Cryptocurrency Chart Displayed on a Laptop
| |

Η BioNTech πηγαίνει στην Αφρική με δημόσιο χρήμα

Ενώ οι επικριτές του εμβολίου Covid-19 είναι απασχολημένοι να πανηγυρίζουν για την πτώση της τιμής της μετοχής της Pfizer και τα νομικά της προβλήματα στις ΗΠΑ, η γερμανική εταιρεία BioNTech, ο πραγματικός νόμιμος κατασκευαστής του λεγόμενου “εμβολίου Pfizer” και ο κύριος οικονομικός αποδέκτης των πωλήσεών του, συνεχίζει την επέκτασή της με την πλήρη και ανοιχτή υποστήριξη της Γερμανίας και της ΕΕ. Τη Δευτέρα, η πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Ursula von der Leyen, η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock, ο πρόεδρος της Ρουάντα Paul Kagame και οι συνιδρυτές της BioNTech Ugur Sahin και Özlem Türeci συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Ρουάντα, το Κιγκάλι, για να γιορτάσουν τα εγκαίνια της νέας αφρικανικής εγκατάστασης παραγωγής εμβολίων mRNA της BioNTech.

Η εορταστική εκδήλωση καταγράφεται στην παρακάτω ροή του RwandaTV.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, που επικαλείται επίσημες πηγές, η γερμανική κυβέρνηση έχει συνεισφέρει 550 εκατ. ευρώ στο έργο, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον προϋπολογισμό αναπτυξιακής βοήθειας. Δεν είναι σαφές πόσα από αυτά τα χρήματα πηγαίνουν στην BioNTech και πόσα στους σχετικούς τοπικούς δικαιούχους. Σε κάθε περίπτωση, αφού έχει εκκαθαρίσει πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε κέρδη από τις πωλήσεις του εμβολίου Covid-19 το 2021 και το 2022, η BioNTech σίγουρα δεν θα χρειαστεί μεγάλη βοήθεια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη επιδοτήσει την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας της BioNTech στην Ευρώπη μέσω της επιχορήγησης ύψους 375 εκατομμυρίων ευρώ που παρείχε στην εταιρεία τον Σεπτέμβριο του 2020, πριν καν το υποψήφιο εμβόλιο Covid-19 της BioNTech – το μοναδικό προϊόν της μέχρι σήμερα – κερδίσει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών. Δύο ημέρες αργότερα, η BioNTech ανακοίνωσε ότι αγόραζε αυτό που θα γινόταν η κύρια ευρωπαϊκή μονάδα παραγωγής της: την Behringwerke στο Μάρμπουργκ.

Εκτός από τα 550 εκατ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η ΕΕ συνεισφέρει άλλα 40 εκατ. ευρώ στο έργο ως “επένδυση Global Gateway”. “Η τοπική παραγωγή εμβολίων με τεχνολογία mRNA, στην Αφρική, για τον αφρικανικό λαό, θα αλλάξει τα δεδομένα στον αγώνα κατά των ασθενειών και των πανδημιών”, αναφέρεται να λέει στην ανακοίνωση η πρόεδρος της Επιτροπής von der Leyen. “Η ΕΕ είναι υπερήφανη που συνεργάζεται με τη Ρουάντα και την BioNTech για την ανάπτυξη μιας δυναμικής βιοφαρμακευτικής βιομηχανίας στην ήπειρο”.

Στην ομιλία του στην εκδήλωση στο Κιγκάλι, ο πρόεδρος της Ρουάντα Kagame ευχαρίστησε τη von der Leyen για τον “καθοριστικό ρόλο της στην έναρξη της συνεργασίας με την BioNTech”.

Αναφερόμενη στις μονάδες παραγωγής “BioNTainer” της BioNTech στη δική της ομιλία, η Πρόεδρος von der Leyen παρατήρησε: “είναι εκπληκτικό να σκεφτεί κανείς ότι σε μόλις δύο χρόνια, αυτές οι μονάδες BioNTainer θα παράγουν έως και 50 εκατομμύρια [sic.] δόσεις εμβολίων ετησίως”.

Αλλά εδώ είναι το πρόβλημα. Πενήντα εκατομμύρια δόσεις ποιών εμβολίων; Όπως μόλις σημειώθηκε, το εμβόλιο Covid-19 είναι το μοναδικό προϊόν της BioNTech, και η πανδημία Covid-19 έχει επισήμως τελειώσει. Αναφερόμενη στην προηγούμενη ομιλία του διευθύνοντος συμβούλου της BioNTech, Ugur Sahin, η von der Leyen συνέχισε:

Και δεν μιλάμε μόνο για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Αλλά πρόκειται για την πρωτοπορία στην δημιουργία νέων οδών στην καταπολέμηση, όπως είπατε, Uğur, της φυματίωσης, της ελονοσίας και ενδεχομένως ακόμη και του καρκίνου.

Αλλά δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια ή φάρμακα mRNA για τις τελευταίες ασθένειες και δεν απαιτούνται εκατομμύρια δόσεις για κλινικές δοκιμές. Το έργο BioNTech Africa προέκυψε από μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο το 2021. Εκτός από τους von der Leyen, Sahin και Kagame, στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονταν επίσης ο πρόεδρος της Σενεγάλης Macky Sall και ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Werner Hoyer (πρώην αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών). Οι Hoyer, Sahin, von der Leyen, Kagame και Sall απεικονίζονται από αριστερά προς τα δεξιά στην παρακάτω φωτογραφία από την ανάρτηση του Kagame στο Facebook εδώ.

Η παρακάτω φωτογραφία του πρακτορείου με τους Sahin και von der Leyen να χτυπούν χαρούμενα τις γροθιές τους προέρχεται από την ίδια εκδήλωση.

Όπως αναφέρθηκε στο πρώτο μου άρθρο στο Brownstone για την BioNTech εδώ, η γερμανική κυβέρνηση χρηματοδότησε την ίδρυση της BioNTech το 2008 στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδότησης “Go-Bio” που είχε ως στόχο να καταστήσει τη Γερμανία παγκόσμιο ηγέτη στις βιοτεχνολογίες.

Η Ursula von der Leyen ήταν μέλος της γερμανικής κυβέρνησης που έκανε αυτές τις αρχικές επιχορηγήσεις “Go-Bio” στον Sahin και τους συνεργάτες του, και ήταν μέλος όλων των διαδοχικών γερμανικών κυβερνήσεων που συνέχισαν να επιδοτούν την BioNTech κατά τη διάρκεια όλων των πολλών ετών που η εταιρεία μονάχα έχανε χρήματα πριν από την Covid.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά από το Brownstone Institute

Suggest a correction

Similar Posts