών στις ΗΠΑ, εστιάζοντας στη φαρμακευτική αγωγή και τις συμπεριφορικές παρεμβάσεις. Παρά τη διαθεσιμότητα αποτελεσματικών θεραπειών, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι πολλά παιδιά με ΔΕΠΥ μπορεί να μην λαμβάνουν τη βέλτιστη δυνατή φροντίδα.

Το 2022, το 53,6% των παιδιών με τρέχουσα ΔΕΠΥ, ή περίπου 3,4 εκατομμύρια παιδιά, έπαιρναν φάρμακα για τη ΔΕΠΥ – μια μείωση από το 62% που αναφέρθηκε στην NSCH του 2016.

Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν διάφορους λόγους για αυτή τη μείωση, συμπεριλαμβανομένων πιθανών διαταραχών στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και των αναφερόμενων ελλείψεων φαρμάκων για τη ΔΕΠΥ το 2022.

Τα ποσοστά συμπεριφορικής θεραπείας παρέμειναν σχετικά σταθερά, με το 44,4% των παιδιών με τρέχουσα ΔΕΠΥ να έχουν λάβει συμπεριφορική θεραπεία το τελευταίο έτος, σε σύγκριση με το 46,7% το 2016.

Ωστόσο, όταν εξετάστηκε ένας ευρύτερος ορισμός που περιλάμβανε οποιαδήποτε θεραπεία ή συμβουλευτική ψυχικής υγείας, το ποσοστό των παιδιών που έλαβαν συμπεριφορικές παρεμβάσεις αυξήθηκε στο 58,3%.

Περίπου το 30% των παιδιών με τρέχουσα ΔΕΠΥ – περίπου 1,9 εκατομμύρια – δεν έλαβαν ούτε φαρμακευτική ούτε συμπεριφορική θεραπεία για την κατάστασή τους.

Ο Dr. Max Wiznitzer, καθηγητής παιδιατρικής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve, δήλωσε στο NPR ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι “λιγότερα από τα μισά [ παιδιά με διάγνωση ΔΕΠΥ] λαμβάνουν συμπεριφορικές θεραπείες.”

Ο Wiznitzer υπογράμμισε την ανάγκη τόσο για φάρμακα για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της υπερκινητικότητας και της προσοχής όσο και για θεραπεία που θα διδάσκει στα παιδιά και τους γονείς τους στρατηγικές για το σπίτι και το σχολείο.

Μεθοδολογικοί περιορισμοί

Ενώ η μελέτη παρείχε πληροφορίες για την τρέχουσα κατάσταση του επιπολασμού και της θεραπείας της ΔΕΠΥ στις ΗΠΑ, υπήρχαν ορισμένοι μεθοδολογικοί περιορισμοί.

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα που αναφέρθηκαν από τους γονείς, τα οποία ενδέχεται να υπόκεινται σε σφάλματα ανάκλησης ή ανακρίβειες αναφοράς. Επίσης, οι ερωτήσεις για τη θεραπεία ήταν ευρείες και δεν έκαναν διάκριση μεταξύ τεκμηριωμένων παρεμβάσεων και άλλων τύπων θεραπειών.

Η έρευνα δεν κατέγραψε επίσης δεδομένα σχετικά με παρεμβάσεις στο σχολείο, οι οποίες είναι συνήθεις στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ.

Ένας άλλος περιορισμός ήταν το σχετικά χαμηλό ποσοστό ανταπόκρισης στην έρευνα, 39,1%, αν και οι συγγραφείς σημείωσαν ότι αυτό είναι παρόμοιο με τα προηγούμενα έτη και ότι εφαρμόστηκαν στατιστικοί συντελεστές στάθμισης για την προσαρμογή της μη ανταπόκρισης.

Ορισμένες δημογραφικές υποομάδες είχαν μικρά μεγέθη δείγματος, γεγονός που περιόρισε την αξιοπιστία ορισμένων εκτιμήσεων.

Suggest a correction

Similar Posts