Glass Panels Exterior of the Microsoft Building
|

Από τον Οκτώβριο, η Microsoft θα ελέγχει ό,τι κάνετε στον Windows υπολογιστή σας

Από τις 30 Σεπτεμβρίου νέοι όροι και προϋποθέσεις θα ισχύουν για τους πελάτες της Microsoft . Εάν δεν τηρείτε έναν ασαφή κώδικα συμπεριφοράς κατά τη χρήση των προϊόντων της οιονεί μονοπωλιακής εταιρείας, ο λογαριασμός σας μπορεί να μπλοκαριστεί και να χάσετε την πρόσβαση σε όλες τις επί πληρωμή ή δωρεάν υπηρεσίες και τα δεδομένα σας που είναι αποθηκευμένα εκεί. Η προσφυγή είναι διαθέσιμη κατά διακριτική ευχέρεια μέσω της Microsoft.

Σύμφωνα με τη νέα “συμφωνία υπηρεσιών” της Microsoft ισχύουν τα εξής:

“Σοβαρές ή επανειλημμένες παραβιάσεις των πολιτικών μας, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων της πολιτικής μας σχετικά με την εκμετάλλευση παιδιών, και την κακοποίηση εικόνων, ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναστολή λογαριασμού. Μερικές φορές η αναστολή μπορεί να είναι μόνιμη. Σε περίπτωση μόνιμης αναστολής, ο κάτοχος του προφίλ που έχει ανασταλεί χάνει όλες τις άδειες χρήσης, τις συνδρομές, το χρόνο συμμετοχής και τα υπόλοιπα του λογαριασμού Microsoft. “

Θα έχετε τη δυνατότητα να ασκήσετε έφεση κατά του γεγονότος αυτού στη Microsoft. Πολλά από τα παραδείγματα απαγορευμένης συμπεριφοράς που αναφέρονται είναι εγκληματικές πράξεις, από την παιδική πορνογραφία μέχρι το ηλεκτρονικό “ψάρεμα” (phishing). Υπάρχουν όμως και όροι στον Κώδικα Συμπεριφοράς που μάθαμε ότι είναι εξαιρετικά ελαστικοί, όπως “ρητορική μίσους” και “προσβλητική”. Έχει γίνει συνήθεια να ονομάζεται ρητορική μίσους, αν κάποιος ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ή σε κάποιο πρόσωπο. Είναι επίσης σχετικά εύκολο να παραβιάσει κανείς την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων χωρίς να έχει εγκληματικές τάσεις.

Η Microsoft υπόσχεται να επιβάλλει αναλογικές κυρώσεις μόνο για σοβαρές και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις. Αλλά δεν βρήκα τίποτα στο σύνολο των κανόνων που να προσφέρει κάποια αξιόπιστη εγγύηση κατά της αυθαίρετης ποινικοποίησης των επικριτών των κυβερνήσεων και των αφηγήσεών τους από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Υπό την πίεση των κυβερνήσεων έχουν λογοκριθεί και μπλοκαριστεί σε υπερβολικό βαθμό με εντελώς αδιαφανή τρόπο, μερικές φορές για τα πιο μικρά ή ανύπαρκτα αδικήματα.

Πρόσκληση προς τις κυβερνήσεις

Οι πλατφόρμες έχουν δημιουργήσει ακόμη και ειδικές σελίδες για τις κυβερνήσεις, μέσω των οποίων αυτές μπορούν να διαβιβάζουν τα αιτήματά τους για λογοκρισία με προνομιακό τρόπο. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί με τη Microsoft στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας υπηρεσιών.

Αυτό είναι εξαιρετικά βολικό για τις κυβερνήσεις: Δεν χρειάζεται πλέον να αποδείξουν ποινικό παράπτωμα εναντίον ενός ανυπότακτου καλλιτέχνη ή συγγραφέα, αν θέλουν να τον φιμώσουν. Αρκεί να επισημάνουν στη Microsoft ότι μία από τις “ρήτρες ευελιξίας” της “συμφωνίας υπηρεσιών” φέρεται να έχει παραβιαστεί. Η δυνατότητα αυτή αναφέρεται μάλιστα ρητά στην ιστοσελίδα της Microsofts σχετικά με την επιβολή της νομοθεσίας:

“Αξιοποιούμε αναφορές από χρήστες, κυβερνήσεις και επισημάνσεις από έμπιστους χρήστες για να φέρουμε στην προσοχή μας πιθανές παραβιάσεις πολιτικής.”

Είναι σαφές ότι μια εταιρεία πρέπει να ανταποκρίνεται όταν μια κυβερνητική υπηρεσία επισημαίνει συνεχιζόμενη εγκληματική συμπεριφορά με τη χρήση των προϊόντων της. Αλλά γιατί μια εταιρεία θα πρέπει να καλεί ειδικά τις κυβερνήσεις και τις αρχές να την ειδοποιούν για παραβιάσεις των δικών της πολιτικών που υπερβαίνουν κατά πολύ αυτό το όριο;

Αυτό αποτελεί ανοιχτή πρόσκληση για κατάχρηση εξουσίας. Γιατί η Microsoft να τα βάλει με μια κυβέρνηση που κάνει κατάχρηση του προνομιακού της δικαιώματος να προτείνει λογοκρισία, γιατί να επιμένει σε μια διαφορετική αξιολόγηση σε μεμονωμένες περιπτώσεις; Μια κυβέρνηση, ειδικά μια ισχυρή κυβέρνηση, μπορεί να προκαλέσει πολύ περισσότερα προβλήματα στην εταιρεία από ό,τι ένας πελάτης με έναν άδικα μπλοκαρισμένο λογαριασμό.

Ως πρόσφατο παράδειγμα, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Rumble απάντησε αυστηρά στο βρετανικό κοινοβούλιο, από το οποίο είχε λάβει επιστολή με την οποία ρωτούσε αν και πότε θα πραγματοποιούσε απονομισματοποίηση για το περιεχόμενο του Ράσελ Μπραντ, του καλλιτέχνη που έχει ασκήσει επιρροή με την κριτική του στις κυβερνητικές πολιτικές. Ο Μπραντ αντιμετωπίζει κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση. Το Rumble υπενθύμισε στο κοινοβούλιο το τεκμήριο αθωότητας μέχρι την καταδίκη ως κεντρικό πυλώνα του κράτους δικαίου. (Απονομισματοποίηση σημαίνει ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί καμία διαφήμιση.) Το Tiktok και άλλοι φορείς εκμετάλλευσης ψηφιακών πλατφορμών έλαβαν επίσης την επιστολή από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Οι ασαφείς κανόνες ανοίγουν την πόρτα στην αυθαιρεσία

Ακόμη και η δημιουργία γυμνών εικόνων αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας υπηρεσιών της Microsoft. Ζωγραφική με γυμνό, γυμνή φωτογράφηση, εραστές που ποζάρουν ο ένας για τον άλλον, όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε αναστολή λογαριασμού. Σύμφωνα με τη διατύπωση, αρκεί απλώς να δημιουργήσετε ή να αποθηκεύσετε “προσβλητική” γλώσσα ή εικόνες, δεν χρειάζεται καν να τις διαδώσετε.

Δεν έχω βρει καμία δέσμευση από τη Microsoft που να εξηγεί και να δικαιολογεί τις κυρώσεις. Έτσι, η εταιρεία μπορεί να ενεργήσει όπως συνηθίζεται εδώ και αρκετό καιρό με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και τους παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών όπως το Paypal. Ένας λογαριασμός χρήστη απλά μπλοκάρεται με μια αναφορά σε απροσδιόριστες παραβιάσεις κανόνων και ο πελάτης αφήνεται να μαντέψει γιατί και πώς θα μπορούσε να αντιταχθεί καλύτερα. Θυμίζει τον Josef K. του Κάφκα, ο οποίος διώκεται και τιμωρείται από τις αρχές χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και του οποίου οι προσπάθειες να υπερασπιστεί τον εαυτό του δεν καταλήγουν πουθενά, καθώς δεν μπορεί να βρει τους εισαγγελείς ή τους δικαστές του.

Αυτοματοποιημένη ολική επιτήρηση

Στη σελίδα για τις “διαδικασίες επιβολής” μαθαίνει κανείς:

“Στη Microsoft, χρησιμοποιούμε έναν συνδυασμό αυτοματοποιημένης τεχνολογίας και εκπαιδευμένων ελεγκτών για να βρίσκουμε και να λαμβάνουμε μέτρα κατά οποιουδήποτε περιεχομένου ή συμπεριφοράς που παραβιάζει τους όρους και τις πολιτικές μας. (…) Χρησιμοποιούμε επίσης τεχνολογίες μηχανικής μάθησης, όπως ταξινομητές κειμένου, ταξινομητές εικόνας και τεχνικές ανίχνευσης “αποπλάνησης” (grooming), για να ανακαλύψουμε περιεχόμενο ή συμπεριφορά που κοινοποιείται μέσω των υπηρεσιών που φιλοξενεί η Microsoft για τους καταναλωτές και μπορεί να είναι παράνομο ή να παραβιάζει τις πολιτικές μας. Τέλος, αξιοποιούμε αναφορές από χρήστες, κυβερνήσεις και επισημάνσεις από έμπιστους χρήστες για να φέρουμε στην προσοχή μας πιθανές παραβιάσεις της πολιτικής.”

Πρόσφατα, εισαγγελείς στη Γερμανία ανέλαβαν δράση κατά καλλιτεχνών και συγγραφέων για δήθεν εξύμνηση του ναζισμού, παρόλο που είχαν παραθέσει φασιστικό και ναζιστικό λόγο και σύμβολα με εμφανώς επικριτικό τρόπο. Αν οι εισαγγελείς μπορούν να είναι τόσο ανόητοι, θέλουμε πραγματικά να εμπιστευτούμε μια τεχνητή νοημοσύνη και μερικούς κακοπληρωμένους συντονιστές στην Ινδία, να ταξινομήσουν σωστά αν κάποιος έχει δημιουργήσει κάποιο υποτιθέμενο μισητό περιεχόμενο για να διαδώσει μίσος ή με κριτικό ή σατιρικό τρόπο.

Συμπέρασμα

Καθώς η Microsoft κοσκινίζει συνεχώς όλα τα δεδομένα χρηστών που είναι αποθηκευμένα στο cloud της με αυτοματοποιημένο τρόπο, οι χρήστες εκτίθενται σε μια εξελιγμένη, σχεδόν ολοκληρωμένη υποδομή παρακολούθησης που εξελίσσεται συνεχώς με βάση τα τεράστια δεδομένα της. Στην πορεία θα γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη και αδιαφανής. Οι χρήστες δεν έχουν κανένα τρόπο να ελέγξουν τι αναζητούν οι αλγόριθμοι και τι μοτίβα συναρμολογούν και αποθηκεύουν. Για τις υπηρεσίες πληροφοριών και τις αρχές, μια τέτοια υποδομή επιτήρησης είναι εύκολος στόχος.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προσωπικά χρησιμοποιώ εδώ και πολύ καιρό ένα λειτουργικό σύστημα Linux και – από όσο γνωρίζω – κανένα προϊόν της Microsoft. Αν ήμουν πιο εξοικειωμένος με τους υπολογιστές, θα έδινα κάποιες οδηγίες. Αλλά με λίγες ερωτήσεις, οι περισσότεροι από εσάς θα μπορέσετε να βρείτε κάποιον που θα σας βοηθήσει να αποχαιρετήσετε τη Microsoft.

Δημοσιεύθηκε αρχικά από το Money and more

Suggest a correction

Similar Posts