Finger scan
|

Η βιομετρική-ψηφιακή ταυτοποίηση όλων των πολιτών του κόσμου γίνεται πραγματικότητα

Μόλις έγινε γνωστό ότι χάκερς προσφέρουν προς πώληση τα στοιχεία ταυτότητας των περισσότερων Ινδών από τη μεγαλύτερη ψηφιακή βάση δεδομένων ταυτότητας στον κόσμο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν να εισαγάγουν κάτι παρόμοιο για τους Ευρωπαίους. Την ίδια στιγμή, η Ουάσινγκτον επαινεί την ουκρανική εκδοχή ως μοντέλο εξαγωγής και ο Μπιλ Γκέιτς θέλει να επιβάλει βιομετρική ψηφιακή ταυτοποίηση σε κάθε νεογέννητο παιδί στην Κένυα για όλη του τη ζωή.

Στις αρχές Οκτωβρίου, η εταιρεία ασφαλείας IT Resecurity ανακοίνωσε ότι χάκερς είχαν κλέψει τα βιομετρικά δεδομένα ταυτότητας περισσότερων από 800 εκατομμυρίων Ινδών από την κυβερνητική βάση δεδομένων Aadhaar και τα προσέφεραν προς πώληση. Η Resecurity απέκτησε 400.000 εγγραφές δεδομένων και επαλήθευσε τη γνησιότητά τους. Οι πληγέντες δεν είχαν ενημερωθεί για την κλοπή από τον άγνωστο οργανισμό του οποίου τα δεδομένα είχαν κλαπεί. Εκτός από τον αριθμό Aadhaar, τα αρχεία δεδομένων φέρονται να περιέχουν όνομα, όνομα πατέρα, διεύθυνση, αριθμό διαβατηρίου, ηλικία και φύλο.

Σύμφωνα με την Rescurity, οι δυνητικοί αγοραστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για να λεηλατήσουν τους ηλεκτρονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς των πληγέντων και να διαπράξουν απάτη με την επιστροφή φόρων εις βάρος τους.

Το περιστατικό δείχνει τα τεράστια προβλήματα για την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων που συνδέονται με μια τέτοια βάση δεδομένων, τα δεδομένα της οποίας χρησιμοποιούνται για κάθε πιθανό σκοπό ταυτοποίησης. Οι διαβεβαιώσεις ότι το σύστημα είναι ασφαλές αποδείχθηκαν κατάφωρα ψευδείς, και όχι για πρώτη φορά. Το επίπεδο ασφάλειας καθορίζεται από τις πλατφόρμες που έχουν πρόσβαση στα δεδομένα, οι οποίες διαθέτουν τη λιγότερη τεχνογνωσία και τον πιο πρόχειρο χειρισμό των δεδομένων. Σε αυτή την περίπτωση, η πύλη για την κλοπή δεδομένων είναι άγνωστη. Σε άλλες μεγάλες υποθέσεις φέτος, η πύλη υπήρχε η υποψία ότι ήταν η βάση δεδομένων του Ινδικού Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών(ICMR) για τεστ Covid, η οποία συνδέεται με τους αριθμούς Aadhaar όσων εξετάστηκαν, καθώς και μια βάση δεδομένων για τον εντοπισμό πελατών καρτοκινητής τηλεφωνίας, αντίστοιχα.

Εάν η ίδια βάση δεδομένων χρησιμοποιείται από μεγάλο αριθμό αρχών και παρόχων για κάθε είδους σκοπούς, ο κίνδυνος απώλειας δεδομένων αυξάνεται πολύ, αλλά και η ζημία για όσους επηρεάζονται. Εάν κλαπούν και τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για τη βιομετρική ταυτοποίηση, δηλαδή στην περίπτωση των δακτυλικών αποτυπωμάτων και των σαρώσεων ίριδας του Aadhaar, τίποτα δεν στέκεται εμπόδιο στη συνολική κλοπή ταυτότητας. Δεδομένου ότι οι συσκευές ανάγνωσης βιομετρικών δεδομένων χρησιμοποιούνται παντού για την επαλήθευση της ταυτότητας, οι εγκληματίες μπορούν να αποκτήσουν τα δεδομένα αυτά σχετικά εύκολα. Καθώς δεν μπορείτε να αλλάξετε τα βιομετρικά χαρακτηριστικά σας όπως έναν κωδικό πρόσβασης, αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό για τους επηρεαζόμενους.

Η ινδική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η εγγραφή στη βάση δεδομένων είναι εθελοντική. Ωστόσο, όλα τα είδη των κυβερνητικών υπηρεσιών απαιτούν εγγραφή και τόσοι πολλοί ιδιωτικοί πάροχοι χρησιμοποιούν το σύστημα που η μη εγγραφή σημαίνει αποκλεισμό από πολλές υπηρεσίες και κρατικές παροχές. .

Το Aadhaar της Ευρώπης ονομάζεται πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας

Εντελώς ατάραχοι από αυτά τα περιστατικά, τα οποία έμειναν σχεδόν αναπάντητα στην Ευρώπη, το Συμβούλιο της ΕΕ και το Κοινοβούλιο της ΕΕ ανακοίνωσαν στις 8 Νοεμβρίου ότι συμφώνησαν σε ένα σχέδιο που απαιτεί από όλες τις χώρες της ΕΕ να προσφέρουν πορτοφόλια ψηφιακής ταυτότητας σε ενιαία μορφή. Φυσικά, όπως και στην Ινδία, η χρήση τους θα είναι απολύτως εθελοντική για τους πολίτες και μόνο προς όφελός τους. Φυσικά, η βάση δεδομένων αυτή υπόσχεται να είναι 100% ασφαλής και να μην χρησιμοποιείται από τις αρχές για σκοπούς παρακολούθησης.

Ωστόσο, δεν έχει αναφερθεί κανένα κύμα δυσαρέσκειας για το γεγονός ότι οι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση σε μια τέτοια ελεγχόμενη από το κράτος ψηφιακή ταυτότητα. Η αλήθεια είναι ότι αυτό εισάγεται προς το συμφέρον των παγκοσμίως δραστηριοποιούμενων αμερικανικών εταιρειών, όπως η Microsoft και η Google, και της ατζέντας επιτήρησης της Ουάσιγκτον και των άλλων εμπλεκόμενων κυβερνήσεων. Θέλουν να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο σύστημα που θα συνδέει αναπόφευκτα όλους τους ανθρώπους με το ψηφιακό σύστημα που παρακολουθείται από υπολογιστή. Αυτό θα καταστήσει τελικά δυνατή την παρακολούθηση και τον έλεγχο όλων των δραστηριοτήτων οποιουδήποτε, οπουδήποτε.

Η ατζέντα αυτή καθοδηγείται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το Ίδρυμα Γκέιτς και το Ίδρυμα Ροκφέλερ, με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον και των διεθνών οργανισμών που ελέγχονται από την Ουάσιγκτον.

Με όλες αυτές τις κυβερνητικές βάσεις δεδομένων ταυτότητας στην Ινδία, την Ευρώπη και την Αφρική, γνωρίζουμε ή μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε ότι εμπλέκονται οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες πληροφορικής και ότι η NSA έχει πρόσβαση.

Η Diia της Ουκρανίας ως μοντέλο εξαγωγής, η Κένυα ως εισαγωγέας

Η Ουκρανία διαθέτει επίσης μια ευρέως χρησιμοποιούμενη κρατική βάση δεδομένων ταυτότητας με την ονομασία Diia, η οποία εισήχθη με την επίσημη υποστήριξη των ΗΠΑ. Όπως και το ινδικό μοντέλο, προσφέρεται σε άλλες χώρες προς μίμηση. Ο αρμόδιος υπουργός για την ψηφιοποίηση, Mykhailo Fedorov, είναι ένας από τους Νέους Παγκόσμιους Ηγέτες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Το περιοδικό Biometric Update αναφέρει:

“Περίπου το 70 τοις εκατό των πολιτών διαθέτει πλέον την ψηφιακή ταυτότητα, η οποία χρησιμοποιείται για την αποθήκευση βιομετρικών διαβατηρίων, φορολογικών ταυτοτήτων και αδειών οδήγησης, την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες – ακόμη και για την ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών: Οι χρήστες μπορούν να στείλουν τη γεωγραφική θέση εχθρικών αρμάτων μάχης μέσω της εφαρμογής. Το έργο Diia, το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την USAID, το Ίδρυμα Eurasia Foundation και εταίρους του ιδιωτικού τομέα, προσελκύει επίσης το ενδιαφέρον άλλων χωρών που μαθαίνουν από την εμπειρία της Ουκρανίας. (…) Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η USAID ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει χώρες-εταίρους που εμπνέονται από τη Diia.”

Παράλληλα, η Kenyan Post ανέφερε πρόσφατα:

“Το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς σύναψε συμφωνία με την κυβέρνηση της Κένυας για να παράσχει συμβουλές σχετικά με την προγραμματισμένη εξάπλωση του ψηφιακού εγγράφου ταυτοποίησης (ID) με την ονομασία Maisha Namba. Το Maisha Namba θα είναι η ταυτότητα τρίτης γενιάς με έναν μοναδικό αριθμό που θα αποδίδεται σε κάθε Κενυάτη κατά τη γέννηση και θα χρησιμοποιείται από τη γέννηση έως το θάνατο. “Ο ρόλος μας είναι πάντα συμβουλευτικός. Μπορούμε να συνδέσουμε την κυβέρνηση με βασικούς τεχνικούς εμπειρογνώμονες και εταίρους, αλλά είμαστε πολύ ενθαρρυμένοι από αυτό που βλέπουμε και από τη δέσμευση του Προέδρου”, δήλωσε σε τοπική εφημερίδα ο διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Mark Suzman. “Έχουμε μια σειρά από συγκεκριμένες επενδυτικές ενισχύσεις για την ψηφιακή ταυτότητα. Στην πραγματικότητα την παρέχουμε σε ευρύτερες πλατφόρμες.” Ο δισεκατομμυριούχος έχει συναντηθεί με τον Ρούτο σε μια σειρά συναντήσεων από τότε που ανέβηκε στην εξουσία, με τις περισσότερες από τις δεσμεύσεις να καλύπτονται από μυστικότητα.”

Οι βιομετρικές βάσεις δεδομένων ψηφιακής ταυτότητας εξάγονται σε πολλές άλλες χώρες με βάση το ινδικό μοντέλο. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται η Νιγηρία, η Αιθιοπία και το Καζακστάν, το Πακιστάν και η Ταϊλάνδη. Δεν θα αργήσει η ώρα που οι αμερικανικές υπηρεσίες θα μπορούν να παρακολουθούν από τους υπολογιστές τους στο Langley ή στο Fort Meade σχεδόν οποιονδήποτε στη γη (εκτός Κίνας). Όσοι βρίσκονται στην Κίνα θα παρακολουθούνται, φυσικά, ακόμη πιο στενά από τις κινεζικές αρχές.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στις 12 Νοεμβρίου 2023 από το MONEY AND MORE, Blog του Norbert Häring

Suggest a correction

Similar Posts