Гледайте: Робърт Ф. Кенеди младши е домакин на кръгла маса за политиката в областта на храните и земеделието, критикувайки „корумпираната система за производство на отрова, за която се преструват, че е храна“

В рамките на кръглата маса „Да съживим нашата храна, ферми и почва“ Робърт Ф. Кенеди младши, председател на организацията „Защита на детското здраве“ в отпуск, събра регенериращи фермери от САЩ, за да обсъдят какво не е наред с политиката на САЩ в областта на земеделието и как да я поправим.

Тази статия е публикувана първоначално от The Defender – уебсайт за новини и мнения на Children’s Health Defense.

Миналата седмица кандидатът за президент на Демократическата партия Робърт Ф. Кенеди-младши беше домакин на кръгла маса по въпросите на земеделието и храните с регенеративни фермери, посветени на изграждането на алтернативен модел на земеделие за САЩ.

Повече от 6000 зрители гледаха на живо как Бен Добсън, Гейл Фулър, Уил Харис, Реджиналдо Хаслет-Марокуин, Кери Хофшнайдер, Джон Кемпф, Боб Куин, Уейн Суонсън и Джудит Макгиъри споделят своите виждания за това как да се съживи американското земеделие с Кенеди, основател и председател в отпуск от организацията Children’s Health Defense (CHD).

Кенеди започна разговора, описвайки опита си в съдебните дела срещу компаниите от големите земеделски стопанства и в процеса на работа научава как корпорациите и политиците работят заедно за консолидиране на индустрията.

Чрез приемане на законодателство, което защитава фабричните ферми, манипулиране на програмите за субсидиране и създаване на ключови партньорства с индустриални фермери, компании като Smithfield започнаха да доминират в производството на свинско и пилешко месо и превърнаха останалите семейни фермери в „наемни работници на собствената си земя“ – каза Кенеди.

Ниските цени на Смитфийлд принуждават цялата индустрия да премине към същия модел.

Кенеди каза, че опитът му в борбата с Голямата агросектора го е накарал да потърси „другия край на спектъра“ с хора, „които създават истинска храна, здравословна храна и пълноценни общности, с които всички ние можем да се гордеем“.

Кенеди слушаше, водеше си бележки и задаваше въпроси, докато модератор на панела беше активистката за органична храна и режисьорка Елизабет Кучинич. Всеки от фермерите сподели предизвикателствата, успехите и поуките от работата си „за възстановяване на критичната жизнена система на нашия американски пейзаж и на общностите в него“.

„Какво очаквате, когато индустрията пише закона за земеделието?“

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор наскоро забрани използването на генетично модифицирана (ГМО) царевица в мексиканските тортили – действие, което може да намали вноса на ГМО царевица в Мексико от САЩ и да създаде търсене на царевица без ГМО.

Но вместо да подкрепи преминаването към немодифицирано земеделие, Министерството на земеделието на САЩ (USDA) на администрацията на Байдън изправя Мексико пред търговския съд, казва Бен Добсън от Hudson Carbon в Хъдсън Вали, Ню Йорк, като слага спирачки на пазар, който би могъл да подкрепи американските земеделски производители, стремящи се да се освободят от зависимостта от ГМО култури.

Различни системи за компенсиране на земеделските производители, каза Боб Куин, земеделски производител на биологично зърно от Монтана, ще бъдат от ключово значение за изграждането на различна земеделска система. Настоящата система възнаграждава високите добиви, а не отглеждането на здравословна среда, която осигурява просперитет на фермите.

Куин заяви, че зърнопроизводството в САЩ има две цели – по-високи добиви за фермерите и по-високодобивна пшеница, необходима на хлебопроизводителите. Затова фермерите преминаха към по-къси, по-високодобивни, третирани с глифозат пшеници с високо съдържание на глутен – а тази комбинация е трудна за преработване от организма, което често води до алергии и други заболявания.

Според него преходът към биологично наследство от зърнени култури може да реши проблема с тези алергии.

„Стигнах до заключението, че на фермерите трябва да се плаща за произведените хранителни вещества на акър, а не за килограми на акър“, каза Куин.

Реджиналдо Хаслет-Марокин, гватемалски агроном и собственик и основател на базираната в Минесота компания Regeneration Farms, заяви, че държавните институции и корпорациите, които контролират хранителната система, са инвестирали в модел, който „е довел до системен, проверим и количествено измерим начин за убиване на планетата в името на храната.“

„Храната е свещена“, каза Хаслет-Марукин. „Актът на хранене е духовен акт, а споделянето на храната и осигуряването на достъп до нея за всички трябва да бъде крайният резултат от една успешна земеделска система.“

В своята ферма той каза, че са намерили начини да използват съвременните научни постижения в областта на технологиите, „за да можем да включим естествения дизайн и най-ефективните начини за работа със земята“.

Гейл Фулър, семеен фермер от Канзас, предостави повече подробности за политиките, които опустошават фермерите и земята.

Например застраховането на посевите, според него, стимулира лошото управление. Обработката на почвата и пестицидите се смятат за „най-добри управленски практики“, така че фермерите, които използват алтернативни практики, са изложени на по-голям риск.

„Но какво очаквате“, попита той, „когато индустрията пише закона за земеделието?“

Според него едно от всеки четири деца в Канзас не е осигурено с храна. Храната, с която разполагат, всъщност е „с ниско качество на хранителните вещества, силно токсично, подобие на храна“.

Фулър се застъпи за прекратяване на монополите, които контролират селското стопанство, за прекратяване на заглушаването на учените и за прекратяване на субсидиите за разрушителни земеделски практики и за програми за опазване на околната среда, които не водят до нищо.

Той заяви, че политиците трябва да се заемат с въпросите: „Подобрихме ли храната? Подобрихме ли здравето? Подобрихме ли водата? Подобрихме ли благосъстоянието и качеството на живот на фермерите?“

Днешните земеделски производители са „обработвани от агробизнеса“

Четвърто поколение фермер Уил Харис от White Oak Pastures в Джорджия успешно преминава от индустриално към регенериращо стопанство, в което сега работят 160 души.

Той е постигнал това, като е възприел три принципа – „регенериращо управление на почвата, състрадателно хуманно отношение към животните и повторно обогатяване на тяхната обедняла селска общност“, казва той, предоставяйки надежден модел за други ферми.

Кери Хофшнайдер, говорейки в качеството си на фермер от Небраска и част от Graze Master Group, заяви, че в Небраска липсват ферми като тази на Харис. Регионът е изправен пред проблема с по-малкото ферми и ранчота, в които работят по-малко хора.

Проблемите с изчерпването на почвите и замърсяването на водите представляват сериозна финансова пречка за развитието на стопанствата, необходимо за преобразяването на обеднелите селски общности, каза тя, много от които са загубили последните си ресурси по време на земеделската криза през 80-те години на миналия век.

Джон Кемпф, който произхожда от земеделската традиция на амишите, каза, че след като е преминал от земеделие с пестициди към земеделие без тях, е научил, че подобно на хората растенията имат имунна система.

„Но за да може тази имунна система да функционира“, каза той, „тя трябва да бъде подкрепена с хранителна цялост и цялост на микробиома“, което позволява на растенията да се противопоставят на болести и насекоми.

Кемпф заяви, че днешната селскостопанска парадигма приема, че селското стопанство е „по своята същност екстрактивно“ – премахва хранителни вещества и изтощава почвите. Но според него това е вярно само за индустриалната система.

Селското стопанство може да се управлява така, че да се възстановява здравето на почвата и да се отглеждат растения със силна имунна система, която да предава имунитета си на хората и животните, които ги консумират, каза той. „И изведнъж можем да проведем легитимен разговор за отглеждането на храна като лекарство.“

Но това е почти невъзможно, каза той, защото днес фермерите са „управлявани от агробизнеса“.

„Ако наистина искаме да възстановим ландшафтите и да възстановим селското стопанство, основната част, която трябва да бъде възстановена, е … способността за стопанисване“, каза той. „Нуждаем се от повече хора, които се грижат за земята в ландшафта. В момента нямаме достатъчно такива.“

„Храната като храна“ – не като стока

Уейн Суонсън, собственик на семейната ферма Суонсън и консултант на малки ферми, говори за значението на развитието на локалните фермерски икономики и осигуряването на икономическа жизнеспособност на малките ферми.

Той каза, че ключът към този проект е да се образова обществеността, за да оцени земеделието, което не е непременно високодобивно или естетически красиво, а по-скоро цени взаимоотношенията и здравето на околната среда и общността.

Джудит Макгийри, фермер от Тексас, адвокат и основател на Farm and Ranch Freedom Alliance, обясни, че регулаторната рамка за земеделието в САЩ подкрепя само едромащабното добивно земеделие, като дава на малките и регенериращи се стопанства много малко възможности за изграждане на различна система.

(Технически затруднения прекъснаха презентацията на Макгреъри.)

Добсън заяви, че фермерите на кръглата маса са представлявали „храната като храна“, а не като стока.

Той каза, че разговорът за това как да се премине от агроиндустриалните техники, химическите вложения и генетично модифицираните култури към „възстановяване на критичната жизнена система на нашия американски пейзаж“ трябва да включва разговори за общностите, фермите и екосистемите, в които се намират – а също и за международните отношения.

Тъй като всеки фермер имаше само няколко минути за изказване по време на едночасовото събитие, Кенеди предложи да се срещнат отново в бъдеще, като разполагат с повече време, за да разработят предложения за преминаване на американските ферми към система, която дава приоритет на здравословните и питателни храни.

Той каза:

„Министерството на земеделието на САЩ беше създадено, за да защитава дребните фермери и да гарантира, че имаме пълноценни хранителни доставки, а вместо това се превърна в кукла на конци на химическата промишленост, на големите производители и на индустриалното земеделие.

„И прави точно обратното на това, за което е създадена. Дава ни отрова вместо храна и ние сме най-болната страна в света.

„Съществуват всички тези порочни стимули, които трябва да премахнем…

„Хранителните доставки се контролират от тези големи корпоративни интереси, които или ги контролират пряко чрез собствеността върху имотите, или ги контролират ефективно чрез … суровините и системите за субсидиране, които вкарват всички в тази корумпирана система за производство на отрова и преструване, че това е храна.“

Гледайте тук:

Понякога The Defender публикува съдържание, свързано с мисията на организацията с нестопанска цел Children’s Health Defense, в което са представени възгледите на г-н Кенеди по въпросите, които CHD и The Defender редовно отразяват. В съответствие с правилата на Федералната избирателна комисия това съдържание не представлява подкрепа за г-н Кенеди, който е в отпуск от CHD и се стреми към номинацията на Демократическата партия за президент на САЩ.

Тази статия е публикувана първоначално от The Defender – Children’s Health Defense’s News & Views Website под лиценза на Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0.

Гледайте свързано с темата:

Suggest a correction

Подобни статии