| | |

Farmacevtski trg za zdravljenje avtizma se bo do leta 2030 več kot podvojil

Vir: Peter F. Mayer. 08. maj 2024

Izjemno povečanje števila cepljenj, ki jih zdaj vsiljujejo celo novorojenčkom, je povzročilo hitro povečanje števila motenj avtističnega spektra (MAS) pri nas in po svetu. Posledično raste tudi trg za zdravljenje imunskih in možganskih motenj, povezanih s to nevrološko in razvojno motnjo. Dvojna zmaga za farmacevtsko industrijo in njene lastnike.

Vsak 36. osemletni otrok ima danes motnjo avtistične motnje, eden od šestih otrok pa trpi zaradi razvojne oviranosti. Svetovni trg za zdravljenje motenj avtističnega spektra, ki je po ocenah podjetja za tržne raziskave Fortune Business Insights iz Pune (Indija) trenutno vreden približno 7,5 milijarde dolarjev, naj bi se do leta 2030 več kot podvojil in znašal nekaj več kot 13 milijard dolarjev. Trg je razdeljen na tri segmente: avtistična motnja, Aspergerjev sindrom in pervazivne razvojne motnje (PDD).

Te ocene so zelo konzervativne v primerjavi z ocenami podjetja Allied Market Research iz Portlanda v Oregonu, ki ocenjuje, da trg zdravljenja motenj avtističnega spektra danes znaša približno 30 milijard USD, do leta 2031 pa naj bi se povečal na 43,2 milijarde USD. Nekateri tržni raziskovalci domnevajo, da bi ta trg lahko bil “naslednji industrijski velikan”.

Po podatkih Fortune Business Insights :

Povečanje razširjenosti motenj avtističnega spektra (ASD) pozitivno vpliva na rast trga po vsem svetu, zaradi česar se povečuje povpraševanje po kliničnih raziskavah za učinkovito zdravljenje.

Ta stopnja razširjenosti bo skupaj z velikim številom neizpolnjenih potreb bolnikov na razvijajočih se trgih predvidoma močno povečala povpraševanje po novih in učinkovitih zdravilih in terapijah za zdravljenje motenj avtističnega spektra. Zato se pričakuje, da bo to povečanje povpraševanja spodbudilo rast trga.

Tako Fortune Business Insights kot Allied Market Research predvidevata, da bo Severna Amerika prevladovala na trgu zdravljenja motenj avtističnega spektra zaradi večjega števila “novih izdelkov” v tej regiji, razvitosti njene “infrastrukture zdravstvenega varstva” in njenih “glavnih igralcev”. Leta 2022 je Severna Amerika predstavljala približno 59-odstotni tržni delež.

Poleg tega je seveda v Severni Ameriki preprosto večje povpraševanje po zdravljenju in drugih storitvah, saj je stopnja avtizma v ZDA v primerjavi s številnimi drugimi državami bistveno višja. Medtem ko Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ocenjuje, da je povprečna stopnja avtizma v svetu ena na 100 otrok, je v Združenih državah Amerike in zahodni Evropi ena na 36 otrok in se še povečuje.

V napovedih so naslednja podjetja opredeljena kot 10 največjih ponudnikov zdravljenja avtističnih motenj v naslednjem desetletju:

  • AbbVie, Inc. iz Chicaga, Illinois
  • Axial Therapeutics, Inc. iz Woburna, Massachusetts
  • Bristol-Myers Squibb Co. s sedežem v Princetonu, New Jersey
  • Cognoa, Inc. s sedežem v Palo Altu v Kaliforniji
  • Curemark LLC s sedežem v mestu Rye, New York
  • dfusion, Inc. s sedežem v Scotts Valleyju v Kaliforniji
  • EarliTec Diagnostics, Inc. s sedežem v Decaturju v Georgii
  • Jazz Pharmaceuticals plc s sedežem na Irskem
  • Johnson & Johnson, Inc. s sedežem v New Brunswicku, New Jersey
  • Novartis AG iz Basla v Švici

Več biofarmacevtskih podjetij si prizadeva za razvoj terapij z zdravili, kot so stimulansi (kot sta Ritalin in Concerta), selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina (SSRI), antipsihotiki (kot sta aripiprazol in risperidon) in zdravila za spanje. Razpoložljive medikamentozne terapije lahko po navedbah zmanjšajo pogostost in intenzivnost ponavljajočega se vedenja, zmanjšajo anksioznost, razdražljivost, napade besa in agresivno vedenje ter izboljšajo očesni stik.

Vendar imajo vse te terapije z zdravili neželene učinke. Na primer, zdravila SSRI so povezana s povečanim tveganjem za samomorilne misli. Stimulansi lahko povzročijo zmanjšan apetit, povečano število ponavljajočih se gibov, bolečine v želodcu, glavobole, omotico, težave s spanjem ter nagnjenost k umiku od družine in drugih ljudi. Antipsihotiki lahko povzročijo povečan apetit, povečanje telesne teže, utrujenost ali zaspanost, slinjenje, povečan srčni utrip ter toge roke in noge ali nenadzorovane trzajoče gibe.

V osnovi gre pri farmacevtskih posegih vedno za isto stvar: zatiranje simptomov bolezni. Pojavijo se neželeni stranski učinki. Njihove simptome zatremo z zdravili. Pojavijo se neželeni stranski učinki… V primeru avtizma gre celo za to, da je ta posledica nepotrebnega cepljenja majhnih in malih otrok in s tem povzroča celo vrsto drugih bolezni.

Suggest a correction

Similar Posts