Италия е подложена на натиск за повишаване на границите за излагане на радиация

Въпреки силния натиск от страна на индустрията за мобилни телефони за повишаване на граничните стойности, Италия запазва по-ниски гранични стойности от препоръчаните от Комисията на ЕС и индустрията за мобилни телефони. Срещу предложените промени има силна опозиция от страна на учени и екологични организации в цялата страна.

Разгръщането на 5G ще доведе до такова увеличение на радиационното облъчване на населението, че компаниите за мобилни телефони ще имат проблеми с внедряването на 5G, ако трябва да спазват ограниченията на Италия. От няколко години в Италия се прави предложение Италия да приеме 100 пъти по-високите граници на ICNIRP (Международната комисия за нейонизираща радиация), препоръчвани от Европейската комисия от 1999 г. насам. Подобен ход би осигурил на италианците още по-малка защита срещу вредните последици за здравето от излагането на радиация от мачтите и базовите станции на мобилните телефони. Предложението за приемане на границите на ICNIRP обаче беше отложено от италианския Министерски съвет на7 август 2023 г.

Италия и Швейцария, а също и Русия са с ред страните, които имат 100 пъти по-ниски гранични стойности от границите, разработени от ICNIRP, които защитават по-скоро нуждите на индустрията, отколкото здравето на хората. Подобно на Италия, Швейцария е подложена на натиск от страна на мобилната индустрия за повишаване на граничните стойности.

През пролетта на 2020 г. швейцарското правителство също реши да запази по-ниските си стойности.

Държавен министър, бивш директор на Vodafone и Verizon

Предложението за повишаване на граничната стойност в Италия е на дневен ред от няколко години, но срещна силно обществено мнение от страна на екологични организации и учени. Протестите включваха дори гладни стачки. Италианският алианс „Stop 5G“ координира няколко от протестите. По-опасните 100 пъти по-високи гранични стойности на ICNIRP трябваше да бъдат приети през 2021 г., но решението беше отложено.

Един от италианските министри, Виторио Коало. беше най-активен в Италия в настояването за премахването на по-ниските граници и го предложи като част от плана за възстановяване след пандемия (Next Generation Italia или PNRR). Коало е бивш директор на Vodafone и Verizon (до 2018/2019 г.). Следователно може да се заключи, че телекомуникационните компании са имали бивш служител, който е прокарал целта им за приемане на граничните стойности на ICNIRP вътре в италианското правителство.

Предложението за увеличаване на граничната стойност продължава да се представя от 2021 г. насам, но отново среща силна съпротива.

Адаптирано към нуждите на индустрията

В продължение на повече от 20 години Италия и Швейцария са приели гранични стойности, които са 100 пъти по-ниски (6 V/m или около 95 000 микроW/m2) от тези, приложими в повечето други европейски държави, каквито са граничните стойности на ICNIRP. Граничните стойности на ICNIRP са препоръчани от Европейската комисия и СЗО в продължение на повече от 20 години. ICNIRP оказва огромно влияние върху работата на СЗО по отношение на рисковете за здравето от радиация, след като през 1995 г. председателят на ICNIRP става отговорен за проекта на СЗО за Електро Магнитни Полета (ЕМП). В същото време индустрията за мобилни телефони до голяма степен финансира проекта на СЗО за ЕМП в продължение на десет години чрез GSM асоциацията, GSMA и Форума на производителите на мобилни телефони (MMF).

Стойностите на ICNIRP, които са значително по-високи от нивата, за които е доказано, че предизвикват неблагоприятни последици за здравето (61 V/m или 10 000 000 микроW/m2 средно за 6 минути), бяха силно критикувани за това, че са сериозно неадекватни. Те очевидно са съобразени с нуждите на телекомуникационните компании и военната индустрия, а не със защитата на хората и околната среда от вреди. Един от многото примери, които показват, че граничните стойности на ICNIRP са разработени в отговор на нуждите на индустрията, е брошура на обединената организация на телекомуникационните оператори, GSM Association, в която се възхваляват „независимите“ насоки на ICNIRP за 2020 г.

Ericsson: „голям проблем или невъзможност“ за внедряване на 5G

Именно в светлината на факта, че 5G увеличава радиацията толкова много, че телекомуникационните оператори срещат трудности при пълното разгръщане на 5G, ако трябва да се съобразяват с по-ниските стойности в Италия, трябва да се разбират предложенията за намаляване на границите в Италия. Това още веднъж потвърждава, че стойностите на ICNIRP са адаптирани към нуждите на индустрията.

Ericsson е компанията, която има най-голям интерес от разгръщането на 5G, тъй като е световен лидер в инфраструктурното оборудване за 5G (антени, базови станции). През последните 10 години е известно, че Ericsson участва в мащабна корупция, за да прокарва своите бизнес интереси. Компанията дори е давала подкупи на терористичната организация ИДИЛ.

През 2018 г. Кристер Тьорневик от Ericsson описа, че ще бъде „голям проблем или невъзможно“ да се внедри 5G, ако трябва да се спазват 100 пъти по-ниски гранични стойности от тези на ICNIRP, като например в Италия и Швейцария.

Независими учени препоръчват много по-ниски граници

Тези гранични стойности, разработени от ICNIRP (насоки), предпазват само от незабавни ефекти на загряване. Те не предпазват от широк кръг добре документирани неблагоприятни за здравето ефекти на микровълновото излъчване при по-ниски нива, които не са свързани с нагряване, като например ефекти върху централната нервна система, микровълнов синдром и повишен риск от рак.

Независими учени препоръчват много по-ниски максимални стойности, за да се предпазят от известните рискове за здравето.

По-долу е представена таблица със стойностите в микроW/m2 , препоръчани от ICNIRP, сравнени с италианските и швейцарските стойности и със стойностите, препоръчани от експерти, които не са свързани с телекомуникационната или военната индустрия:

Година микроW/m2 Организация/държава

1998 г. 10 000 000 ICNIRP (ЕС, СЗО, Швеция и др.)

2000 95 000 Швейцария

2001 95 000 Италия

2012 г. 3- 6 Група за биоинициатива

2016 г. 0,1-100 Насоки на EuropaEM за ЕМП

Призив от учени

В началото на август до италианското правителство беше изпратен апел, подписан от 52 учени. Призивът беше иницииран от д-р Фиоренцо Маринели и д-р Ливио Джулиани. В апела се посочва, че стойностите на ICNIRP не защитават от многобройните рискове за здравето, доказани от изследванията през последните десетилетия:

„Следователно насоките на ICNIRP не са подходящи за защита на човешкото здраве и следва да бъдат актуализирани в съответствие с най-новите научни публикации. За щастие, италианското законодателство (Закон 36/2001) предвижда по-предпазливи граници, тъй като вземащите решения в края на 90-те години взеха предвид два основни и задължителни принципа:

– Принципът на предпазливостта, който първоначално е залегнал в международното право в областта на околната среда в Декларацията от Рио де Жанейро от 1992 г;

– Принципът на минимизиране ALARA (As Low As Reasonably Achievable), или най-ниското разумно постижимо ниво, без да се застрашава технологичното развитие.

Поради горепосочените причини долуподписаните се обръщаме към вас с молба:

  1. да запазите стойността на вниманието от 6 V/m, предвидена в действащото италианско законодателство (DPCM 8.07.2003 г.);
  2. да измервате гореспоменатата стойност средно през 6 минути, което има точна биологична причина (това е времето, необходимо на клетките да разсеят топлината, произведена от електромагнитното поле), както се изисква от D.P.C.M. от 8.07.2003 г., и изискваме да отмените член 14, параграф 8, буква г) от Законодателен декрет 179/2012, който установява измерване в интервал от 24 часа, което е напълно произволно време, чиято цел е просто да размие измерените стойности;
  3. да се приведе обективната стойност за качество до 0,6 V/m, както се изисква в Препоръка № 1815 на Съвета на Европа от 2011 г;
  4. да одобри закон за конфликта на интереси, за да задължи експертите, ангажирани с предоставянето на научни становища в публични институции, да декларират публично източниците на финансиране на своите изследвания, собствеността си в акции и консултантските договори с компании от индустриалния сектор, които са в конфликт с обществения интерес.“

Първоначално публикувано от Шведската фондация за радиационна защита

Suggest a correction

Подобни статии