|

Παρακολουθήστε: “Οι μητέρες πρέπει να αντισταθούν”: Επιστήμονας προειδοποιεί κατά του εμβολίου RSV σε νεογέννητα

Η Γαλλίδα επιστήμονας και συγγραφέας Hélène Banoun, Ph.D., συμμετείχε στην εκπομπή “The Defender In-Depth” αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει τι δείχνουν τα δεδομένα σχετικά με τα σήματα ασφαλείας που σχετίζονται με τα μονοκλωνικά αντισώματα που χορηγούνται στα νεογέννητα για την πρόληψη του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού ή RSV.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα χορηγήσει 230.000 επιπλέον δόσεις του Beyfortus, ενός μονοκλωνικού αντισώματος που παράγεται από τους γίγαντες της Big Pharma AstraZeneca και Sanofi και χορηγείται σε νεογνά για την πρόληψη του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV). Οι πρόσθετες δόσεις επρόκειτο να διατεθούν αυτόν τον μήνα.

Τo Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνέστησe το Beyfortus τον Αύγουστο του 2023. Το φάρμακο προσφέρεται ως “μονοδοσικό εμβόλιο για τα βρέφη που γεννιούνται λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου RSV και για τα βρέφη ηλικίας μικρότερης των 8 μηνών πριν από την έναρξη της περιόδου”, καθώς και για ορισμένα βρέφη υψηλού κινδύνου ηλικίας 8 έως 19 μηνών.

Όμως, καθώς ο Λευκός Οίκος ενισχύει την εκστρατεία του για την προώθηση της χρήσης του Beyfortus και τα μέσα ενημέρωσης προειδοποιούν για μια “τριπλή επιδημία” αναπνευστικών ασθενειών – συμπεριλαμβανομένου του RSV – αυτόν τον χειμώνα, ανεξάρτητοι Γάλλοι ερευνητές προειδοποίησαν για πιθανά σήματα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων θανάτων και ανεπιθύμητων ενεργειών, σε βρέφη, που συμπίπτουν με την κυκλοφορία του Beyfortus.

Η Γαλλίδα επιστήμονας και συγγραφέας Hélène Banoun, Ph.D., είναι ένας από τους επιστήμονες που προειδοποιούν για τα σήματα ασφαλείας. Συμμετείχε στην εκπομπή “The Defender In-Depth” αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει τα ευρήματά της και τους κινδύνους που συνδέονται με τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε βρέφη.

“Στατιστικά απίθανη αύξηση” στους βρεφικούς θανάτους μετά την κυκλοφορία του Beyfortus

Η Banoun, μαζί με την ανεξάρτητη Γαλλίδα στατιστικολόγο Christine Mackoi, ανέλυσαν στοιχεία από τις γαλλικές αρχές δημόσιας υγείας.

“Τα γαλλικά δεδομένα για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο δείχνουν μια πολύ σημαντική αύξηση των θανάτων νεογνών μεταξύ δύο και έξι ημερών ζωής”, δήλωσε η Banoun στην εκπομπή “The Defender In-Depth”.

Η Banoun δήλωσε:

“Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2023, αυτός ο μέσος όρος ξεπερνιέται κατά 50%. Αυτό αντιστοιχεί στην εκστρατεία για την ένεση των νεογέννητων στα μαιευτήρια που ξεκίνησε [στη Γαλλία] στις 15 Σεπτεμβρίου [2023]… αυτή η στατιστικά απίθανη αύξηση των νεογνών συμπίπτει με την χρήση του Beyfortus στα γαλλικά νοσοκομεία και στα μαιευτήρια”.

Η Banoun δήλωσε προηγουμένως στο The Defender ότι τουλάχιστον 200.000 νεογέννητα μωρά στη Γαλλία έλαβαν το Beyfortus από τις 15 Σεπτεμβρίου 2023, με 54 θανάτους να καταγράφονται σε 55.489 γεννήσεις στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο και 61 θανάτους σε 57.940 γεννήσεις τον Οκτώβριο.

Και οι δύο αριθμοί υπερέβησαν σε στατιστικά σημαντικό βαθμό τα ιστορικά ποσοστά θνησιμότητας για τους μήνες αυτούς.

Υψηλός αριθμός ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με το Beyfortus

Εκτός από το υψηλότερο από το αναμενόμενο επίπεδο βρεφικών θανάτων, η Banoun δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου καταγράφηκε σημαντικός αριθμός ανεπιθύμητων ενεργειών που συνδέονται με τη χορήγηση του Beyfortus.

“Βλέπουμε στο EudraVigilance, την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων για τις ανεπιθύμητες ενέργειες, ότι οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες [από το Beyfortus] είναι λοιμώξεις και ιδιαίτερα βρογχιολίτιδα και δερματικές αντιδράσεις, αλλεργικές αντιδράσεις”, δήλωσε, σημειώνοντας ότι αυτό ταιριάζει με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών για το φάρμακο.

“Είναι πολύ περίεργο για ένα προϊόν που σχεδιάστηκε για να καταπολεμήσει την αναπνευστική νόσο [να προκαλεί] σε μωρά αναπνευστική νόσο”, είπε. “Το ίδιο ισχύει και για τη βάση δεδομένων του ΠΟΥ [Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας]. Έχουμε το ίδιο πλεόνασμα βρογχιολίτιδας”.

Σύμφωνα με τη Banoun, δεν υπάρχουν άλλοι πιθανοί παράγοντες που μπορούν να εξηγήσουν αυτόν τον υψηλό αριθμό θανάτων και ανεπιθύμητων ενεργειών.

“Αυτό το προϊόν δεν λειτουργεί”

Η Banoun δήλωσε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι γνωστό ότι προκαλούν δυνητικά σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν αυτές οι θεραπείες μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσουν τις αναπνευστικές ασθένειες.

“Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που παρασκευάζονται σε εργαστήρια και δρουν όπως τα φυσικά αντισώματα στο σώμα μας”, δήλωσε η Banoun. “Αναζητούν αντιγόνα … και συνδέονται με το αντιγόνο προκειμένου να το καταστρέψουν, αλλά μερικές φορές βλέπουμε ότι ενισχύουν την είσοδο του ιού στο κύτταρο”.

“Ορισμένα μονοκλωνικά αντισώματα αυξάνουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιακών προσβολών”, πρόσθεσε η Banoun. “Επίσης [προκαλούν] προβλήματα στους πνεύμονες. Ορισμένα συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο φλεγμονώδους πνευμονοπάθειας και υπάρχουν επίσης πολλά δερματικά προβλήματα.

Είπε ότι αυτό ταιριάζει με το προφίλ των ανεπιθύμητων ενεργειών μετά τη χορήγηση του Beyfortus.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα μονοκλωνικά αντισώματα “δρουν ως μοριακή γέφυρα μεταξύ του ιού και του υποδοχέα, που ονομάζεται υποδοχέας Fc“, δήλωσε η Banoun. “Προσδένεται στον … υποδοχέα του τμήματος Fc στο κύτταρο του μωρού και μπορεί να ενισχύσει την είσοδο του ιού στο κύτταρο” – ένα φαινόμενο γνωστό ως ενίσχυση εξαρτώμενη από το αντίσωμα.

Η Banoun δήλωσε ότι, στο Beyfortus, το θραύσμα Fc έχει τροποποιηθεί, “για να αυξήσει τη διάρκεια ζωής του”, προσθέτοντας ότι “ίσως αυτός είναι ο μηχανισμός της αύξησης της νόσου”.

Σύμφωνα με τη Banoun, πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει μια μέτρια -στην καλύτερη περίπτωση- μείωση των σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων και των νοσηλειών σε σχέση με το Beyfortus.

“Αυτό το προϊόν δεν λειτουργεί”, δήλωσε η Banoun. “[Δεν] μείωσε τον κίνδυνο νοσηλειών. Επομένως, δεν είναι χρήσιμο”.

Το Beyfortus δεν έχει δοκιμαστεί σε νεογέννητα

Η Banoun σημείωσε επίσης ότι ενώ το Beyfortus χορηγείται σε νεογέννητα, δοκιμάστηκε μόνο σε μεγαλύτερα μωρά σε κλινικές δοκιμές – κατά τη διάρκεια των οποίων πέθαναν αρκετά μωρά που έλαβαν το φάρμακο.

“Αν εξετάσουμε τις μελέτες με τελειόμηνα μωρά, όλοι οι θάνατοι που παρατηρήθηκαν είναι στην ομάδα που έλαβε θεραπεία και κανένας θάνατος δεν παρατηρήθηκε στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου”, είπε. “Βλέπουμε επίσης ότι στις κλινικές μελέτες … δεν έχουν χορηγηθεί ενέσεις σε νεογέννητα … σε μια μελέτη όπου υπήρξαν έξι θάνατοι μωρών, περιγράφουν τα στοιχεία των νεκρών μωρών και βλέπουμε ότι δεν ήταν νεογέννητα”.

Παρ’ όλα αυτά, οι “fact-checkers” αμφισβήτησαν τα στοιχεία που υποδεικνύουν τους θανάτους μωρών που συμμετείχαν στις δοκιμές του Beyfortus, για το οποίο η Banoun δήλωσε: “Οι “fact-checkers” δεν διάβασαν τις κλινικές δοκιμές”.

Οι μητέρες πρέπει να αντισταθούν

Οικονομικά συμφέροντα υποστηρίζουν την προώθηση του Beyfortus, δήλωσε η Banoun.

“Η αγορά για την πρόληψη της βρογχίτιδας θα … αντιπροσωπεύει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια για τους φαρμακευτικούς κολοσσούς”, είπε. “Οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν τεράστια πρόστιμα για τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων, όπως, για παράδειγμα, το Vioxx… και ελπίζουν να πληρώσουν αυτά τα πρόστιμα με τα κέρδη που θα βγάλουν με τα εμβόλια ή [φάρμακα όπως] το Beyfortus”.

Αυτά τα οικονομικά συμφέροντα, με τη σειρά τους, υποστηρίζονται από ένα πλέγμα ισχυρών συμφερόντων, τα οποία, σύμφωνα με τη Banoun, είναι αντιπροσωπευτικά της έννοιας της βιοπολιτικής – την οποία περιέγραψε ως “μια έννοια που θεωρητικοποιήθηκε από τον Γάλλο φιλόσοφο Michel Foucault για να εξηγήσει πώς ασκείται η εξουσία πάνω στους ανθρώπινους πληθυσμούς, όχι πλέον μόνο στο πλαίσιο των κρατικών εδαφών”.

“Σε παγκόσμιο επίπεδο, η βιοπολιτική τείνει να επιβάλλει πρότυπα υγείας σε όλους τους ανθρώπινους πληθυσμούς και βασίζεται όλο και περισσότερο στον εμβολιασμό ως εναλλακτική λύση στη φροντίδα”, δήλωσε η Banoun. “Ο εμβολιασμός έχει μετατραπεί σε μια επιστημονική ιδεολογία που υποστηρίζεται από τη βιοεξουσία, χωρίς να υπάρχει σταθερό επιστημονικό σώμα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του”.

Η Banoun συνέστησε στις μέλλουσες μητέρες να αρνηθούν τον Beyfortus για τα μωρά τους.

“Συνιστάται μόνο – δεν είναι υποχρεωτικό, οπότε οι μητέρες πρέπει να αντισταθούν”, είπε.

Παρακολουθήστε την εκπομπή “The Defender In-Depth” αυτής της εβδομάδας:

Ακούστε αυτό το επεισόδιο στο Spotify.

Suggest a correction

Similar Posts