| |

Ο θάνατος 12χρονου αγοριού στη Γαλλία μετά τον εμβολιασμό κατά του HPV πυροδοτεί έρευνα για την ασφάλεια του Gardasil και τις εκστρατείες εμβολιασμού στα σχολεία

Οι Γάλλοι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα για τον θάνατο ενός 12χρονου αγοριού, το οποίο κατέρρευσε λίγα λεπτά αφότου έλαβε το εμβόλιο Gardasil για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) σε σχολικό περιβάλλον και στη συνέχεια πέθανε από τραύμα στο κεφάλι, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Το αγόρι, που αναφέρεται στις ειδήσεις ως Elouan, φοιτούσε στο Saint-Dominique College, ένα ιδιωτικό σχολείο στο Saint-Herblain, κοντά στη Νάντη. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ένιωσε “αδιαθεσία” 15 λεπτά μετά τον εμβολιασμό και υπέστη “βαριά πτώση.”

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde ανέφερε ότι ο εμβολιασμός έγινε στις 19 Οκτωβρίου στο πλαίσιο μιας πανεθνικής εκστρατείας που προτρέπει σε εμβολιασμό κατά του ιού HPV στα γαλλικά σχολεία για μαθητές 11-14 ετών.

Μετά τον τραυματισμό του, ο Elouan μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νάντης, αλλά η κατάστασή του επιδεινώθηκε και πέθανε στις 27 Οκτωβρίου.

Η Le Monde, επικαλούμενη την Περιφερειακή Αρχή Υγείας της Pays de la Loire (ARS), ανέφερε ότι ο Elouan “έπεσε βαριά στο πάτωμα”, με το πίσω μέρος του κεφαλιού του να χτυπάει στη “σκληρή επιφάνεια” της αίθουσας όπου γινόταν ο εμβολιασμός.

Σε ένα δελτίο τύπου της 30ής Οκτωβρίου που επικαλείται η Ouest France, η ARS ανέφερε: “Παρά την παρέμβαση” των παρευρισκομένων νοσηλευτών, η κατάσταση του Elouan “επιδεινώθηκε τις επόμενες ημέρες σε σχέση με τη σοβαρότητα του τραύματος στο κεφάλι του.”

Η εισαγγελία της Νάντης ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας για τον θάνατο του Elouan. Σύμφωνα με τη Le Monde, ο εισαγγελέας Renaud Gaudeul επιδιώκει να “διαπιστώσει αν η ιατρική περίθαλψη του ανηλίκου αυτού -πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ένεση- έγινε σύμφωνα με τους κανόνες της ειδικότητας.”

Ο Gaudeul δήλωσε στην Ouest France: “Θέλουμε να καταλάβουμε πώς ένα νεαρό αγόρι μπορούσε να πεθάνει υπό αυτές τις συνθήκες.” Οι γονείς του θύματος δεν έχουν υποβάλει ακόμη καταγγελία, ανέφερε η Ouest France.

Στην ανακοίνωσή της, η ARS απέκλεισε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του εμβολίου HPV και της κατάρρευσης του Elouan, υποστηρίζοντας αντ’ αυτού: “Αυτός ο τύπος αδιαθεσίας μπορεί να εμφανιστεί λόγω στρες που προκαλείται από τον εμβολιασμό, αλλά δεν σχετίζεται με το προϊόν του εμβολίου ή με ποιοτικό ελάττωμα του εμβολίου.”

Παρ’ όλα αυτά, ο οργανισμός διέταξε διοικητική έρευνα “για να διαπιστωθούν οι συνθήκες διενέργειας του εμβολιασμού και η ιατρική επίβλεψή του … καθώς και οι συνθήκες ιατρικής φροντίδας του παιδιού.”

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας Aurélien Rousseau ασχολήθηκε επίσης με το περιστατικό, λέγοντας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση ότι η “αδιαθεσία” που υπέστη ο Elouan ήταν “η κύρια ανεπιθύμητη ενέργεια οποιασδήποτε μορφής εμβολιασμού” και δεν είχε “καμία σχέση με το προϊόν που χορηγήθηκε με ένεση.”

“Όλα προφανώς θα εξεταστούν και θα δημοσιοποιηθούν”, δήλωσε ο Rousseau. “Καθώς σας μιλάω, έχουν χορηγηθεί περίπου 20.000 δόσεις. Αυτό είναι το μόνο σοβαρό, τραγικό ανεπιθύμητο συμβάν που χρειάστηκε να βιώσουμε.”

Η 15χρονη κόρη του Jean-Jacques Bourguignon, Marie-Océane, τραυματίστηκε μετά τη λήψη του Gardasil το 2010. Ο ίδιος δήλωσε στο The Defender ότι, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Rousseau, η γαλλική κυβέρνηση αγνόησε τις αναφορές ανεπιθύμητων συμβάντων. Έχοντας “γράψει αρκετές φορές στους προέδρους και τους υπουργούς υγείας μας”, είπε, “δεν κάνουν τίποτα.”

Ο Γάλλος επιστημονικός δημοσιογράφος και συγγραφέας Xavier Bazin, συγγραφέας των βιβλίων “Big Pharma démasqué!” και “Antivax toi-même!” έγραψε στον ιστότοπό του ότι οι γαλλικές υγειονομικές αρχές επαναλαμβάνουν “ένα μύθο” του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι η συγκοπή μετά τον εμβολιασμό είναι “ψυχολογική.”

Γνωστή και ως λιποθυμία, η συγκοπή ορίζεται ως “προσωρινή απώλεια συνείδησης με γρήγορη ανάκαμψη.” Ο ΠΟΥ το αποκαλεί αυτό αντίδραση που σχετίζεται με το άγχος του εμβολιασμού.

Η αυτοψία αποδίδει το θάνατο του Elouan σε πτώση, όχι στον εμβολιασμό

Σύμφωνα με το AFP, το πρόγραμμα εμβολιασμού ανεστάλη στο Loire-Atlantique στις 20 Οκτωβρίου, αλλά είχε προγραμματιστεί να συνεχιστεί στις 6 Νοεμβρίου.

Ένας Γάλλος γονέας και ακτιβιστής που ζήτησε να αναφέρεται μόνο ως “Elin”, δήλωσε στο The Defender ότι η εκστρατεία εμβολιασμού κατά του HPV στα σχολεία της χώρας ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2023 και ξεκίνησε επίσημα στις 2 Οκτωβρίου στα γαλλικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τις ημέρες εμβολιασμού, είπε, κινητές ομάδες επισκέπτονται το συγκεκριμένο σχολείο. Η παρουσία γιατρού συνιστάται, αλλά δεν είναι υποχρεωτική, είπε.

Και οι δύο γονείς πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους πριν από τον εμβολιασμό και άλλα εμβόλια, όπως η ιλαρά, η παρωτίτιδα και η ερυθρά ή MMR, προσφέρονται επίσης σε μαθητές που δεν είναι “ενημερωμένοι” με το πρόγραμμα εμβολιασμών τους, δήλωσε η Elin.

Το AFP ανέφερε ότι η εκστρατεία εμβολιασμού που ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου “θα μπορούσε να πληγεί” μπροστά στην ευρεία αντίδραση.

Για παράδειγμα, σε ένα δελτίο τύπου της 26ης Οκτωβρίου που μοιράστηκε με το The Defender, ο Philippe Delorme, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Καθολικής Εκπαίδευσης, συνέστησε την παύση της εκστρατείας εμβολιασμού κατά του HPV στα γαλλικά καθολικά σχολεία.

Μιλώντας στη Le Monde, ο Delorme δήλωσε ότι ο θάνατος του Elouan είναι “μια τρομερή τραγωδία, μια απόλυτη τραγωδία”, προσθέτοντας ότι είναι “σοκαρισμένος … όπως ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα.”

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Didier Lambert, πρόεδρο του Συλλόγου Αλληλοβοήθειας για τους πάσχοντες από Macrophage Myofascitis(E3M), “η εκστρατεία εμβολιασμού δεν έχει ανασταλεί. Ο Delorme έχει συμβουλέψει αυτή την αναστολή, αλλά κάθε σχολείο κάνει ό,τι θέλει.”

Σε συνέντευξή του στο Nexus, ο Lambert δήλωσε ότι η E3M “κατέθεσε αίτημα για τη διερεύνηση της παρουσίας αλουμινίου και/ή DNA του HPV στον εγκέφαλο του [Elouan]” και ότι η E3M ζητούσε “μορατόριουμ στον εμβολιασμό κατά του HPV στα γυμνάσια εδώ και αρκετούς μήνες.”

Ο Lambert δήλωσε στο The Defender ότι η οργάνωσή του “έστειλε επίσης ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον εισαγγελέα, ζητώντας η αυτοψία να περιλαμβάνει έρευνα για το αλουμινένιο βοηθητικό και θραύσματα DNA του HPV”, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

Αντ’ αυτού, σύμφωνα με τον Lambert, ο εισαγγελέας εξέδωσε ανακοίνωση στις 31 Οκτωβρίου στην οποία αναφέρει: “Η αυτοψία δείχνει ότι η αιτία θανάτου του νεαρού αγοριού ήταν κρανιοεγκεφαλικό τραύμα μετά από πτώση στο πίσω μέρος του κεφαλιού.”

“Ο θάνατός του διερευνήθηκε”, δήλωσε η Έλιν. “Φαντάζομαι ότι έκαναν νεκροψία, αλλά αμφιβάλλω αν έκαναν ενδελεχή έρευνα (εγκέφαλος, όργανα), δεδομένου ότι είχε υποστεί τραύμα στο κεφάλι.”

Είπε ότι απ’ όσο γνωρίζει, ο Elouan δεν είχε γνωστό προηγούμενο ιατρικό ιστορικό που να υποδηλώνει κίνδυνο, ένα σημείο που “δεν έχει αναφερθεί ούτε στα μέσα ενημέρωσης.”

Η συγκοπή είναι γνωστή παρενέργεια του Gardasil

Οι ειδικοί που μίλησαν με την The Defender τόνισαν τους κινδύνους του εμβολίου HPV.

Η Kim Mack Rosenberg, εκτελούσα χρέη γενικού συμβούλου της Children’s Health Defense και συν-συγγραφέας του βιβλίου “The HPV Vaccine On Trial: Seeking Justice For A Generation Betrayed”, δήλωσε στην The Defender ότι “το Gardasil είναι ένα από τα περισσότερα, αν όχι το πιο συχνά αναφερόμενο εμβόλιο στο Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων Εμβολίων των ΗΠΑ (VAERS).”

Ο Michael L. Baum, δικηγόρος του δικηγορικού γραφείου Wisner Baum στην Καλιφόρνια, δήλωσε στην The Defender ότι το Πρόγραμμα Αποζημίωσης Βλαβών από Εμβόλια (VICP) “έχει καταβάλει περισσότερα από 70 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις και βραβεία σε παιδιά που υπέστησαν βλάβη από το Gardasil.” Ο Baum επικαλέστηκε “ένα αυξανόμενο σώμα ερευνών που περιγράφει τους κινδύνους” που σχετίζονται με το εμβόλιο Gardasil HPV.

Σύμφωνα με την Rosenberg, το εμβόλιο Gardasil συνδέεται με “αυτοάνοσες ασθένειες και διαταραχές, δυσαυτονομία, νευρολογικές διαταραχές, αναπαραγωγικές διαταραχές και άλλα.”

Άλλοι κίνδυνοι που σχετίζονται με το εμβόλιο περιλαμβάνουν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και χρόνιου πόνου, ινομυαλγία, σύνδρομο Guillain-Barré, ανοσολογική θρομβοπενία, λύκο, σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας, νευροπάθεια μικρών ινών και θάνατο.

Η συγκοπή είναι μια άλλη πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια. “Μου είναι σαφές ότι αυτό το αγόρι υπέστη συμπτώματα τύπου συγκοπής”, δήλωσε ο Baum, ο οποίος επικαλέστηκε μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο Drug Safety.

Η συγκοπή είναι ένας από τους λίγους “table τραυματισμούς” – οι οποίοι θεωρείται ότι προκαλούνται από ένα εμβόλιο” και αναγνωρίζονται από το VICP “εάν εμφανιστούν εντός μίας ώρας από τη λήψη του εμβολίου Gardasil”, δήλωσε η Rosenberg. Είπε ότι οι περιγραφές στον γαλλικό Τύπο υποδηλώνουν ότι η Elouan έπαθε συγκοπή.

Η έκθεση Postlicensure Safety Surveillance που συντάχθηκε το 2009 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και δημοσιεύθηκε στο JAMA, ανέφερε ότι αναφέρθηκαν 3 φορές περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες για το Gardasil από ό,τι για όλα τα άλλα εμβόλια μαζί, συμπεριλαμβανομένης της “δυσανάλογης αναφοράς συγκοπής και φλεβικών θρομβοεμβολικών επεισοδίων.”

Η Rosenberg επεσήμανε επίσης ότι καμία μελέτη δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι τα εμβόλια HPV προλαμβάνουν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Επιπλέον, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου δεν είχαν σχεδιαστεί για να το προσδιορίσουν αυτό, και οι μελέτες μετά την κυκλοφορία του εμβολίου “δεν υποστηρίζουν καθόλου αυτόν τον ισχυρισμό.”

Η Emily Tarsell, της οποίας η 21χρονη κόρη, Christina, πέθανε το 2008, 18 ημέρες μετά τη λήψη της τρίτης δόσης του εμβολίου Gardasil, δήλωσε στο The Defender: “Το CDC και ο FDA δεν διερεύνησαν ποτέ γιατί, σύμφωνα ακόμη και με τα δικά τους στοιχεία, υπάρχει δυσανάλογη αναφορά συγκοπών και θρομβοεμβολικών επεισοδίων.”

Ο Bazin δήλωσε ότι οι Γάλλοι γονείς δεν ενημερώθηκαν, στα έγγραφα που τους δόθηκαν συνοδευτικά του εμβολιασμού των παιδιών τους, ότι η συγκοπή ήταν μια συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια.

“Είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν αναφερόταν κανένα ανεπιθύμητο συμβάν ή κάτι που θα μπορούσε να αποτρέψει τους γονείς από το να το κάνουν”, δήλωσε.

Η Elin δήλωσε στο The Defender: “Οι γονείς δεν λαμβάνουν καν το φύλλο οδηγιών χρήσης του εμβολίου, πριν δώσουν τη συγκατάθεσή τους.”

Στην ιστοσελίδα του, ο Bazin σημείωσε επίσης ότι “ο θάνατος είναι μία από τις αναγνωρισμένες παρενέργειες που αναφέρονται στο ένθετο συσκευασίας των ΗΠΑ για το εμβόλιο Gardasil.”

Η επίσημη έκθεση για το θάνατο του Elouan “μια ιστορία, εξαιρετικά αμφίβολη από ορισμένες απόψεις

Οι ισχυρισμοί των γαλλικών αρχών ότι ο Elouan πέθανε λόγω άγχους που σχετίζεται με τον εμβολιασμό ή λόγω φόβου για τις βελόνες απορρίφθηκαν επίσης από τους εμπειρογνώμονες που μίλησαν στο The Defender.

“Δεν μας πείθει αυτό το επιχείρημα περί συγκοπής ψυχοσωματικής προέλευσης, ούτε το γεγονός ότι ο θάνατος αποδίδεται απαραίτητα σε τραύμα στο κεφάλι”, δήλωσε ο Lambert στο Nexus.

Ο Tarsell δήλωσε: “Δεν είναι αξιόπιστο ή επιστημονικά τεκμηριωμένο να λέμε ότι ο φόβος για τις βελόνες προκαλεί θάνατο σε ένα υγιές παιδί.”

Ο Bazin αποκάλεσε την επίσημη έκθεση των αρχών “μια ‘ιστορία’, εξαιρετικά αμφίβολη από ορισμένες απόψεις”, προσθέτοντας ότι “ακόμη και αν είναι αληθινή, δείχνει πόσο ανεπαρκής είναι η ρύθμιση του εμβολιασμού στα σχολεία.”

“Λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών που αναφέρθηκαν μετά την ένεση Gardasil, είναι καλύτερο για τους μαθητές να κάνουν το εμβόλιο σε μια ιατρική εγκατάσταση, όπου μπορούν να λάβουν ταχεία θεραπεία εάν υποστούν παρενέργειες και μπορούν να παρακολουθούνται ιατρικά για μισή ώρα μετά τον εμβολιασμό”, δήλωσε ο Baum.

Η Elin εντόπισε και άλλες ατέλειες στο πρόγραμμα εμβολιασμού στα σχολεία της Γαλλίας, μεταξύ των οποίων δεν υπάρχουν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα προληπτικά μέτρα, όπως χώρος για να ξαπλώνουν, αρκετοί ενήλικες για να παρακολουθούν πολλούς εμβολιασμένους μαθητές, επαρκής χρόνος για να αναρρώσουν πριν επιστρέψουν στην τάξη ή ατομική αξιολόγηση του κινδύνου κάθε μαθητή από γιατρό.

“Σε περίπτωση λιποθυμίας, είναι ζωτικής σημασίας η διάκριση μεταξύ της κολπικής αδιαθεσίας και του αναφυλακτικού σοκ – έχοντας υπόψη ότι το αναφυλακτικό σοκ μπορεί επίσης να εμφανιστεί εντός 15 λεπτών από την ένεση, σε περίπτωση αλλεργίας σε ένα από τα συστατικά του εμβολίου”, έγραψε ο Bazin.

“Αυτές οι προφυλάξεις τείνουν να παραμερίζονται όταν αποφασίζεται να “βγουν οι αριθμοί” με τον μαζικό εμβολιασμό στα σχολεία”, είπε, παρομοιάζοντας την κατάσταση με “γραμμή παραγωγής.”

“Το γεγονός ότι δεν ξάπλωσαν το αγόρι όταν είπε ότι δεν αισθανόταν καλά μετά τον εμβολιασμό είναι ένα μεγάλο λάθος”, δήλωσε ο Bazin στο The Defender. “Αυτό από μόνο του δείχνει, κατά τη γνώμη μου, ότι δεν πρέπει να εμβολιάζουν στα σχολεία.”

Στις 14 Νοεμβρίου, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων της Γαλλίας εξέδωσε νέες συστάσεις σχετικά με τους εμβολιασμούς στα σχολεία, απαιτώντας από τους μαθητές που μόλις έχουν εμβολιαστεί να “παραμένουν ξαπλωμένοι (σε στρώματα ή κουβέρτες) ή καθισμένοι στο έδαφος, με την πλάτη στον τοίχο, σε καθαρό χώρο.”

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα La Depeche, οι νέες συστάσεις αποτελούν άμεση απάντηση στον θάνατο του Elouan και έχουν ως στόχο “να αποτρέψουν την επανάληψη μιας τέτοιας τραγωδίας.”

Για την Ένωση για την Πρόληψη και Διαχείριση Κρίσεων Υγείας (UPGCS) όμως, αυτό δεν είναι αρκετό. Σε δελτίο Τύπου της 20ής Νοεμβρίου, η UPGCS δήλωσε ότι οι νέες συστάσεις “ακούγονται σαν παραδοχή: η εκστρατεία που οργανώθηκε στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης φαίνεται να στερείται τα πιο στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας.”

Η UPGCS ζήτησε την άμεση αναστολή της εκστρατείας εμβολιασμού κατά του HPV στα σχολεία, “για την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα όλων των παιδιών στη Γαλλία”, σε μια “référé liberté” (που μοιάζει με αίτημα για επείγοντα ασφαλιστικά μέτρα) που κατατέθηκε στο Διοικητικό Δικαστήριο της Νάντης από την οργάνωση και τρεις γονείς.

Οι ειδικοί αμφισβητούν την ώθηση για εμβολιασμό των εφήβων αγοριών για τον ιό HPV

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες αμφισβήτησαν επίσης την αναγκαιότητα της χορήγησης του εμβολίου HPV σε έφηβα αγόρια.

“Οι πιθανότητες ένα έφηβο αγόρι να προσβληθεί από οποιονδήποτε από τους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων της κεφαλής και του τραχήλου, του πρωκτού και του πέους, που σχετίζονται με τον ιό HPV είναι εξαιρετικά σπάνιες”, δήλωσε η Ρόζενμπεργκ. “Πρόκειται για καρκίνους που γενικά διαγιγνώσκονται σε άτομα άνω των 60 ετών.”

“Το να τα δίνουν στα έφηβα αγόρια για να προστατεύσουν τις σημερινές ή μελλοντικές γυναίκες συντρόφους τους από τον τράχηλο της μήτρας ή άλλους καρκίνους δεν ευσταθεί”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι “η μέση ηλικία διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις ΗΠΑ είναι τα 50 έτη.”

Σύμφωνα με τον Baum, μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για να προχωρήσει μια επίμονη λοίμωξη από τον ιό HPV στην ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ή του πρωκτού.

“Η μέση ηλικία θανάτου από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι τα 58 έτη και ο θάνατος από καρκίνο του πρωκτού είναι τα 66 έτη”, δήλωσε ο Baum. “Οι έφηβοι έχουν ουσιαστικά μηδενικό κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή του πρωκτού.”

Η εκστρατεία “Για εμβόλια χωρίς αλουμίνιο” με έδρα τη Γαλλία δημοσίευσε στον ιστότοπό της αποσπάσματα από μια ανταλλαγή απόψεων το 2016 μεταξύ του Hugues Fisher του Εθνικού Συμβουλίου AIDS και Ηπατίτιδας της Γαλλίας και του Dr. Daniel Floret της Γαλλικής Τεχνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σε μια ακρόαση που συζητούσε την επέκταση του προγράμματος εμβολιασμού κατά του HPV.

Ενώ ο Floret υποστήριζε την έναρξη μιας εκστρατείας εμβολιασμού κατά του HPV για έφηβα κορίτσια, ο Fisher ήταν ανένδοτος ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να συμπεριλάβει και έφηβα αγόρια. Ο Floret δήλωσε: “Για τα αγόρια, πρόκειται ουσιαστικά για ένα εμβόλιο με πολύ μικρό άμεσο ατομικό όφελος”, αλλά ο Fischer δήλωσε: “Μπορούμε να γράψουμε ότι, έμμεσα, πρόκειται για την προστασία των γυναικών από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.”

Η Γαλλία συνεχίζει το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του HPV στα σχολεία “σαν να μην συνέβη τίποτα

Παρά την εκστρατεία των Γάλλων γονέων και ακτιβιστών τον Σεπτέμβριο, η οποία, σύμφωνα με την Elin, είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον τέσσερα καθολικά σχολεία να αποσυρθούν από την εκστρατεία σχολικού εμβολιασμού κατά του ιού HPV, το πρόγραμμα επαναλήφθηκε σε εθνικό επίπεδο “σαν να μη συνέβη τίποτα”, δήλωσε ο Bazin, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό “εξοργιστικό.”

Ωστόσο, υπήρξαν κάποιες επιτυχίες, σύμφωνα με την Elin, η οποία δήλωσε: “Η εκστρατεία εμβολιασμού κατά του HPV ήταν αργή και δύσκολη να ξεκινήσει, με λίγους γονείς να συναινούν. Είναι οικονομικά αποδοτικό να κινητοποιούνται ομάδες εμβολιασμού όταν εγγράφονται λίγοι μαθητές;”

Η ίδια δήλωσε ότι “δεν θα εκπλαγεί” να δει νομικές αγωγές που θα κατατεθούν από συλλόγους και γονείς.

Ομοίως, ο Lambert δήλωσε: “Φαίνεται ότι ο εμβολιασμός κατά του HPV στα σχολεία δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία. Ο θάνατος του Elouan θα ενισχύσει σίγουρα αυτή τη δυσπιστία.

Οι ειδικοί κάλεσαν τους γονείς να σκεφτούν προσεκτικά εάν σκέφτονται το εμβόλιο HPV για τα παιδιά τους.

“Με βάση το ιστορικό της σύνδεσης του Gardasil με σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, η υποχρεωτική εφαρμογή του Gardasil στις ΗΠΑ, τη Γαλλία ή αλλού θα οδηγήσει σε περιττούς τραυματισμούς μικρών παιδιών, εφήβων και άλλων. Δεδομένων των κινδύνων, οι οικογένειες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα επιλογής”, δήλωσε η Rosenberg.

Ο Baum δήλωσε: “Μην αφήσετε το παιδί σας να κάνει το εμβόλιο Gardasil χωρίς να κατανοήσετε τους κινδύνους έναντι των οφελών”, σημειώνοντας ότι στοχεύει μόνο σε εννέα από τα 200 και πλέον στελέχη του HPV. Χαρακτήρισε τα τεστ Παπανικολάου “Το πιο αποτελεσματικό και χωρίς παρενέργειες μέσο πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.”

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά από το The Defender

Suggest a correction

Similar Posts