|

Ο Andrew Mitchell και το βρετανικό κράτος ως κατασκευαστής εμβολίων

Αυτό είναι ένα σχόλιο για ένα από τα πιο περίεργα γεγονότα στη σύγχρονη βρετανική πολιτική, το οποίο συνέβη στη Βουλή των Κοινοτήτων την περασμένη εβδομάδα, όταν ο βουλευτής Andrew Bridgen σηκώθηκε για να εκφωνήσει ομιλία σχετικά με τις επιπτώσεις του εμβολιασμού κατά του Covid και ολόκληρη η αίθουσα άδειασε – με την ασυνήθιστη συμπεριφορά του βετεράνου υπουργού Εξωτερικών και επί μακρόν γνωστού του Bill Gates Andrew Mitchell. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα είχαν απομείνει μόνο επτά βουλευτές από τους 643 εκπρόσωπους: σε αυτούς περιλαμβάνονταν τέσσερις κυβερνητικοί εκπρόσωποι, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Βουλής και μόνο ένα άτομο που υποστήριζε τον Andrew Bridgen, ο Christopher Chope. Κανείς δεν ήταν παρών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να ακούσει την σχολαστικά τεκμηριωμένη ομιλία του Bridgen.

Αν και είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε τι ακριβώς σκάρωνε ο Mitchell, σίγουρα παρουσιάζει ενδιαφέρον προς έρευνα, αφού εκτός από υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης και Αφρικής είναι επίσης “Πρωταθλητής για την Εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας”, μια τιμή που του απονέμεται από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας, ένα έργο του ΠΟΥ, του Rotary International, του CDC των ΗΠΑ, της UNICEF, του Ιδρύματος Bill και Melinda Gates και της GAVI. Φυσικά, όπως είδαμε, αυτά τα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά. Παρά αυτό το ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό, ο Mitchell δεν κάθησε να ακούσει τι είχε να πει ο Andrew Bridgen και να το εξετάσει επί της ουσίας.

Όταν πρόκειται για τα αφρικανικά εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας, το βρετανικό κράτος βρίσκεται σε ιδιότυπη σύγκρουση: δεν είναι μόνο ότι, όπως έχουν επισημάνει ο Andrew Bridgen και πολλοί άλλοι, η MHRA (η βρετανική αρχή αδειοδότησης) πληρώνεται σε μεγάλο βαθμό από τη βιομηχανία και επομένως δεν είναι ούτε κατά διάνοια ανεξάρτητη από αυτήν, αλλά στην πραγματικότητα, μέσω του θυγατρικού της Εθνικού Ινστιτούτου Βιολογικών Προτύπων και Ελέγχου, αποτελεί μέρος μιας εταιρικής σχέσης με το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates και τον ΠΟΥ που κατασκευάζει τα προϊόντα. Πέρυσι απομαγνητοφώνησα ορισμένα αποσπάσματα από μια συνάντηση του MHRA (ευγενική χορηγία της UK Column) στην οποία συμμετείχαν ο προσωρινός διευθυντής του NIBSC Mark Bailey και ο πρόεδρος του MHRA Stephen Lightfoot:

Bailey:

Υπάρχουν τρία στελέχη πολιομυελίτιδας και η ομάδα της NIBSC ανέπτυξε τρία διαφορετικά εμβόλια. Τυχαίνει το στέλεχος δύο να είναι αυτό που έχει αναπτυχθεί περισσότερο σε κλινικές δοκιμές στην Αφρική και είναι προϊόν που έχει καταγραφεί από τον ΠΟΥ, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί. Τώρα προχωράμε σε κλινικές δοκιμές και με τα άλλα δύο στελέχη, οπότε είναι πολύ συναρπαστικό: πρόκειται για έναν τεράστιο συνδυασμό: το αποτέλεσμά του είναι ότι αυτό το εμβόλιο δεν μπορεί να επανέλθει. Έτσι, το εμβόλιο Salk που χρησιμοποιήθηκε στους περισσότερους από εμάς ως παιδιά υπήρχε πάντα μια μικρή πιθανότητα να επανέλθει σε άγριο τύπο, πράγμα που σημαίνει ότι πράγματα όπως η πολιομυελίτιδα αρχίζουν να εμφανίζονται στον πληθυσμό. Αυτό εδώ είναι ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός επειδή δεν μπορεί να επανέλθει, οπότε βασικά είναι πολύ πιο ασφαλές.

Lightfoot:

Και αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η MHRA διαφέρει από άλλες ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο, διότι έχουμε το NIBSC ή το Εθνικό Ινστιτούτο Βιολογικών Προτύπων και Ελέγχου, όπου διεξάγεται κάποια βασική έρευνα και αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα της εργασίας που κάνουμε σε αυτόν τον τομέα και του οφέλους που μπορεί να έχει για τη δημόσια υγεία διεθνώς και όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε νομίζω ότι ως ρυθμιστική αρχή έχουμε μερικά πολύ σημαντικά συστατικά μέρη που μας καθιστούν έναν πολύ ισχυρό και ικανό οργανισμό.

Έτσι, η πραγματικότητα είναι ότι η MHRA είναι ένας κατασκευαστής αυτών των προϊόντων και επομένως δεν μπορεί να είναι ρυθμιστικός φορέας, και στην πραγματικότητα το ίδιο ισχύει και όταν πρόκειται για τα βιολογικά προϊόντα Covid. Δεν είναι μόνο (όπως καυχήθηκε η διευθύντρια του MHRA June Raine στο Somerville College) ότι στην υποτιθέμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης της Covid ο MHRA μετατράπηκε από “παρατηρητής” σε “διευκολυντή” (από το 30mins), αλλά κρίσιμα – μέσω της NIBSC – κατασκεύαζε ή τουλάχιστον προμήθευε συστατικά όπως η πρωτεΐνη-ακίδα για τα προϊόντα, και επομένως είχε μια σημαντική εμπορική σύγκρουση.

Εξαιρετικό λοιπόν ότι ο Sunak αναβίωσε την υπουργική καριέρα του Mitchell μετά από μια δεκαετία επιστρέφοντας τον στο ρόλο του υπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης που είχε αναλάβει επί David Cameron όταν η βρετανική κυβέρνηση σύναψε συνεργασία με την GAVI το 2011 σε μια συνάντηση στην οποία συμμετείχε ο Bill Gates και άρχισε να απομυζά δισεκατομμύρια χρήματα των φορολογουμένων προς τη συνεργασία, με αποκορύφωμα τη συνάντηση του Boris Johnson για τη συγκέντρωση χρημάτων τον Ιούνιο του 2020.

Εν τω μεταξύ, η δέσμευση της βρετανικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη της τεχνολογίας mRNA γίνεται όλο και πιο βαθιά και πιο απερίσκεπτη. Ποτέ δεν θα ακούσει τους πενθούντες και τους πάσχοντες, εκτός αν αναγκαστεί να το κάνει, ούτε θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει πρόθεση να το κάνει. Η πειθήνια συνενοχή ολόκληρης της Βουλής των Κοινοτήτων σε αυτό είναι πραγματικά τρομακτική.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά από το Age of Autism και αναδημοσιεύθηκε από εμάς με την ευγενική άδεια του συγγραφέα.

Suggest a correction

Similar Posts